Welovetiszato
Welovetiszato

Strandteszt – Poroszló Tisza-tavi Strand

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. június 28.
Strandteszt – Poroszló Tisza-tavi Strand

Homokos, ligetes plázs Poroszló szívében

Poroszló település központi részén található a Tisza-tavi Strand. A partszakasz hossza mindössze 200 méter (bárcsak több lenne), de az üzemeltetők mindent próbálnak kihozni ebből a kicsi homokos partszakaszból. A gyerekek számára kedvező hely, hiszen a víz legszélén ülve akár kisebb homokvárat is építhetnek. A strand körbe van kerítve, így mindvégig biztonságban lehetnek a csendes, sekély vizű partszakaszon. A part végig rendezett, a fű le van nyírva, a homok el van egyengetve, a vízparti rész pedig hínár és sulyom mentes. Mivel mi az első nyitási napon voltunk, így az iszap még nem volt rendesen úgymond letaposva, de 1-2 strandolós nap után biztos jobb lett a helyzet 🙂

Ahhoz képest, hogy a személyzet 200 százalékkal pakolt, dolgozott, készült az első nyitási napra, mindenben a rendelkezésünkre álltak, szóval ez már egy jó pont nekik 🙂

Parkolás, mosdóhasználat, játszótér

A strand őrzött parkolója a Tisza-tavi Ökocentrum 2. bejáratánál található, mely fizetős, 1200 Ft a napi jegy. Árnyék nem nagyon van, erre érdemes készülni. Mosdóhasználat, zuhanyzók, baba-mama szoba a parkoló sarkában lévő épületben lehetséges. Ezen az oldalon várja a gyerekeket egy modern játszótér is. Nyilván helyhiány miatt nem tudták a gát víz felőli oldalára telepíteni, ezzel viszont az a gond, hogy át kell menni a gátkoronán a játszótér használatához. Itt viszont nyáron nagy a forgalom, így a gyerekeket érdemes átkísérni, valamint érdemes sapkát is rájuk adni, mivel a játszótéren nincs árnyék.

Ezen az oldalon található a strand étterme, a Tavirózsa étterem is, ami önkiszolgáló lett. Az árak elfogadhatóak, az ételek finomak és az adagok is nagyok. A belépő nyugtáját érdemes megtartani, ha ki szeretnénk menni ebédelni.

A strand

A poroszlói strand viszont megannyi árnyékkal rendelkezik, igazi kis ligetes jellegű. A tavalyi év viharai sajnos sok öreg, nagy fát elpusztítottak. A part Ökocentrum felőli oldalán igazi plázs hangulat uralkodik, ugyanis napozóágyakat és ernyőket is tettek ki az üzemeltetők. Napernyős homokozókkal és vízi csúszdával kedvesnek a gyerekes családoknak, valamint a tavalyi évhez képest újítás, hogy egy mobil stégrendszert is telepítettek a vízre.

A strandon található bicikli kölcsönző, valamint többek között igénybe vehető vízibicikli, kajak, kenu és SUP is.

A területen büfé található, ahol hűtött italokat és rágcsálnivalókat lehet kapni, főtt ételt a gát másik oldalán található Tavirózsa étteremben lehet fogyasztani.

 

Poroszlói Tisza-tó Strand belépők:

Felnőtt: 1200 Ft.
Gyerek/nyugdíjas: 700 Ft.
Délutáni jegy (17 órától): 700 Ft.
Poroszlói lakosoknak ingyenes!

Kirándulási lehetőségek Poroszlón

Szerencsére Poroszló és környéke hemzseg a látnivalókban, mi ezért is szeretjük a Tisza-tónak ezt a részét. Ha csónakot bérlünk, akkor könnyen elérhető a vadregényes Tisza-tavi Vízi Sétány , a Csapói Holt-Tiszánál a Fattyúszerkő kilátó, valamint a Poroszlói Kis-Tisza zegzugos kis kubikjai. Mi szeretünk itt evezni is suppal vagy kajakkal, mert a kilátóhoz is ki lehet viszonylag gyorsan érni és út közben is rengeteg a látnivaló. Gémek, hattyúk, szárcsák, bakcsók és számos madarat tudunk szemügyre venni útközben. Ha több időnk van, akkor érdemes elevezni a Porong és Ispán tava elnevezésű belső tavakhoz, ahol páratlan a növény és az állatvilág.

Poroszló egyéb látnivalói:

A Tisza-tó körüli gasztro helyek nagy része itt van és persze az Ökocentrum, ahova mindig érdemes betérni.

  • Sarokház cukrászda, ahol isteni finom a fagyi
  • Poroszlói rétesház (a parkolásnál nagyon kell figyelni!)
  • Füzes sajtműhely,ahol reggelizni is lehet.
  • Aranyosidombi Udvarház.

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program