Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Programajánló: Tisza-tavi vízi sétány és az Ökocentrum

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. október 29.
Programajánló: Tisza-tavi vízi sétány és az Ökocentrum

Amíg a vízszint engedi: Tisza-tavi vízi sétány és az Ökocentrum

Van még egy tuti tippünk az őszi szünet végére: tekerjetek át Tiszafüredről Poroszlóra és legyen az egyik állomásotok a Tisza-tavi vízi sétány vagy az Ökocentrum. November 2-án kezdik leengedni a vizet a tóból, szóval már csak pár napotok van arra, hogy megnézzétek ezt az egyedülálló tanösvényt és az Ökocentrum is átvált téli üzemmódra. Biciklit a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban tudtok bérelni.

Őszi reggelek a Tisza-tónál

Mivel már csípősek az őszi reggelek, ezért azt javasoljuk, hogy öltözzetek rétegesen, főleg ha biciklivel tekertek át Poroszlóra. De miért érdemes kerékpárra ülni? Mert soha máskor és máshol nem láthatjátok olyan rejtélyesnek a tavat, mint most. Reggel még köd és pára lepi el a víz felszínét, amely a nap folyamán szépen lassan felszáll, de amíg átértek Poroszlóra, addig gyönyörű képeket tudtok készíteni a hidakról, kis megállóknál a Tisza-tónak az őszi arcáról. A Nap sugarai próbálnak áttörni a ködfátylon és ez a jelenség teszi különlegessé a látványt, ami elétek tárul a bicikli útról. Biciklit a

A Tisza-tavi vízi sétány

Maga a Tisza-tavi vízi sétány tanösvény is egyben, ahol egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetünk betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A tanösvény csónaktúra formájában vagy az  Ökocentrumtól, vagy a Fűzfa kikötőből rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, vízi növénytársulások mentén, a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. A túrát madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák segítik.

Most a jó

És miért pont ősszel a legideálisabb ide ellátogatni? Mert nincs meleg, nincs szúnyog, csak a madarak és szitakötők hangja bontja meg a csendet. A színek kavalkádjáról meg nem is beszélve, mert az ősz szinte minden ruháját felveszi ebben a környezetben, szóval csodás képeket lehet készíteni a pompás anyatermészetben. A levegőnek is van egy sajátságos illata itt, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Sétálgassatok jó hosszasan, lessetek be mindenhova, ahova csak lehet és töltődjetek fel a látvánnyal, hangokkal, illatokkal.

A Tisza-tavi Ökocentrum

Ha tartalmasabb programot szeretnétek, akkor irány az Ökocentrum. Legfőbb látványossága Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely 70 féle hazai hal mellett 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be. Különleges az alagút is, melynek falán torzításmentesen élvezhetjük a cikázó halak látványát. De felmehetünk a 30 méter magas kilátótoronyba is, ahonnan pazar kilátás nyílik csaknem a teljes Tisza-tóra.

Az édesvízi akváriumok lakóin kívül az udvaron láthatunk csacsikat, muflonokat, vidrát, jégmadarakat, pelikánokat, kormoránokat és teknősöket is.

A Vízi Sétányhoz egy 20 személyes, menetrend szerint járó kishajóval lehet eljutni, pár perc alatt.

Őszi/téli nyitva tartás

A Tisza-tavi Ökocentrum 2020. október 26. hétfőtől téli üzemi rend szerinti működésre vált át, mely azt jelenti, hogy a nyitva tartásuk rövidebb, naponta 10 órától 16 óráig tart. A jegyváltáshoz és a létesítménybe történő belépéshez már csak a főbejáratnál lévő kapu/pénztár vehető igénybe. Október 26 és november 1. között kishajós kiránduláson “kiegészítő jeggyel” még részt lehet venni, utána azonban a Tisza-tó alacsony téli vízszintjére tekintettel már csak kétféle belépőjegy típus vásárolható (Ökoalap és 3d csomag), mivel a tavi programok jövő tavaszig szünetelnek. A GPS-es csónaktúra igénybevételi lehetősége október 26-tól tavaszig szünetel, valamint az egyes szabadtéri programok és látnivalók nem működnek (szabadtéri fotókiállítás, Tutajos-tó, Tájház), egyes állatfajok pedig – pl Charlie a sarkantyús óriásteknős – télire a főépületbe “költöznek be”.

Hol tudunk enni és inni a Tisza-tavi vízi sétány és az Ökocentrum környékén?

Ebédelni tudtok Poroszlón az Aranyosidombi Udvarháznál, forró csokit inni és finom sütit enni a Sarokház Cukrászdában. Ha viszont a visszatekerés után akartok enni vagy inni, akkor ajánljuk a Tisza Balneum Hotelt vagy a Totilla’s Bistorantot .

Címkék:
  • kerékpártúra,
  • ökotúra,
  • poroszló