Welovetiszato
Welovetiszato

Egy csepp Tisza-tó – Abádszalók

Bonbon, szörp és csokoládé a Tisza-tavi növényből

Az „Egy csepp Tisza-tó” kézműves sulyomcsokoládé és bonbon egy olyan készítmény, amely „szellemiségében – identitásában” kötődik és képviseli a térséget, alapanyag használata évszázados hagyományokkal rendelkezik. Turisztikai marketinget hordozó, és kereskedelmi forgalmat generáló kézműves termék.

A desszert megálmodója, Szabó István több mint 20 éve határozta el, hogy egyszer megcsinálja a Tisza-tó csokoládéját. Nagyon sok víz folyt le a Tiszán ezt követően, míg négy évvel ezelőtt, egy vendége irányította a figyelmét a sulyom, mint tiszai vízinövény felé. Addig is ott volt, csak a „fától, nem látta az erdőt”! Azt szinte minden Tisza-menti ember tudja, ismeri, hogy őseink fogyasztották a növény magját, főként lisztként feldolgozva. Régen, az egyházi tized megfizetésének módjaként elfogadták a sulyommal történő beszolgáltatást. Szabó István a teljes termést dolgozza fel, szörpként és kivonatként. Ez a kivonat adja a bonbonok töltelékének ízesítő anyagát. Ilyen formában az elmúlt évszádok alatt soha, senki nem dolgozta fel ezt a termést. De, korábban alkoholos párlatot (pálinkát) sem főzetett belőle senki! Az egyedisége pont abban rejlik, hogy oly formában kerül a vendégek kezébe, mint még soha, ráadásul üzenet közvetítő ereje van a térségről, a történetiségén, korábbi felhasználásán keresztül.

Egy bonbonkészítő tanfolyam elvégzése – és többéves kísérletezés – után megalkotta az ötletgazda a sulyomkrémmel töltött, és a sulyompárlattal (pálinkával) ízesített csoda finom csokoládékat, bonbonokat.

A manufaktúrában a tóból kihalászott sulyomkrémmel töltött édességeket lehet megkóstolni. A sulyom egyedülálló hazánkban, hiszen csak itt terem meg.

A csokikóstoláshoz és vásárláshoz előzetes bejelentkezésre van szükség.

Egy csepp Tisza-tó elérhetőségek:

W: www.egycsepptiszato.com

E: vitorlastiszato@gmail.com

M: +36 20 669 4462 (Szabó István)

C: 5241 Abádszalók, Őszike út 2.

F: www.facebook.com/Egy-csepp-Tisza-tó