Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Ott voltunk – Nyitott istállók hétvégéje

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. február 25.
Ott voltunk – Nyitott istállók hétvégéje

Cukiságok tárháza a Hortobágyon

2024.02.24 és 25-én rendezték meg az idei első Nyitott istállók hétvégéjét a Hortobágyon. Szombaton nyitotta meg kapuit erre az évre a Hortobágyi Csárda, ahol ezen a hétvégén kirakodó vásárt és bográcsos főzést rendeztek. Több helyszínen folyt a Nyitott istállók hétvégéje: Mátai Ménes istállóinál, a szatmáritelki juhhodályoknál és a Pusztai Állatparkban.

Az időjárás nem volt túl kedvező. Bár nem volt hideg, de borult volt az idő, valószínűleg ezért sem tolongott tömeg a helyszíneken. Ez a program amúgy is inkább kisgyermekes családoknak való, mert minden helyszínen tényleg a kisebb állatok vitték el a show-t: kisbárányok a hodályban, kiscsikók a Mátai Ménesnél, kismalacok, szamarak, racka juhok, nyuszik a Pusztai Állatparkban.

Hortobágyi Csárda

A hortobágyi Csárda több mint 300 éve várja az utazókat az egykori sóút mellett, a Kilenclyukú-híd tövében. Az étterem épülete egy nemrégiben felújított műemléképület, mely a világörökség részét is képezi. A csárdával szemben elkészültek a pásztormúzeum és az információs épület felújításával, hamarosan befejezik az előttük lévő placc építését is.

Mikor ott voltunk, még nem voltak túl sokan, de nem volt még ebédidő. Viszont a slambuc már kész volt és finom poroszlói sajtokat is tudtunk kóstolni – a szarvasgombásat és a hortobágyi napkorongot nem szabad kihagyni 😉 A kirakodó vásár kínálata elég széles volt, a tipikus hortobágyi, pusztai ajándékokon kívül a gyerekeknek is kedveskedtek hófehér bárány plüssfigurákkal.

 

Pusztai Állatpark

A Pusztai Állatparkot 1997-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. azért hozta létre egyrészt, hogy bemutassa régi magyar háziállatainkat, másrészt pedig, hogy elősegítse ezen fajták fenntartását, népszerűsítését hazánkban. Tehát aki ide belép, az nemcsak közelebbi kapcsolatba kerülhet az erdélyi kopasznyakú tyúkokkal, a parlagi kecskékkel és szamarakkal, rackákkal és mangalicákkal, hucul lovakkal, magyar szürke marhákkal, a dagonyázó házi bivalyokkal, és a többi jószággal, hanem hozzá is járul ezek tenyésztéséhez.

A nyitott istállók napján az állatsimogatóban a gyerekek bárányokkal, kecskegidákkal, szamarakkal, szamárcsikóval, mangalica malacokkal ismerkedhettek, póni lovon lovagolhattak, megcsodálhatták a hatalmas szürkemarha bikát és a cuki borjakat is. A 2 bivaly egész idő alatt békésen falatozott, a szamár pedig ha nem tetszett neki valaki vagy valami, hangosan tudtára adta mindenkinek. A bejáratnál madarak gyűrűzésébe lehetett betekinteni, valamint 1-2 ügyességi játék is várta a gyerekeket.

A szatmáritelki racka hodály

Ez a terület a Hortobágyi Halastavak leágazójával szemben található. Ide egy, a csárdától menetrend szerint induló buszjárat szállította a látogatókat. A HNPI racka törzstenyészetében 200 körüli anyajuh van, kb fele-fel arányban fehér és fekete racka. Az ellés február közepén indul meg és naponta születnek a bárányok, gyakran ikrek. A fehér és fekete rackák külön akolban ellenek, a két nyáj között szigorúan nincs keveredés. Ezért sem látunk tarka rackát a törzstenyészetekben.

A tenyészetekben nagy értéke van a jó vérvonalú kosnak, mert egy-két szép kos meghatározza a teljes tenyészet hosszútávú vérvonalát. A jó fedezőképességű kosok mindig is nagy értéket képviseltek, így ma is köréjük építik a juhászatok a tenyészetüket. Az ide érkezők láthattak barna és fekete rackákat, megtudhatták az idei szaporulat számát a fekete és a fehér rackaállományban, valamint a bátrabbak a bárányokat és a legifjabb pásztorkutya kölyköket is kézbe vehették.