Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Programajánló: Tiszaigar, Berekfürdő és Karcag látnivalói

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. október 30.
Programajánló: Tiszaigar, Berekfürdő és Karcag látnivalói

Fedezzük el Tiszaigar, Berekfürdő és Karcag látnivalóit!

Nem muszáj a vízpart közelében maradni a Tisza-tónál ahhoz, hogy hasznosan el tudjuk tölteni az időt, de messzire sem kell menni. Van 3 település – Tiszaigar, Berekfürdő és Karcag -, amelyek kicsit kiesnek a turisták látószögéből, pedig ezeken a helyeken is találhatunk érdekes dolgokat. Karcag egy legendás alak kedvenc helye is volt, Tiszaigar erdejei tele vannak gombákkal, Berekfürdő téli fürdőzés és gasztronómia szempontjából is figyelemre méltó.

Tiszaigar

Tiszafüredtől 10 percnyi autókázással érhető el Tiszaigar. Erről a településről és látnivalóiról már egy korábbi programajánlónkban írtunk, de az arborétum egy megunhatatlan hely, mivel minden évszakban más és más arcát mutatja meg nekünk. Most ősszel gyönyörű színekben pompáznak a fák és a cserjék, plusz ami még hozzáad a hely különlegességéhez az ilyenkor az aljnövényzetben megjelenő gombák hada. Lehet, hogy le kell térni a kijelölt ösvényekről, de megéri! Találhattok vargányát, pereszkét, szegfűgombát, őzlábgombát, tőkegombát, laskagombát  és még sorolhatnánk. Érdemes vízálló cipőben vagy gumicsizmában menni, mert ezek a növények inkább a hűvösebb, nedvesebb helyeket szeretik, szóval fák tövében keressétek őket, ahova kevésbé süt be a Nap. Itt akár több órát is el lehet tölteni, a hely nagyon rendezett és tematikusan vannak a részei kialakítva. Esőbeállók, mosdó, játszótér, ismertető táblák is vannak a területen.

Berekfürdő

A városnak nagyon jó strandja van, mely egy nagyon jó fedett résszel is rendelkezik, ahol 2 gyógyvizes medence, egy pezsgőfürdő és egy kis pancsoló is van a gyerekeknek, de ami feldobja ősszel a fürdőzést, az a kinti medencék. Általában 2 kinti gyógyvizes medence is üzemel az őszi és téli időszakban, az egyik a főépülettől kb. 50 méterre van, de a másik a favorit, melyet a főépülettől egy kis folyosón lehet elérni és csak ár lépést kell tenni az ajtótól a medencéig. A vize 34-35 fokos, és mivel a kinti levegő ennél jóval hidegebb, folyamatosan gőzölög. Sötétedés után roppant hangulatos, ahogy a gőzölög a medence vize a félhomályban…

Bővebben a téli strandtesztünkről itt olvashattok.

Karcag

Berekfürdő után található Karcag. A Nagykunság fővárosának is nevezett település már egy kicsit messzebb, kb. 50 kilométerre van Tiszafüredtől. Itt is van egy jó kis gyógyfürdő, de itt télen csak a sátorral fedett úszó medencét lehet használni. Viszont ősszel is van látnivaló bőven. Az egyik a lombkorona sétány, mely Karcag határában található kis tölgyerdőben lett kialakítva. A lombkorona sétány és tanösvény egész évben ingyenesen látogatható, az év minden napján. A 6 méter magas, 234 méter hosszú sétány 40 interaktív állomáson keresztül mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. A sétány közvetlen közelében pihenő padokat valamint a gyermekek szórakozását segítő, játszótéri játékokat is elhelyeztek. A Liget út végén találjátok meg a helyet, ahol ingyenesen lehet parkolni.

Na de van itt még látnivaló bőven! Ha szeretnétek a legendák nyomába eredni, akkor nézzétek meg a Morgó Csárdát. Ez e hely mely a híres betyár, Rózsa Sándor kedvenc kocsmája volt. 2010-ben találták meg a pincéjében azt az alagút rendszert, mely nemegyszer kisegítette a bajból a legendás betyárt, mivel azon át szökött meg a pandúrok elől. Az öregek elbeszélése alapján az alagútrendszer egészen az egykoron a Berettyó folyó partján álló Ágota Csárdáig volt kiépítve…A csárda épülete 2009-ben teljes felújításon esett át, nemcsak külsőleg hanem belsőleg is, így múltbéli báját sajnos elveszítette. Látogatása előzetes bejelentkezéshez kötött.

És ha már helyrajzilag itt tartunk, akkor érdemes pár pillantást vetni a Vágóhíd utcában található régi szélmalomra. Az épület belső berendezése épen maradt és 6 szinten lehet megtekinteni a technikatörténeti szempontból is egyedülálló szerkezetet.

Ha tovább megyünk ezen az utcán, akkor kijutunk Karcag határába. Ha autóval közlekedünk, akkor azt érdemes az út szélén hagyni és kényelmes cipőt húzni, mert a határ is egy nagyon különleges építményt rejteget, a Zádor-hidat. Ez a híd a Kilenclyukú híd elődje, a puszta közepén áll magányosan, viszont tökéletesen épp állapotban maradt meg az utókornak. A történetéről itt olvashattok.

Együnk is valamit

Ha kirándulás közben megéheznétek, 3 jó helyet is ajánlunk. Az egyik a berekfürdői Park Étterem , mely közvetlenül a strand mellett található, igényesen felújították kívül és belül is, konyhája kifinomult, modern. Bátran ajánljuk, mert a Tisza-tó környékének legjobb étterme.

Kunmadaras Tiszaigar és Berekfürdő közötti kis település, ahol van egy nagyon jó, nemrég nyitott családi vendéglő ,a Ferdinánd Bisztró. Hagyományos ételek szerepelnek az étlapon, mint például a kötöttgaluska leves, birkapörkölt, csülkös pacal és hétvégente mazsolás Ferdinánd. Vannak pizzák is, ezek kovászos tésztából készülnek és isteni finomak!

Karcag központjában van egy kis bisztró, mely főleg a helyiek körében nagyon kedvelt. A Fórum Bisztróban is nagyon finom, vékony tésztás pizzát készítenek, de vannak hamburgerekés főtt ételek is, valamint fincsi rétesek és az egyik kedvencünk, a klasszikus gyümölcs torta.

 

Címkék:
  • Berekfürdő,
  • Tiszaigar