Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Indul a PET Kupa kalózkodás a Felső-Tiszán

bcsheinz
·
2019. július 30.
Indul a PET Kupa kalózkodás a Felső-Tiszán

Hétvégén indul a 7. Tiszai PET Kupa a Felső-Tiszán. Hogy ez miért érdekes nekünk a Tisza-tónál? Mert amit fent összeszednek, az már biztosan nem jut le ide. Láttátok a múltkori képeket a Kiskörei Vízlépcső előtti felvízről? Tudjuk, hogy sokkoló volt, de amit tavaly összeszedtek fent, annyival kevesebb gyűlt össze itt lent. Szóval segítünk, támogatunk, képbe hozunk.

 

A rengeteg önkéntes, versenyző, szervező egy héten át hajózik lefelé Tivadartól Záhonyig. Hogy ez a nem túl combos (mármint pl. egy kenus vízitúrához képest ugye…) alig 80 folyamkilométer mivel fog telni, ahhoz elég belelapozni a tavalyi képekből készült galériába. Ezen a szakaszon annyira koncentrált a szemét és a hulladékhelyzet, hogy csak lassan lehet megtisztítani a terepet.

A Természetfilm.hu Egyesület rendesen odateszi magát, mert a nyár eleji I. Tisza-tavi PET Kupa után megint vízre szállnak, de most a Felső- Tiszán. Ahogy itt nálunk, a Tisza-tavon, fent északon is  vállalati és baráti csapatok, önkéntesek adják bele, amijük van: időt, kedvet, pénzt nem sajnálva saját kezűleg építik PET-hajóikat, sátraznak, csapkodják a szúnyogokat és lapátolnak lefelé, közben persze gyűjtik a hulladékot és a szemetet.

A Felső-Tiszán már hagyományosnak mondható, hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, idén a flotta 17 hajóval vág neki a távnak. A csapatok között ismét ott van a Tilos Rádió hajója, az óriási csapatot megmozgató Henkel, a legrégibb motorosnak számító Tisza2, az Egyesült Államokból érkező, magyar származású Amerikalózok, és a Siemens elhivatott önkéntes csapata, az Evező-SÖK. A mezőnyből egyik évben sem maradhat ki az Aztakeservit.com és a Ökologistic Alpítvány Hangák névre keresztelt hajója. Visszatérő csapat a WWF, a Prezi, a fővárosi cégeket képviselő FŐTÁV Zrt. és FŐTÁV–Komfort Kft. és még sokan mások. Idén újjáalakult és ICPDR névvel (Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság) indul a tavalyi nyertes nemzetközi szakértői hajó.  A magyar hulladékgazdálkodást koordináló NHKV Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint a rendezvény fő támogatója, kenukkal vesz részt a folyami műanyag-szennyezés elleni küzdelemben. A versenyt a teljes szakaszon elkísérik a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói, és a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai.

Az egy hetes hulladékvadászatot idén is a közösségi adományokból és céges támogatásokból létrejött anyahajó, az M.V. PETÉNYI segíti. A folyamatosan fejlesztés alatt álló hulladékgyűjtő hulladékhajó a verseny lelke és közösségi központja, napi kb. két tonna hulladékot gyűjt be a csapatoktól.

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A hulladékok válogatásra és tömörítésre kerülnek, így a megtisztított területekről a még hasznosítható anyagok – a NHKV Zrt. és az ÉAK Nkft. segítségével – a hulladékfeldolgozókhoz kerülnek.

A Kupa során a tudományos kutatások és mérések sem szokatlanok, idén a Wessling Hungary Kft. az ártéri erdők talajrétegeiben fogja megvizsgálni a mikroműanyag-tartalmat.

 

Drukkoljatok nekik, kövessétek őket! Mindannyiunkért teszik és a Tisza-tóért is! Facebookon itt!

 

Címkék:
  • környezetvédelem,
  • petkupa,
  • Tisz(t)a-tó