Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Programajánló a március 9-10 hétvégére

SLBogi
·
2019. február 27.
Programajánló a március 9-10 hétvégére

Tölts egy véres-zsíros hétvégét Abádszalókon és környékén!

Bár a farsang és ezzel együtt a nagy lakomázások és mulatságok ideje március 6-án véget ér, Abádszalókon hurka, kolbász, pecsenye, pálinka és magyar nóta indítja a tavaszt, a második márciusi hétvégén. Programajánlónkban a XIII. Tiszator mellett a környék kínálta szabadidős-, és rekreációs lehetőségekkel is foglalkozunk.

A Füzes Campingben felállított böllérfalva, március 9-én már reggel 6 órakor megnyitja kapuit a látogatók előtt. Miután a csapatok elfoglalták a terepet, fél 7-kor a malacok lefogásával és szúrásával megkezdődik a verseny, érdemes tehát korán érkezni. Amennyiben nem csak nézelődnénk, hanem falatoznánk is, 400 forintért vehetünk kóstolójegyet, amivel egyébként szavazhatunk is a finomságokra. Ezt a jegyet a rendezvény területén belül több helyen megválthatjuk. A böllérverseny mellett színpadi-, és zenei programok is lesznek, míg a gyerekek bábelőadásokkal, állatok simogatásával és körhintázással múlathatják az időt. Ha mindez még nem lenne elég, az ide látogatók egy rekordkísérletnek is részesei lehetnek, idén ugyanis egy kétszer 250 m hosszú kolbászt fognak egyben megsütni a szervezők. Az egésznapos fesztiválra a felnőttjegy 600, a gyerekjegy 500 forintba kerül.

A XIII. Abádszalóki Böllérfesztivál – Tiszator programot és a további információkat itt találod »»»

Akik szeretnék elfelejteni a vér látványát, vagy túltolták a pálinkázást, és nem vezetnének haza aznap, azoknak ajánljuk a párszáz méterre lévő Zöld Wellnes Házat, ahol este 6-ig fűtött medence, jacuzzi, finn szauna, infrakabin használata és masszázs segíti a teljes ellazulást. A szálláson a legapróbbakra is gondoltak: őket játszótérrel várják.

Vasárnap nem érdemes korán kelni, de a kései reggeli utáni tuti tippünk meglátogatni a közeli Kiskörén Európa legnagyobb ökológia halfolyosóját és az azt körülvevő környezetet. Ipar és sokbeton fetisisztáknak a duzzasztót és az erőművet sem szabad kihagyni. A hallépcső másfél km hosszú, és 27 lépcsővel segíti, hogy a halak a duzzasztó alatti alvíz és a Tisza-tó, mint felvíz között mind a két irányba szabadon közlekedhessenek. A látogatók a hallépcső betonfalában található ablakok segítségével újraélhetik a 90-es évek éjszakai Duna tévéjét, közel 50 halfaj figyelhető meg, ahogy az áramló vízben keresi a táplálékot. Halbiológusok előnyben, de a fajok beazonosítását a kihelyezett táblák is segítik.

A hallépcsőtől a duzzasztómű és az erőmű csak pár perc séta. A kiskörei vízlépcső részeként megépült vízerőmű kívülről a rendkívüli árvízhelyzetek kivételével szabadon látogatható, az igazán izgalmas üzemcsarnokok és turbinatermek látogatásához azonban előre kell időpontot foglalni. Az idén 45 éves erőműről részletesebben olvashat egy korábbi cikkünkben.

A hétvégébe akár az összes program belefér, de az itt felsoroltak közül bármelyikért érdemes elutazni Abádszalók környékére ezen a kora tavaszi hétvégén.