Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kutyások írtak a Tisza-tavi kutya helyzetről

bcsheinz
·
2019. április 9.
Kutyások írtak a Tisza-tavi kutya helyzetről

Múltkori cikkünkben kitárgyaltuk, hogy kutyás kalandokban és lehetőségekben bővelkedik a Tisza-tó. Nagyot ment a cikk, több ezren olvasták, terjedt szépen a hír mindenfelé az országban, ennek örültünk! Kaptunk azonban pár visszajelzést az e-mail címünkre (bíztatunk mindekit, írjon nyugodtan a tartalom@welovetiszato.hu e-mail címre)… mit visszajelzést, hideget-meleget, amelyben helyi szolgáltatók és a Tisza-tónál már megfordult kutyás vendégek jelezték, hogy van még hova fejlődni. Oké, akkor felvállaljuk és megírjuk (persze forrásainkat nem kiadva… :)), hogy miben kéne még fejlődni.

Nézzük a petícióval felérő kommenteket!

 

#1 Szerintetek még mindig kevés a kutyás strand a Tisza-tónál

Értjük, szeretnétek kutyás strandot Poroszlón (mi sem értjük, miért nincs) és Abádszalókon (úgy hallottuk, itt lesz!). Jogos, két nagy forgalmú, sok vendéget vonzó település, ahol a nagy melegben tényleg megszenvednek a blökik, jól jönne nekik, ha lehűlhetnének. Privátilag hozzátennénk, hogy mindkét partszakaszon akad azért hely a kutyák vízbe küldésére, de közel sem ideális környezetben és nulla infrastruktúrával, így sokakat ez nem bíztat a kutyás fürdésre. A Tisza-tó körüli fejlesztések annyira beindultak, hogy biztosak vagyunk abban, a helyi vezetők meghallják az igényeket. 🙂

 

#2 Tiszafüredi Mancsos Pancsoló és a Sarudi kutyastrand tök jó, de még fejleszthető

A tiszafüredi Mancsos Pancsolóról mindenki pozitívan nyilatkozott, de ami az előnye (közel van a szabadstrandhoz) az a hátránya is, mégpedig azért, mert a szabadstrandtól sem kerítés, sem tábla nem választja el. A kerítésre igény a kutyák elcsatangolása miatt lenne, a táblákra pedig azért, mert a szabadstrandról sokan átjárnak erre és nincsenek azzal tisztában, hogy itt bizony szabadon rohangáló ebek vannak, akik vizesek, sarasak, ugrálnak és csaholnak (szóval kutyák…). Kutyapiszkos zacsi, több kuka, ivóvíz is nagyon kellene és a vízpart sulyommentesítése. Illetve még egy fontos dolgot többen is jeleztek: a helyi állatorvos  elérhetőségének kiírása, ha sérülés vagy egyéb gond van. Ezt egyébként továbbítottuk dr. Koska Gábor állatorvos úr részére.

 

#3 Kutyakaja mizéria a Tisza-tónál

Tapasztalatból mondjuk, hogy ez az a pont amivel mi is megszenvedünk, ha utazni megyünk. A nagy láncok (Tesco, Lidl, Spar) kutyakaja felhozatala hát finoman szólva sem a topliga. Specializált bolt (Fresnapf, AlphaZoo) nincs a környéken, így marad az otthonról hozott étel. A kutyák – különösen a nagytestű kutyák – ételmennyisége egy pár napos tartózkodás esetén is jelentős tétel, egyes esetekben gond lehet cipelni még azt is. De az egyre elterjedtebb előkészített, adagolt főtt ételes- vagy  nyerstáplálású kutyák ellátása teljesen lehetetlen. Azt írtátok, az nem működik, hogy több napnyi fagyasztott adagot elhoztok, mert egyáltalán nem biztos, hogy a szálláshelyen van fagyasztó, a hűtőtáskában egy nap után mind felolvad. Nem tudjuk bztosan, de a visszajelzések szerint helyben nem kaphatók ilyen termékek, így különösen nehéz ügy azok számára a táplálás megoldása, akik a kutyájukkal pl. az előkészített főtt ételre álltak át. Értjük a problémát,  ez a trend egyre jobban beindul, kutyája is egyre több embernek van, nekünk is fura, hogy erre nem gondolnak a boltok. A jövőben próbálunk majd utána járni, hogy hol-milyen állateledel kapható, de ha tudtok tippeket, jöhet a tartalom@welovetiszato.hu email címre.

 

#4 Kutyabarát szolgáltatások növelése a Tisza-tónál

Szerintetek sok vendéglátó helyre, látogatható szabadtéri programra nem engedik be még mindig a kutyákat. Említettetek több éttermet, nemzeti park látogató központot, stb. A korrektség azt kívánja, hogy neveket nem írunk, de azt is megjegyezzük: egyes helyeken (pl. Madárkórház, Mátai ménes, stb) valóban nincs helye olyan városi kutyáknak, amelyek nem szoktak hozzá más állatokhoz. Egy városi kutya helytelen megközelítése miatt megbokrosodott sokmilliót érő versenyló ápolási költségei csilliárdok lehetnek… erre valószínűleg egyetlen gazdi sem készül fel ugye? 🙂

Megoldásai javaslatok is érkeztek: árnyékolt, fix kutya kikötési lehetőségek, ahol a gazdik forgópontos pórázakasztóra tehetik a kutyát, amíg meglátogatnak egy-egy helyet.

Címkék:
  • kutyabarát