Tiszafüredi Városi kikötő – ilyen volt régen a strandolás

A múlt század előtti század végén (hol is tartunk? 1800-as évek vége…) is nagy nyüzsgés volt már a Kis-Tisza vagy tiszafüredi Holt-Tisza kanyarulatában. A mezővárosi rangnak és az állandó tiszai átkelő forgalmának köszönhetően, az észak-alföldi településekhez képest jól élő tiszafüredi polgárság gyakran kilátogatott a vízpartra, hogy a nyugati mintára beinduló fürdőkultúra örömeit élvezhesse.  A strand a fénykorát a két világháború között élte, amikor szépen kiépült vízparti fürdőház, gondozott homokos part várta az ide látogatókat.  A 60-as években megnyílt a tiszafüredi termál strand, amely sokkal több és jobb szolgáltatást nyújtott a helyieknek, így a vízpart kiürült és a szegényebb rétegek használták az ingyen strandot. A “régi strand” több átalakítást követően a Kiskörei Víztározó miatt emelt gáttal nyerte el most látható képét és bár egészen a 70-es évek elejéig működött szabad strandként, lassan kikoptak a látogatók. A vízparti “plázs” helyét átvették a ladikok, a legtöbb tiszafüredi horgász, halász itt tartotta hajóját és a régi öltöző kabinokban a felszerelését.

A széles betonlépcsőn lejutva a gát hullámátér felőli részébe, mindkét oldalra nyíló kedves kabinsorra lehetünk figyelmesek. A kabinsoron kívül már csak nagyon kevés utal az egykori strandra, de ha nagyon figyelünk, észrevehetünk a kabinok előtt egy köríves bemélyedést a talajban, ott volt valamikor a közös zuhanyzó.

A tiszafüredi Városi kikötő helyén korábban strand üzemelt (1937-es képeslap)

Valamikor minden rendes tiszafüredi kissrác itt tanult meg evezni, ladikot irányítani valamelyik férfi rokontól vagy – mint a cikk írója – Bálint bácsitól, a kikötőmestertől. A kikötő határozott előnye volt a legendás kocsma fent a gát tetején, közvetlen szemben a lépcsővel. Igazi bádogpultos, olcsó sörös, olcsó boros kocsma volt, de az eper (nem szamóca, eper, a fán termő eper) pálinkájukat több generáció is emlegeti azóta. A kocsma mögött ügyes és ráérő mesterek által tákolt tekepálya is működött. Ma már elképzelhetetlen lenne, de az asztalok és a székek a kabinsor tetején, mindenféle korlát és egyéb védelem nélkül álltak, a klasszikus fém asztal, fém szék kombináción ülte ki a fenekét, aki az aranyhidat várta a holtágon esténként. Az eperpálinkás kocsmára már csak a fenti parkoló betonplacca emlékeztet, meg talán néhány fénykép asztalfiókokban.

A Városi kikötő ma a Tisza-tó legromantikusabb, leghangulatosabb, legcsendesebb és biztosan legkisebb kikötője. A méret és az elhelyezkedés korlátozza a hajós és a vendégforgalmat, a többi kikötőre oly jellemző zsúfoltság, zaj és jövés menés itt csak ritkán, egy-egy horgászverseny idején fordul elő. Nincsenek professzionális szolgáltatások, nagyhajós kikötési lehetőségek, szervíz és hajótároló. A szinte kizárólag helyi horgászokból álló bérlői kör modernebb ladikokkal, csónakokkal jár, a kikötő hajós képe így egysíkúnak tűnik (sehol egy nagy hajó, a fiúgyermeket ne ide hozzuk hajókat bámulni!), ennek ellenére van egy megnyugtató bája.

Városi kikötő – Tiszafüred látképe

De ha horgászni szeretnél, keresve sem találsz jobb és felkészültebb helyet. A kikötő egyik vezetője többszörös pergetőhorgász-verseny győztes, a kikötő bérlői pedig szinte kivétel nélkül sokat látott, a vizet, a halakat és a csalizási módszereket jól ismerő horgász.

Itt nem kell keresgetni, míg hozzád szól valaki, kedves, segítőkész és nagyon gyerekbarát csapattal találkozhatsz.

