Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Sarud – Tiszanána

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. szeptember 4.
Sarud – Tiszanána

Most kivételesen nem kerékpárral közelítettük meg a 2 célállomást, hanem mint egy átlagos kiránduló család, autóval. Sarud és Tiszanána is picike települések, melyek sokáig lemaradtak a felkapott üdülő települések listájáról.

Sarud

Sarud sokáig nem bővelkedett attrakciókban, de a hangzatos Élményfalu létrehozásával pár éven belül a Tisza-tó Heves megyei oldalának egyik leglátogatottabb helye lett. De mit is jelent ez az egész? Igazából egy komplex szolgáltatás csomag, mely magában foglalja a szálláshelyeket, az éttermeket, a Kalandpartot (ami maga a strand), a Hucul Lovasközpontot, az ÖkoPort kikötőt és a Harcmezőt.

Első benyomások

Sarudot nem nehéz megközelíteni, bár a fő úti célunk, a Kalandpart a településen belül talán 1x sincs kitáblázva, szóval jobb, ha beírjuk a GPS-be a Tisza-utat és a falu végén meg fogjuk találni az útbaigazító táblát.

A bejutás

A parkoló és a bejárat az évtizedek alatt nem sokat változhatott, nagy előny, hogy a parkolásért nem kell fizetni, bár ha a strandon belül akarunk parkolni, azért borsos árat kell fizetni (VIP parkolás 3000 Ft/autó/nap). A gyenge kezdés után viszont – miután felmentünk a lépcsőn a gátra, – erős folytatás vár ránk. A strand területe nem túl nagy, de próbálták a legtöbbet kihozni belőle. Minden rész, szolgáltató szépen ki van táblázva. Ami talán hátrány, hogy a kerékpárút is a strand területén halad keresztül a gáton, és mivel a Kalandpart a gát 2 oldalán helyezkedik el, folyamatosan figyelni kell a biciklizőkre, ha át akarunk jutni a strand részről a “szolgáltatási” területre. Felnőtt belépő 1200 Ft, gyerek/nyugdíjas napi belépő 600 Ft. Emellett van még dél utáni jegy, heti jegy és bérletet is lehet váltani.

A strandolós rész abszolút család barát. A part homokos, folyamatosan mélyül a víz és nincs hínár, kagyló vagy sulyom. A part mentén található egy VIP zóna, ahol egyedi nyugágyakat lehet bérelni 5000 Ft/nap áron. A beach feelinget fokozza a parton felállított nagy fehér vízimentő torony (szerűség).

Sarud strand szolgáltatások

Ami nagyon egyedi és sokáig abszolút újdonságnak számított, az az Aquaglide Vízi Élménypark, amely a második legnagyobb vízi park Európában és legnagyobb Közép-Európában. Csúszdák, mászókák, hinták, trambulinok, csúszós és vízbepottyantós feladatok, egyensúlyozó elemek, billegő játékok, libikókák, mászófal, mászóhegy és mókuskerék várja a kaland kedvelőket. Itt is van több lehetőség. Az alap csomag 3000 Ft/60 perc, de van napi és heti jegy is.

Ha a fiatalság nem fáradt volna el eléggé a vízi ugrálásban, akkor irány a gát túloldalán található TrambulinPart, ami egy nagy szárazföldi ugráló komplexum. Itt 30 perc muri 1700 Ft, egy óra pedig 3000 Ft-ba kerül.

Itt is van kölcsönző, ahol kajakot, kenut, motorcsónakot, vízi biciklit, SUP-ot – extra nagyot is – lehet bérelni, valamint pumpabike-ot, ami egy olyan eszköz, amivel a víz felszínén lehet ugrálni. Elvileg a vízalatti szárnyak felhajtóereje tartja fenn a gépet haladás közben, az eszköz mindössze 9 kilós, 105 kilóig bírja tulajdonosát szárazon tartani, és 30 km/h sebességig lehet vele gyorsulni.

De van sima bicikli kölcsönző is, ahol elég széles a kínálat: Schwinn Csepel/Neuzer 1 napra 3000 Ft, Tandem 5000 Ft, Capriolo szintén 5000 Ft/nap, Mali 5900 Ft/nap. Viszont egyedül közlekedő, fiatal, csinos lányoknak nem ajánljuk a helyet a kölcsönzős idős úr “régimódi” megjegyzései miatt…

Kicsiknek ott van még a Apraja Farmja PedálPark, ahol 700 Ft/óra áron tudnak játszani a gyerekek.

Az Ökoport igazából egy kikötő, de amiről mostanában főleg híres, az a vitorlázás, ugyanis a sarudiak nagyon arra hajtanak, hogy ez a hely legyen a Tisza-tó vitorlás központja.

