Welovetiszato
Welovetiszato

Húsvéti (gumicsizmás) sétatúra Tiszafüred ártéri erdőjében – Tiszafüred

  • Időpont:2022. április 17. 10:30 - 13:30
  • Helyszín:Mariska étterem Tiszafüred
  • Belépődíj:3990 Ft/fő.

Tavaszi barangolással egybekötött szivattyútelep látogatás

Egy rendhagyó, tematikus sétatúrára invitáljuk az érdeklődőket. Célpont a közel 100 éves tiszafüredi szivattyútelep és a Tisza-folyó melletti ártéri erdő, melyet a helyiek Kalmár-partnak hívnak. A túra során a résztvevők betekintést nyerhetnek a Tisza-folyó szabályozásának és a Tisza-tó kialakulásának a történetébe, valamint végig sétálhatnak egy hamisítatlan ártéri erdőben kialakított ösvényen. Ezen az útvonalon még nagyon kevesen jártak, mert annyira vadregényes és elsőre teljesen bejárhatatlannak tűnik, de mi ismerjük a járást és ha velünk tartatok, megmutatjuk Nektek a rejtett átjárókat ?

Most különösen szép ezen a területen a természet…kizöldült minden, a madarak csiripelnek és a méhek is elkezdtek szorgoskodni. A sétatúra távja körülbelül 8 kilométer. A vasárnapi túrára érdemes gumicsizmában elindulni, mivel most a terület egy része víz alatt van.

Első megálló, a szivattyútelep

A gát mentett oldalán található az 1928-ban átadott szivattyúház. Rendeltetése a Tiszafüredi-főcsatornán érkező belvíz átemelése volt a Tiszába. A Kiskörei Vízlépcső megépítése folytán a Tisza visszaduzzasztása a tiszafüredi szakaszt is érintette. Emiatt a gravitációsan történő vízbevezetés lehetetlenné vált, így a gravitációs zsilipet 1973-ban elbontották. Ezt követően a Tiszafüredi-főcsatorna által szállított belvizet teljes mennyiségben a szivattyútelep emelte a Tiszába. Ma már a szivattyúház nem üzemel, de akik velünk tartanak, megnézhetik ezt a 80 év után is “pöccre” induló, csodálatos, háromhengeres dízelmotorokat és fix tengelykapcsolóval hozzá kapcsolódó centrifugál szivattyúkat. A gépezetet szakember indítja be, akitől később bátran lehet kérdezni is ?

Második túra megálló, a Kalmár part

Ez a rész a szivattyúteleptől pár perces sétára található. A terület egy igazi, hamisítatlan ártéri erdő, ahol a fák most kezdenek zöldellni és az énekes madarak is lassan felébrednek. Régen ez a táj a helyiek gyümölcsöskertje volt, telis-tele mézédes almát és besztercei szilvát termő fákkal. Mára már a gyümölcsfákat kivágták, de helyüket átvették a szürke nyárfák és a juharfák. A területen számos helyen hódok nyomait lehet felfedezni, valamint ha elég csendes és szerencsés az arra járó, akkor talán őzekkel is találkozhat. Az útvonal körülbelül 3 kilométer hosszú, mely a régi és az új 10-es öblítő csatorna, valamint a nyílt Tisza mellett halad.

Harmadik megálló a Mariska étterem

Igazából ez a kiinduló és végpontja is a túrának. Az étterem a Kerékpáros Centrum közvetlen szomszédságában található. Az autóval érkezők az étterem parkolójában hagyhatják járműveiket és mire véget ér a túra, a hely is kinyit.

Sétatúra programterv:

  • Indulás a Mariska Étterem parkolójából 10.30-kor.
  • Célpont az első megálló, a szivattyútelep, mely körülbelül fél órás sétára található az étteremtől és melyet gyalogosan, a gáton közelítünk meg.
  • Kb. 11.00-re érkezik meg a csapat a szivattyúházhoz.
  • 11.30-kor indulás az ártéri erdőbe, amelyet körülbelül 1,5 óra alatt lehet bejárni.
  • Vissza indulás az étteremhez körülbelül 14.00-kor.

Hasznos információk:

  • Kényelmes, vízálló cipő ajánlott vagy gumicsizma.
  • Innivalót és 1-2 szendvicset érdemes bepakolni.

Sétatúra ára:

3990 forint/fő, mely tartalmazza a túravezetést és a belépést a szivattyútelepre. A parkolásért nem kell fizetni.

Számla igényét kérjük előre jelezni.

Jelentkezés:

Jelentkezni e-mailben lehet a barbara@welovetiszato.hu e-mail címen vagy a We Love Tisza-tó | Facebook oldalán üzenetben.

M: +36 30 3209503

Ajánló: https://agroforum.hu/szakcikkek/eletmod-szakcikkek/hodok-kincskereses-na-meg-a-mariska/