Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Daruvonulás hajnalban – Hortobágy-Halastavak

  • Időpont:2020. október 24. 05:30 - 07:00
  • Helyszín:Hortobágyi halastavak - Hortobágy
  • Belépődíj:2000 Ft/felnőtt

Daruvonulás hajnalban kisvasutas és gyalogos megközelítéssel a Hortobágyon.

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervez darules túrákat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

A daruvonulás

A Hortobágyi Nemzeti Park címermadara, a daru a magyar néphagyományban kiemelt jelentőséggel bír, krúgatása az ősz egyik elmaradhatatlan hangulati eleme. A darutollas kalap pedig egyfajta státuszszimbólum volt a magyar nép körében. Egykor Magyarországon is nagy számban költött, de az 1910-es évek óta erre nem volt példa. Több mint 100 év után 2015-ben először figyelték meg egy daru pár költését Magyarországon. Ősszel nagy tömegben vonul át hazánkon. A Hortobágy az európai daruállomány kiemelt fontosságú gyülekezőhelye. A madarak nagy része novemberben elhagyja hazánkat, de egyre gyakrabban telelnek át csapatai.  A nálunk megpihenő darvak szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. A darvak szempontjából jelentős területeken folyó gazdálkodást úgy kell kialakítani, hogy figyelembe vegyék ennek a zavarásra érzékeny fajnak az érdekeit is. A telet Európa déli részén és Észak-Afrikában tölti.

A több tízezer daru az éjszakát a Kondás-tó lecsapolt medrében tölti, majd napfelkelte után elindul táplálkozó helyeire. Először kisebb, majd egyre nagyobb csapatokban repülnek ki, amely gyönyörű látvány háttérben a napfelkeltével.

Daruvonulás hajnalban program

A kihúzás megtekintésére kisvonatos túrára invitálja a vendégeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága hajnali indulással. A kisvonat 4 km-t tesz meg, a Kondás-tóig, majd 1 km séta vár a résztvevőkre, így elkerülhető a madarak zavarása.

Találkozó: a Halászbárka Fogadóközpontban (Hortobágy-Halastó; 33-as főút 67. km-nél letérve Hortobágy-Halastó irányába).

Jelentkezés előtt érdemes elolvasni a Hortobágyi Nemzeti Park által kiadott friss tájékoztatót, melyet itt találtok.

Részvételi díjak

2000 Ft/felnőtt, 1500 Ft/gyerek (3-18 év), 5500 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek).
A programot kizárólag készpénzben lehet fizetni.

Jelentkezni kizárólag az alábbi űrlap kitöltésével lehet (oldal alján).

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok