Welovetiszato
Welovetiszato

„Nyitott istállók” hétvégéje – Hortobágy

  • Időpont:2023. február 25. - 2023. február 26. 09:00 - 17:00
  • Helyszín:Hortobágyi Csárda, étterem - Hortobágy
  • Belépődíj:Ingyenes

Családi hétvége csikókkal, bárányokkal és más állatkölykökkel

A Mátai Ménes istállói, a szatmáritelki juhhodályok és a Pusztai Állatpark állattartó hodályai kitárják kapuikat a látogatók előtt. 2023. február 25-26 között az állataikat gondozó pásztorok és állatgondozók vezetésével ismerkedhetnek meg a látogatók a téli Hortobágy legifjabb jövevényeivel, az idei csikókkal, racka bárányokkal, mangalica malacokkal és szürke borjakkal, valamint napos csibékkel, kis kacsákkal és libákkal, kecskegidákkal és szamár csacsikkal.

Az esemény központi helyszíne, a túrák kiindulási és érkezési pontja a Hortobágyi Csárda, ami ekkor nyitja meg kapuit ismét vendégei előtt a 2023. évben, s csendül föl falai között a cigányzene.

„Nyitott istálló” helyszínek:

 Pusztai Állatpark kisállat simogatója

Az állatsimogatóban testközelből találkozhatnak nyuszikkal, kecskével, báránnyal a látogatók, de közelről megszemlélhetők a mangalica malacok, vagy a kisborjú és a fiatal csacsi is. Az óránként szakvezetés keretében kézbe is vehetőek a tollas kis jövevények, valamint a látogatókat büfé is várja ezen a hétvégén. Az Állatparkba egyénileg – saját autóval, vagy közel 1,5 km-es sétával – van lehetőség eljutni.

Ismerkedés bárányokkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállományában

A juhász számadó kalauzolásával fény derül arra, mi a különbség egy apa és egy anyajuh között, vagyis milyen jegyek alapján lehet megkülönböztetni a kosokat a jerkéktől. A bárányokat kézbe is vehetik a bátrabbak, akár közös selfit is készíthetnek velük. A bárányokhoz egy, a csárdától menetrend szerint induló buszjárat szállítja a látogatókat.

Csikónézőben a Mátai Ménes istállóiban

A Mátai Ménesbe csikós számadónk mutatja meg a tél folyamán született kiscsikókat és mesél a ménes mindennapjairól. A központi és az anyakanca istállóban testközelből is megismerkedhetnek, és meg is simogathatják a kis jövevényeinket, vagy sétálhatnak a ménes területén található istállóiban. Vendégeink a Hortobágyi Csárdától menetrendszerűen közlekedő lovas kocsikon érkeznek a helyszínre és a program végén szintén lovas kocsival érkeznek vissza a csárdához.

Programok mindkét nap:

  • 9.00-16.00: helyi termék vásár a Hortobágyi Csárda tornácán
  • 9.00-15.00: pénztár, központi információ
  • 9.00-17.00: Téli álmából ébred a több, mint 300 éves Hortobágyi Csárda és idén először ezen a hétvégén tárja ki kapuit, s várja vendégeit cigánymuzsikával.

Járat indulások:

  • csikónéző fogat a Mátai Ménesistállóhoz: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30
  • báránynéző busz a szatmáritelki racka hodályhoz: 10:00, 11:30, 13:00, 14:30
  • apró állatok bemutatója a Pusztai Állatparkban (egyénileg): 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00
  • Egy program időtartama oda és vissza utazással kb. 1-1 óra 20 perc.

A csikónéző fogat és a báránynéző busz a Hortobágyi Csárda előtti parkolóból indul, míg a Pusztai Állatparkba egyénileg, saját autóval, vagy közel 1,5 km-es sétával van lehetőség eljutni az Állatparkba.

Jegyárak és jegyvásárlás:

A jegyeket online a Jegy.hu | Színház, Koncert, Fesztivál, Jegyvásárlás oldalán keresztül lehet megvásárolni, ahol az aktuális napot és az indulás időpontját is ki lehet választani.

Csikónéző fogat Mátára: 2500 Ft/fő
Csikónézőben a Mátai Ménes istállójában – Hortobágyi Nemzeti | Jegy.hu

Báránynéző busz Szatmáritelekre: 2500 Ft/fő

Ismerkedés bárányokkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság | Jegy.hu

Apró állatok bemutatója a Pusztai Állatparkban: 700 Ft/fő
Apró állatok bemutatója a Pusztai Állatparkban – Hortobágyi | Jegy.hu

3 év alatt ingyenes

Azokat a vendégeket, akik online elővételben vásárolt jegyeikkel a báránynéző és a csikónéző programon is részt vesznek, fejenként egy 1000 Ft-ot érő kuponnal ajándékozzák meg, amelyet a program helyszínen személyesen át is lehet venni.

A kedvezményt 2023. október 31-ig a Hortobágyi Nonprofit Kft. Pusztaprogramjára, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi Kisvasút menetrend szerinti járataira, valamint a Hortobágyi Vadaspark programjára lehet beváltani.

A rendezvény idején a Hortobágyi Vadaspark és a Madárkórház egységesen kedvezményes (diák) belépővel látogatható a „Nyitott istálló” program karszalagos vendégei részére, ahol testközelből találkozhatnak különféle vad állatokkal.

További információ:

W: „Nyitott istállók” hétvégéje Hortobágyon, 2023. február 25-26 | Hortobágy Info (hortobagyinfo.hu)

M: +36 30 894-5259

E: turizmus@hortobagy.eu