Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Hol korcsolyázz a Tisza-tónál?

bcsheinz
·
2020. január 19.
Hol korcsolyázz a Tisza-tónál?

A téli korcsolyázás 5 szabálya a Tisza-tónál !

  1. Egyedül soha ne menj a jégre!
  2. A folyón (élő-Tiszán), a csatornákon, a torkolatokban, a műtárgyak közelében (zsilipek, szivattyúk, stb) akkor se menj a jégre, ha mindenhol máshol már jártál és elbírt a jégpáncél!
  3. A telefonod ne a legalsó ruházati réteg legmélyebb zsebébe rejtsd el, legyen minél fentebbi zsebben (kabát felső mell zsebe pl.) vagy a nyáron használatos, nyakba akasztható, vízálló tokba tedd. Ha bajba kerülsz, így van esélyed telefonon segítséget kérni.
  4. Ne távolodj el a parttól! A benti területeken a jég nagyobb felülete miatt több a feszültség, nagyobb rianások, repedések alakulhatnak ki hirtelen
  5. Kerüld el a horgászléket és egyéb alulról bugyborékoló, tócsás helyeket. Ott meggyengült a jég, könnyebben megindul egy nagyobb beszakadás.

 

Körbejártuk a Tisza-tavat és megnéztük, hol lehet korcsolyázni, hokizni. Hivatalos, önkormányzat vagy vállalkozó által működtetett jégpálya nincs a Tisza-tó körül. Vannak azonban olyan kijelölt területeket, ahol az önkormányzat folyamatosan figyeli a jég állapotát és tájékoztatja a a lakosságot a helyi fórumokon arról, hogy hol lehet rámenni a jégre.

Ettől függetlenül minden ilyen kijelölt “jégpálya” csak saját felelősségre használható, mert semmilyen nap közbeni felügyelet, karbantartás, éjjeli őrzés nincs. A jég állapotáról és vastagságáról szóló információk csak becslések:

A jég vastagsága 8-12 cm között van a Tisza-tó különböző “állóvízi” területein. Statikusan (tehát amikor állunk rajta és nem ugrálunk, dobogunk) kb 120-150 kg-os embert bír el, míg dinamikusan ennél valamivel kevesebbet)

Legkedveltebb koris helyek a Tisza-tónál

#1 Tiszafüred-Szabadstrand

#2 Abádszalók, szalóki kikötő

#3 Tiszabábolna – Szajlai Holtág (ide kevesebben járnak, cserében gyönyörű a környezet)

#4 Poroszló – kikötő

#5 Sarud strand

Kiépített infrastruktúra, öltöző, kori bérlés, büfé, forralt bor-tea, zene sehol nincs. Ha nekiindultok, készüljetek spártai körülményekre, szabadban cipő cserére és nulla támogatásra.

Cserébe ilyen környezetben tudtok korizni… Hol van ehhez bármelyik jégpálya az országban? 🙂

 

 

Címkék:
  • téli program