Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

A fehérbe öltözött falu – Nagykörű

  • Időpont:2019. április 6. 11:00 - 15:00
  • Helyszín:Grosz Tamás "Fűszerész" kertje - Nagykörű
  • Belépődíj:3780Ft/fő

Nagykörűt, Magyarország cseresznyéskertjének is nevezik, hiszen egyik nevezetessége a több mint 100 fajtából álló gyűjtemény. A község belterületén az utcákat többszáz cseresznye- és meggyfa teszi vonzóvá, amely ilyenkor csak úgy ontja a virágokat.

Elsétálva a templomkerthez, az út stációkon keresztül vezet, ahol aztán mintegy 400 cseresznyefa pazar látványa fogadja az idelátogatókat.

A faluséta után Grosz Tamás kertjében folytatódik a program, ahol a cseresznyén és meggyen kívül ilyenkor virágzik többek között a vadcitrom, az azúrkék dél-amerikai hagyma, a lantana levelű viburnum, a mézalmácska. A virágzáshoz természetesen a halk „bogár” koncert is hozzátartozik, amely mint egy szimfónia, csak fokozza a látványt. Teakeveréket szürcsölve figyelhetik majd az ébredő természetet.

A kert számos fajta rovart tart el, hiszen a sokféle növény ritka életlehetőséget nyújt a lepkéknek és a bogaraknak, így lehetőség lesz az ébredő pillangók, bogarak megörökítésére is. Ilyen alkalom egy évben csak egyszer adatik, kár lenne kihagyni ezt a csodálatos napot.

Grosz Tamás, a  program házigazdája és a kert tulajdonosa 1990 óta foglalkozik különleges növények termesztésével. Kertjében kizárólag olyan növények találhatók meg, amik termesztése ezen az éghajlaton is megvalósítható.

Típus: Gyalogtúra -Terep, Fotósoknak, Növényismereti túra, Helyismereti
Időtartam: Rövid túra
Nehézség: Könnyű