Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tavi Nagytakarírás a TESZEDD keretében

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. április 14.
Tisza-tavi Nagytakarírás a TESZEDD keretében

Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024

Idén áprilisban újra TESZEDD!

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, amely az idei évben 12. alkalommal kerül megrendezésre az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Az akció szervezője és koordinátora az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az egész országra kiterjedő kampány célja, hogy önkéntes megmozdulás keretében közösen varázsoljuk tisztábbá környezetünket.

Az idei TeSzedd! akcióra 2024. április 22-28. között kerül sor!

A programhoz két módon lehet csatlakozni:
– találkozási pont regisztrálásával koordinátorként vagy
– már meglévő zárt vagy nyitott találkozási ponthoz önkéntesként való csatlakozással.

A regisztrációt és bejelentkezést követően szükséges eldönteni, hogy a jelentkező koordinátorként vagy önkéntesként szeretne csatlakozni a programhoz. A szemétszedés pontos helyét minden esetben a koordinátor határozza meg, ami lehet magán- illetve közterület is. Lényeges, hogy olyan típusú illegálisan elhagyott hulladék legyen a szedésre kiválasztott területen, amilyet az akció keretében gyűjteni lehet. Az összegyűjtött hulladékkal telt zsákokat olyan helyre kell elhelyezni, amelyet a szemétszállító jármű könnyen meg tud közelíteni (burkolt, aszfaltozott út mentén, hozzáférhetően) és nem akadályozza a forgalmat.

Kiemelt jelentőségű, hogy kizárólag olyan hulladék gyűjthető, amely nem veszélyezteti a testi épséget és az egészséget! Gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, zsákban elhelyezhető és elszállítható. Főként a háztartási jellegű hulladékok összegyűjtésére kell koncentrálni.

Tisza-tó szemétszedés az Aranyosi-szigetnél

Ljasuk Dimitrij már kezdeményezett egy nagy szemétszedést Tiszaörvény környékén 2024. április 5-6. között. 3 helyszínen gyűjtötték a szemetet: az Aranyosi-sziget környékén, a Tisza-part és ártéri erdő mentén, valamint a nádasokban. A 160 önkéntesből álló csapat megközelítőleg 124 000 m²-ert fésült át, tisztítottak meg a két nap alatt, valamint 1031 zsák szeméttől (120, 160, 240 literesek) összesen kb 4 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát. Az összegyűjtött hulladékok feldolgozását és újrahasznosítását a tiszafüredi hulladékfeldolgozó vállalta el.

Tisza-tavi jelentkezők

Árvíz utáni nagytakarítás – Poroszló, 2024.04.21.

A Madárpart Túraközpont, Kölcsönző és Kemping 2024.04.21-én szervez szemétszedést 9 órai kezdéssel. A Madárpart Pihenő amúgy Poroszlón található, közvetlenül a Tisza-tó partján, a gát mentett oldalán. Poroszlóról az Üdülő sor felől lehet legkönnyebben megközelíteni. A nyitvatartási időben, tavasztól őszig aktív kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak azok számára, akik alkalmanként ki akarnak szakadni a városi forgatagából és a természetben szeretnének feltöltődni. Vízitúrákat, kerékpártúrákat szerveznek és vezetnek, egyéni és fix időpontokban, kezdőknek és haladóknak. Valamint az ezekhez szükséges eszközök bérbeadásával segítik azokat a túrázni vágyókat, akik inkább saját maguk fedeznék fel a Tisza-tó környékét.

2022-ben is szerveztek már egy tavaszi nagytakarítást a tavon, a nádasokban és a part mentén. Idén is hasonló akciót terveznek. Biztosítanak kesztyűt, szemeteszsákot, kenut és egy jó kis kaját a rendezvény végén. Két alakulattal szeretnének dolgozni, egy a vízről, egy pedig a szárazföldről/ártéri erdőből szedné a szemetet.

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött:

  • Mobil: 06 30 2760696
  • E-Mail: madarpartpiheno@gmail.com

2 napos szemétszedés Tiszaderzs környékén

Tiszaderzs község Önkormányzata és a Kárász Kikötő szervezésében ismét megrendezésre kerül a az éves szemétszedés a Tiszán és a partján a Kárász Kikötő környékén. A korábbi évektől eltérően az idén három napos lesz a kezdeményezés: április 25-én csütörtökön, április 26-án pénteken, valamint április 27-én szombaton.

A tavalyi évben nagyon megkedvelte a Magyar Honvédség szolnoki alakulata rendezvényt, ezért előre jelezték, hogy idén is ott lesznek.

A részvevők zsákot és védő kesztyűt kapnak. Amire szüksége lesz mindenkinek, az az évszaknak megfelelő száraz ruházat, váltásruha, csizma és gereblye, plusz egyéb hasznos szerszám.

Tiszadorogma

Tiszadorogma településen a Föld napja alkalmából, azaz április 20-án a településen lévő civil szervezetek és helyi önkormányzat segítségével és támogatásával a település szebbé, tisztábbá tétele céljából szervezik egy eseményt. Mindezen esemény során szemétszedés, kaszálás, és virágok ültetése a terv, mely kiterjed természtetesen a temető illetve a Tisza-part területére is.

További információ:

Föld napi falutakarítás 2024 | Facebook

Föld Napi Falutakarítás-2024.20.Tiszadorogma, Messziről jövők/fesztivál önkéntesek regisztrációja (google.com)