Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Pünkösdi aktív programok a Tisza-tónál

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. május 14.
Pünkösdi aktív programok a Tisza-tónál

Aktív kikapcsolódás Pünkösdkor a Tisza-tónál

Pünkösdkor is számos program vár a Tisza-tóra látogatókra. Akár szervezett túrák keretein belül, akár önállóan is fel tudjuk fedezni a Tisza-tavat, szárazföldön vagy vízen egyaránt. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány aktív pünkösdi szervezett programot a Tisza-tónál, melyekre érdemes időben jelentkezni.

Bringatúra többpontos csatlakozással

A Tisza tóról általánosságban elmondható, hogy úgy őrizte meg vadregényes mivoltát, hogy közben Kelet-Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai régiója. Amellett, hogy a nagy vizet körülölelő gát kitűnően alkalmas a bringázásra, az összes aktív vízi sportot is művelni lehet errefelé, s nem mellesleg a térség kétszáz madárfajával és ötven halfajával is szinte testközelből ismerkedhetünk meg.

Bringás szempontból a Tisza-tó legfőbb vonzereje mindenképpen a családbarát jellege. A 64,5 kilométeres táv lendületesen is letekerhető, ha nem zavarja a bringást, hogy a strandok környékén azért lassítani kell a gyalogosok miatt. A kisebb gyerekekkel nekivágó családoknak akár kétnapos esemény is lehet a Tisza-tó kerülés, érdekes kiegészítő programokkal. Sportoló bringások talán ingerszegénynek találhatják, hogy a kör végig sík, sokaknak viszont éppen ez hozza meg a kedvét, hogy nyeregbe pattanjanak. Ráadásul a táj lenyűgöző: a víz látványa és a lehetőség, hogy bármikor megállhatunk és a természet közelében pihenhetünk, kevés helyen adatik meg egy kerékpártúra teljes hosszában.

A pünkösdi bringatúra indulási pontja Abádszalók. A túra nem teljesítménytúra, a haladási sebesség 15-20 km/óra, csapattársaktól függően. A túra ingyenes, a kölcsönzést, étkezést mindenki maga rendezi. Viszont a túravezető több ponton meg fog állni, hogy bemutassa a Tisza-tó élővilágát és a helyszínek jellegzetességeit.

További információ: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok/punkosdi-elmenykerekparozas-a-tisza-to-korul

Csónak-és evezős túrák tiszaderzsi indulással

Kiscsoportos, evezős és motorcsónakos túrák túrakenuval és evezős családi csónakkal Tiszaderzs környékén Pünkösdkor is. A csónaktúrák vezetői Szép Krisztián és Klemencz Tamás, akik nem csak a csónakkal bánnak jól, hanem a Tisza-tó növény és állatvilágát is kiemelkedően jól ismerik, főleg a Tiszaderzs környéki vizeket.

A túravezetők előre megtervezett túraútvonalakkal dolgoznak, melyen a Tisza-tó legszebb és legérdekesebb részeit láthatják a résztvevők. Az útvonalakon és az időtartamon megbeszélés szerint lehet változtatni.

További információ: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok/punkosdi-csonaktura-tiszaderzsrol

Csónaktúrák a Madárrezervátumba

A Tisza-tavat nem véletlenül tartják igazi Madárparadicsomnak: számtalan sziget, holtág, és sekély kanális váltja egymást hatalmas, nyílt területekkel, ahol mindenütt a “víz az úr”. A vizes élőhelyek madarainak igazi mennyország ez, hiszen szárazföldről megközelíthetetlen, védett fészkelőhelyeket és kiapadhatatlanul gazdag élelemforrást jelent.

Pünkösd szombaton délelőtt és délután is várják az érdeklődőket az érintetlen természet tündérmesékbe illő világába, meghitt, kiscsoportos keretek között, hatalmas tudással és helyismerettel rendelkező túravezető társaságában. A túra kizárólag vízen megközelíthető madárrezervátumba vezet, ami csak feltételekhez kötötten, vezetővel látogatható.

További információ: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok/csonaktura-a-madarparadicsomba