Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Darvak világa a Hortobágyon – Hortobágy-Halastó

  • Időpont:2020. október 17. 15:00 - 17:00
  • Helyszín:Hortobágyi halastavak - Hortobágy
  • Belépődíj:2500 Ft/felnőtt

Darvak világa a Hortobágyon Filmvetítéssel egybekötött, napnyugtáig tartó kisvasutas madárles a Hortobágyon.

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervez darules túrákat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

A program során az éjszakázó helyeikre húzó darvak megtekintésére kisvonattal viszik a vendégeket a túravezetők.

A darvak világa program a Halászbárka Fogadóközpontban (Hortobágy-Halastó; 33-as főút 67. km-nél letérve Hortobágy-Halastó irányába) a 2018-ban készült „Darumadár fenn az égen” című film vetítésével indul, melyet egy, a darvakról szóló rövid tájékoztató követ. Ezt követően indul a terepi program. Kiutazás a kisvonattal a Kondás-tóig (menetidő kb. 30 perc), ahol az éjszakázásra gyülekező darvak esti behúzását tekintik meg szakvezetővel, majd visszaindulás a kisvonattal.

A daruvonulás

A Hortobágyi Nemzeti Park címermadara, a daru a magyar néphagyományban kiemelt jelentőséggel bír, krúgatása az ősz egyik elmaradhatatlan hangulati eleme. A darutollas kalap pedig egyfajta státuszszimbólum volt a magyar nép körében. Egykor Magyarországon is nagy számban költött, de az 1910-es évek óta erre nem volt példa. Több mint 100 év után 2015-ben először figyelték meg egy daru pár költését Magyarországon. Ősszel nagy tömegben vonul át hazánkon. A Hortobágy az európai daruállomány kiemelt fontosságú gyülekezőhelye. A madarak nagy része novemberben elhagyja hazánkat, de egyre gyakrabban telelnek át csapatai.  A nálunk megpihenő darvak szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. A darvak szempontjából jelentős területeken folyó gazdálkodást úgy kell kialakítani, hogy figyelembe vegyék ennek a zavarásra érzékeny fajnak az érdekeit is. A telet Európa déli részén és Észak-Afrikában tölti.

Darvak világa program

Kezdés: 15.00.

Várható befejezés: napnyugta, a kisvasút sötétedés után kb. fél órával jön vissza, korábbi visszaindulás csak gyalogosan lehetséges a kb. 5 km-re lévő végállomástól.

Részvételi díjak

2500 Ft/felnőtt, 1500 Ft/gyerek (3-18 év), 6500 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek).
A programot kizárólag készpénzben lehet kifizetni.

Jelentkezni kizárólag az űrlap kitöltésével lehet (oldal alján).

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok