Ha esik, ha fúj. Programok rossz idő esetére a Tisza-tónál

Van az úgy, hogy nem jön össze a jó idő hétvégére. Ne keseredjetek el, nem kell otthon ülni, rengeteg látnivaló, program és szórakozás van a Tisza-tónál, amit akkor is bejárhattok, ha bringázáshoz, vízitúrához vagy szabadtéri programokhoz nem ideális az időjárás.

 

Természet, ökotudatosság a Tisza-tónál

#1  Tisza-tavi Ökocentrum Poroszló

Kisgyerektől felnőttig mindenki imádja. Rossz időben az épületen belüli programozás is kb 1,5-2 óra, csak az akváriumok bámulásával eltelik az idő nagy része. A büfé és az étterem helyi viszonylatban kitűnő. A program megnyújtható, ha befizettek a mozizásra is (egyébként is ez az egyetlen mozi a környéken). Rendszeresen vannak múzeumpedagógiai foglalkozások, kézműves programok, ezek a legaktívabb gyerekeket is lekötik.

Itt találjátok a Tisza-tavi Ökocentrumot.

 

#2 Madárkórház Hortobágy + Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpont

A madárkórházról már sokat írtunk, a természetvédelemre és a vadon élő állatok sorsára érzékenyeknek ez egy fix program kell legyen. Az intézményben klassz kiállítás van és bejárhatók a sérülésből épülő madarak röpdéi is. Kis séta a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontja, ahol régészeti és természetvédelmi kiállítás és interaktív programok vannak. Szintén elég gyakran van kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozás.

Itt találjátok a Madárkórházat és a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontját.

 

Szabaduló szobák a Tisza-tónál

#1 Abádszalók – “Lakat alatt” szabadulószoba

Két szoba (Sherlock Holmes és Doktor) és egy városi nyomozós pálya. 60 perces szintidők a szobákban, szóval a két szobával két óra elmegy, ha kint szakad az eső :). Remek családi program, ahol fontos az összhang és a sok röhögés :).

Itt keresd a Lakat alatt szabadulószobát.

#2 Tiszafüred – Tisza-tó Exit House

3 pálya 3 különböző témában és nehézségi szintben. 60 percnyi játékélmény/szoba. Ha nagyon belejöttök, mindhárom pálya végigjátszható és el is röppent pár óra, észre sem veszitek és már kint süt a nap :).

Itt keresd a Tisza-tó Exit House-t.

 

Múzeumok, kiállítóhelyek a Tisza-tónál

#1 Kiss Pál Múzeum  – Tiszafüred

Az 1849-es tiszti lázadásnak is helyt adó, egykori Lipcsey kúria ma múzeum (itt jegyeznénk meg, kevés olyan múzeum van, ahol eleve nagyon fontos történelmi esemény zajlott). Az elsősorban a helyi kézműves, ipari és gazdálkodási múltra építő gyűjtemény önmagában is jó program, de ha gyerekekkel vagyunk, érdemes figyelni a múzeumpedagógia foglalkozásokat.

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeumot itt találod.

#2 Györffy István “nagykun” múzeum – Karcag

A kun identitás köré rendezett, erősen néprajzos gyűjtemény  mellé olyan tárlatvezetést kapunk ízes karcagi tájszólásban, hogy egy életre megjegyezzük a redempció (redemtio – megváltás) szót. Iskolás gyerekekkel erősen ajánlott, mert 400 év magyar történelmét egy óra alatt megjegyezhetően rakják össze. Az 5-ös töri dolgozat ezután szinte biztos.

A karcagi Györffy István múzeum itt van.

 

Strandok, termálfürdők egész évben nyitva

#1 Tiszaörs fürdő

Nagyon csendes, nagyon retro és nagyon egészséges. 3 szabadtéri medence (egy fedett), hétvégente működő büfé, a barátinál is barátibb árakon. Ha bejön a puritanizmus és nem a csúszdák számában méred a lazulást, akkor Tiszaörs remek választás.

Itt van a tiszaörsi fürdő.

Itt pedig a téli tesztünket olvashatjátok a strandról.

 

#2 Berekfürdő Strandfürdő

Több beltéri és még több kültéri medence. A Tisza-tó legnagyobb, legtöbb medencés strandja. Nagyon gyerekbarát, nagyon idősbarát, szóval ajánljuk 0-99 év között bárkinek. A büfé rémesen rossz, inkább egyetek a Park étteremben

Itt találjátok.

Itt pedig a berekfürdői tesztünk.

 

#3 Tiszacsege Termálstrand

Egy tiszacsegei kiruccanás már csak a legendás halászcsárda miatt is megéri, de előtte ugorjunk be áztatni magunkat a tiszacsegei termálstrandra. Mivel kcisit kiesik a fő turisztikai útvonalakból, a csegei strandon soha nincsenek túl sokan. Nyugis, barátságos és olcsó.

Itt találjátok.

 

Kézműveskedés, alkotás, gyerekfoglalkozás

#1 Nyúzó Gáspár tájház és fazekas alkotóműhely

Tiszafüreden évszázadokra nyúlik vissza a fazekas mesterség. Az alkotóműhelyben előzetese bejelentkezés alapján szerveznek kicsiknek és nagyoknak programot, ahol kipróbálhatják a korongozást.

A Nyúzó Gáspár tájház itt van.

#2 Kézműves csokoládé készítés – Sulyom csoki Abádszalók