Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Programajánló – Tiszavirágzás 2020

  • Időpont:2020. június 10. - 2020. június 20. 00:00 - 23:30
  • Belépődíj:Ingyenes

Hamarosan kezdődik a Tisza talán leglátványosabb jelensége

A jelenség a tiszavirág nevű kérészfaj életének utolsó napjairól szól. Rövid életük és tömeges rajzásuk, násztáncuk, párzásuk, majd elpusztulásuk egyedülálló természeti látványosság, aminek az elnevezése tiszavirágzás.

A tiszavirágzás általában június közepe táján szokott lezajlani, de a pontos időpontját lehetetlen megjósolni. A rajzás az esti órákban kezdődik, és körülbelül 3 órán át tart.

A Hortobágyi Nemzeti Park idén nem hirdet szakvezetéses megfigyelő túrákat, azonban szeretnének segíteni az érdeklődőknek, hogy megfigyelhessék a tiszavirágzást.

Az egyes helyszínekről folyamatosan kerülnek fel az információk a http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/tiszaviragzas felületre, valamint a Tiszavirág Híradóban is próbálnak megosztani minden hasznos információt: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/tiszaviragzas/oldal/tiszaviragzas-elojegyzes

Érdemes követni a Hortobágyi Nemzeti Park facebook oldalát is: http://facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag

Az általuk javasolt helyszíneket itt lehet megtekinteni: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1Lhg6CyJ9KS4ECiU-AkJI6-wjyFc&ll=0%2C0&z=6

Saját vízi jármű híján a kikötőknél érdemes érdeklődni: Kikötők a Tisza-tónál