Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Grosz Tamás “Fűszerész” kertje – Nagykörű

A Tisza-tó régió egyik, ha nem a legszebb magánkertje a nagykörűi Grosz Tamás “Fűszerész” birodalma, ami szinte egy arborétum és Bálint Gazda gyümölcsöskertje együttesen.

A rengeteg gyümölcsfán, a nagykörűi cseresznyén és meggyen kívül tavasszal virágzik a kertben többek között a vadcitrom, az azúrkék dél amerikai hagyma, a lantana levelű viburnum, a mézalmácska és még rengeteg dísznövény, gyümölcs. A virágzáshoz természetesen a halk „bogár” koncert is hozzátartozik, amely mint egy szimfónia, csak fokozza a látványt!

Nyáron az érő gyümölcs illata, íze ősszel pedig az ezer színbe öltöző lombok határozzák meg a kert karakterét.

Tamás rengeteg programot szervez kertjébe és a faluba, érdemes becsatlakozni hozzá egy kiadós sétára.

Nagykörű – az ország cseresznyés kertje

Nagykörű sokszínű falu. A Tisza itt valóban szőke, attól kezdve, hogy visszaszállt medrébe az áradó folyó. De ha az égi színek változását követve a víz néha mélykékre vagy acélszürkére vált is, a parti homok aranyló szőkesége a hóig megmarad. Kevés helyen lelni annyiféle zöldet az Alföldön, mint errefelé. A tavaszodó gátoldalak harsány fűzöldje felejthetetlen. A füzek zöldessárga, áttetsző fátyla olyan színélmény, amelyért visszatér a szépet szerető ember. A falu egyszerre természet- és emberközeli, a gát alatt szellőfutamok borzolják a kiöntés kék vizét. Benne a templom tornya tükröződik.

A parasztházak egyszerű szépségétől a cseresznyevirág hófehér pompájáig, a néptánctól az étteremig, a tiszai naplementétől, a nyári éjszaka frissítő hűvösségéig. Napjainkban az emberek falunkat – sok különleges egyedi ajánlata mellett – azért látogatják, mert lágy, dimbes-dombos lankáival teljes mértékben eltér a szokásos magyar alföldi táj képétől. Magyarország cseresznyéskertje, ahol a hagyomány a modern világgal ötvöződik.

Magyarország cseresznyéskertje bőséges terméssel várja a kirándulókat. A cseresznyés minden évszakban egyaránt vonzó. A téli naplemente felejthetetlen látvány a cseresznyéskert valamelyik magasabb pontjáról, tavasszal hintón járhatják be a vendégek a virágpompába öltözött gyümölcsöst, nyáron roskadoznak a fák a világ egyetlen szív alakú gyümölcse, a cseresznye tűz piros termése alatt, és az ősz mesés színekkel festi be a kerteket.

Egész éves gaszto program a nagykörűi Virágzástól Befőzésig Rendezvénysorozat.

Fűszerész Grosz Tamás kertje elérhetőségek:

W: –

E: ragokamuvek@gmail.com

M: +36 20 916 8711

C: Nagykörű, Tomori út 37.

F: www.facebook.com/Fuszerez