Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Gyerekpeca ingyen a Tisza-tónál + 5 tipp

bcsheinz
·
2019. április 4.
Gyerekpeca ingyen a Tisza-tónál + 5 tipp

Itt jártok a Tisza-tónál, a gyereked pecázna, de azt sem tudod hogy fogj hozzá?

Tisztázzuk: a gyerekes szülők igen kis hányada van képben a horgászat papíros és gyakorlati hátterével. Ez nem ciki, egyébként is annyit változik a horgászrend, a területi jegyár és minden más, hogy aki nincs benne napi szinten, az sem tudja követni. A legfontosabb és legjobb hír, hogy a Tisza-tónál a gyerekek…

#1 INGYEN HORGÁSZHATNAK 3-14 éves kor között!

Mit kell ehhez tenni? Be kell menni egy jegyértékesítő helyre (hogy értsd: ingyen van, de kell egy papír, hiszen tudni kell ki-miért van a vízparton) akár a Tisza-tónál, akár a lakóhelyedhez közel az egyik partnerhez és meg kell váltani a gyerekjegyet. Igen, akár Budapesten vagy Debrecenben is intézheted. És nem, nem lehet online 🙁  Lista településenként a partnerekről. Ha megvan a papír, kell egy kis felszerelés.

#2 Jó hír, hogy a minimál peca cucc kb 500 Ft-ból megvan

Igen, ez egy szelet pizza egy közepesen jó pizzázóban. Ebbe pont belefér egy snecizős zsebpeca (mutatjuk, így néz ki, lsd fotó). Ezzel a kikötői stégről, egy csónak oldalából vagy egy meredekebb partról már lehet fogni snecit (sneci: kis hal, kb. tökmindegy milyen faj) kenyérgalacsinnal vagy kb. bármivel, amit a halak megesznek. Sült krumpli darabbal is. 5000 Ft-ból viszont már bármelyik horgászboltban felszerelnek egy teleszkópos sneciző bottal, kis haltartóval és pár aprósággal. Ha ezekbe beruházol, legközelebb már nem kell megvenni. Akár össze is rakják, neked nem kell szerelned semmit.

#3 Csalinak inkább csontit, a halak azt szeretik, ha mozog a csali

Ez kukac és elég gusztustalan. Kis műanyag dobozban adják és van benne vagy 100 db izgő-mozgó leendő légy. Ne hagyd meleg helyen, mert pár óra alatt még büdös is lesz. A doboz bontása után hajlamosak szétmászkálni, hagyd a fenébe, majd egy madár megeszi. Feltenni a horogra a keményebb fejénél kell, akkor nem esik le. Aki nyomott már szét csontit a kezében a horogra erőltetés közben, az nem felejti… étkezés után várjunk pár órát, ha nem vagyunk rutinosak. :). B verzió: kukorica darabka, kenyérgalacsin, stb. Az a lényeg, hogy iciripiciri darabot kell tenni a horogra, mert a snecik szája kicsi.

#4 Pecahely keresése

Ha nincs helyismereted és nem igazán vagy nagy pecás, keress egy kikötőt, pl. ezt vagy ezt vagy ezt. Több oka is van, hogy miért ne vonuljatok el valami eldugott helyre: a) a kikötőkben mindig van valaki, aki segít a szerelés beállításában b) a kikötő stégekről, ladikok farából remekül lehet snecizni, a profi horgászok is itt sneciznek c) nem véletlen, mert a kikötők sekély, védett vizében sok a sneci d) ha már belejöttetek, szerezhetsz magadnak egy doboz sört és hallgathatod a “mekkora halat fogtam” sztorikat a horgászoktól. Szeretni fogod…

#5 Kifogtátok, mehet vissza!

Ha nem élelemszerzési céllal mentetek pecázni a gyerekkel, akkor a kifogott halat dobjátok vissza. Neki is jobb lesz és nektek is. Egy döglődő vagy döglött halat nézni a vödörben nem felemelő érzés. A vízben még kap egy esélyt, ha nem sérült meg nagyon, akkor ragadozó táplálék lesz belőle és ez így van rendjén.

 

Címkék:
  • gyerekbarát,
  • horgászat