Kaja, pia

A területen 4 helyen lehet ételt és italt fogyasztani. Közvetlen a bejáratnál van a Fröccs Terasz, ahol alkoholos és sima italok széles választéka várja a vendégeket, valamint a szokásos hot-dog, hamburger a kaja kínálat.

A Lepénysütödében isteni finom a lángos, ahol egy fullos sajtos-tejfölös-fokhagyás 1050 Ft-ba kerül, valamint 5 féle palacsinta kapható 300 Ft-os darab áron.

A Keszegsütő viszont érdekes…a nevéből arra következtetnénk, hogy sokféle halat kínálnak, de nem hogy keszeg nincs, összesen 2 féle halat kóstolhatunk meg (hekk és süllő), viszont van 5 féle hamburger, 3 féle hot-dog és főtt kukorica.

A Sulyom Bisztró egy fedett, beülős hely, ahol 4 féle frissen sült – rántott sertésborda, rántott csirkemell, rántott trappista sajt, cordon bleu – kapható 1300 Ft-os átlagáron, 14 féle pizza (a legdrágább a pepperónis 2600 Ft-ért), valamint sörök és fröccsök széles választéka. Az üveges sörök 600 Ft-ba, a csapoltak 500-600 Ft. között mozognak (3 dl.), a fröccsök mérettől függően 350-1800 Ft-ba kerülnek.

És a mosdó kérdés…erre kapja a legtöbb strand a legrosszabb jegyet. Kevés, nyilván nem mindig tiszta, de ez sokszor nem a szolgáltatón múlik.

Mi van még?

Társaságnak ajánlott a Kalandpart szomszédságában található a Harcmező. Előzetes egyeztetés után az alábbi játékok közül lehet választani: airsoft, paintball, laser tag csaták, archery tag (harci íjászat).

Lovagolhatunk a Huculudvar Lovasközpontban, állatokat simogathatunk a Tisza-tavi mini ZOO-ban, valamint ellátogathatunk a Tisza-tavi Horgászmúzeumba is.

 

Tiszanána – titkos kedvencünk

Fő úti célunk itt is a strand volt, amely több kilométerre található a településtől. A Dinnyéshát nevezetű településrészhez tartozik, mely a falu üdülő övezete. Itt amúgy egész jó minőségű szállásokat találhatunk, érdemes szét nézni, ha rendezett, csendes, ár-érték arányban is megfelelő szállást szeretnénk.

Strand

Kis ékszerdoboz, a nyugalom szigete és még számos dicsérő kifejezést használhatnánk. Évről-évre épül és szépül, homokos, ligetes partjával abszolút család barát. A stand egy kis zárt öbölben fekszik, ahonnan 2 kis csatornán lehet kijutni a nyílt Tiszára. Idén ide is építettek egy stég rendszert, ami azért szerencsés, mert ez a hínár és a madarak útját még jobban elállja. A parton kis fedett pihenőket, hintákat, gyerek játékokat telepítettek, valamint az egyik csatornára gyaloghidat építettek. Bár az emberi beavatkozás a területen jelentős, mégis úgy érezzük, hogy a hely természetközeli, de színes is egyben, mivel a pavilonok és a padok sárga és kék színben pompáznak. A felnőtt belépő 600 Ft, a családi 2000 Ft.

Szolgáltatások

A bejáratnál van egy kis büfé, ahol gyorsfagyasztott pizzát és sülteket lehet kapni 600-700 Ft-os áron, széles az üdítő és sör kínálat. Idén egy büfé kocsi is települt a stand területére, ahol amúgy nagyon finom hamburgert (de csak azt!) lehet kapni sült krumplival. Hogy mennyi az ára…hát jó kérdés, mert semmi sincs kiírva, de a tulaj roppant jó kedélyű és ha szimpik vagyunk, alkudozni is lehet vele 🙂

Kerékpárt lehet kölcsönözni 2200 Ft/nap áron, kenut és strandkajakot 800 Ft/óra ellenében, valamint vízi biciklit 1200 Ft/óra áron.

A mosdó a büfé mögött található, amely tisztaságával vetekszik a felkapottabb strandok mellék helyiségeivel.

A strandot egy kis gát választja el a kikötőtől, ami azért szerencsés, mert teljesen el tudták így különíteni a strandolókat és a vízi járműveket használókat.

Mi van még?

Kicsi település de van egy ütős szálláshellyel egybekötött parkja, a Dream Beach Élménypark. A szálláshelyhez kapcsolódik egy 52 pályás kalandpark 50, illetve 80 méteres lecsúszópályákkal, valamint íjászkodni is lehet történelmi, modern, gyermek íjakkal, vagy akár nyílpuskával is.

Sarud vagy Tiszanána?

Ha a nyüzsit szeretjük, akkor Sarud a jó választás, de ha el akarjuk kerülni a tömeget, akkor Tiszanána. Nekünk az utóbbi jobban bejön (;

 

Címkék:
  • sarud,
  • strandolás