A 3 legjobb dolog a Városi kikötőben:

1. Bérelhetsz csónakot, lakóhajót (úszó horgász bázist)

243 | | 0 |

A csónakok kényelmesek, biztonságosak és bárki által vezethető motorral felszereltek. A lakóhajók 6,15 m x 3 m-es katamarán testre épített hőszigetelt, 3m x 3m-es felépítményes hajók, 4 kw-os motorral hajthatók. Vezetésükhöz kishajó vezetői engedély nem szükséges. A hajók 4 db ággyal, bio wc-vel, hűtőszekrénnyel, kétégős gázrezsóval , kézmosóval, konyhai felszereléssel, szivargyújtós telefontöltővel vannak felszerelve. Zuhanyzási lehetőség a kikötőben. Kikötői bázis: tiszafüredi Holt-Tisza, Városi Kikötő. Kérésre díjmentesen etetett helyet biztosítanak, külön díjazásért pl. élelmiszer, ital szállítás bármikor megoldható, de a hajóhoz motoros vagy evezős csónak is igényelhető. A hajók csak állóvízen közlekedhetnek, a folyón nem köthetők ki, a tározóra segÍtséggel át lehet vinni. Méreténél és súlyánál fogva sétahajózásra nem alkalmas, max. sebessége 4 km/óra. Az ár tartalmazza az üzemeléshez szükséges szállításokat 3 naponta pl. akkumlátorcsere, vízfeltöltés, wc ürítés,  stb.

2. Kérhetsz horgásztúra-vezetést

229 | | 0 |

A Tisza-tó Magyarország egyik legnagyobb horgászparadicsoma, 4 évszakos horgászvíznek is nevezik, mert a halak szerelmesei itt télen-nyáron megtalálják számításukat. A folyó és az egymást érő holtágak, csatornák, morotvák, kubikok sokrétűsége számos lehetőséget kínál a ragadozóhalas és a békéshalas horgászmódszert szeretőknek egyaránt, kezdve pl. a kora tavaszi keszegezéssel, nádi pontyozás, nyár eleji harcsázás, küszíváson vagy akadókon való süllőzés, kérészrepülés idején balinozás, jászkeszegezés, őszi csukázások, téli gumihalazás a folyón, egészen a kemény fagyokban való lékhorgászatig. Fő profilunk a ragadozóhalak horgászata, ezen belül is elsősorban a pergetés, de a Tisza-tavat jól ismerő vezetőink elkalauzolják akár a nádi pontyozókat, a harcsa kuttyogatást és a lékhorgászat kedvelőit is. A horgásztúrák Tiszafüredről indulnak egyedi igények szerint, előzetes megbeszélés alapján, a horgászvezető elsősorban Elek Gyula, háromszoros „Tisza-tó bajnok”, országos pergetőverseny győztese és még számos, rangos verseny dobogós helyezettje. A horgászvezetésen kívül a pecások számára egész évben biztosítjuk csalik, napijegyek megvásárlásának lehetőségét, horgászvizsgáztatást, szezonálisan pedig még komfortos lakóhajóinkat is igénybe vehetik.

3. Benevezhetsz egy ökotúrára

210 | | 0 |

Motorcsónakos túrák a tiszafüredi Holt-Tiszáról, a Városi Kikötőből (Kis Tisza u. 1.) indulnak. A számtalan útvonal közül mindenki azt választhatja, amely számára a legkényelemsebb: vannak rövidebb, 1-1,5 órás túrák és hosszabbak, akár fél naposak is (pl. ökotúra a madárrezervátumba, naplementetúra, tiszavirágzás túra stb.). A csónakokben ülni hosszabb távon nem kényelmes, cserébe sok helyen meg lehet állni és kiszállni, kinyújtóztatni az elgémberedett tagokat. A szakképzett vezetők nem csak a ladik irányításában jeleskednek, de szívesen beszélnek a Tisza-tóról, ismerik a madarakat, vízi növényeket és rengeteg vicces sztorti tudnak mesélni (főleg egymásról...). A túrákkal ebarangolható a gyönyörű Tisza-tó, a vadregényes csatornákon, az Élő-Tiszán át akár a híres madárrezervátumba is eljuthatunk. Bepillantást lehet nyerni a Tisza-tó érintetlen, vadregényes vízivilágába. Néhány óra alatt megismerhetjük a Tisza-tó legelrejtettebb természetvédelmi területeit. Megcsodálhatjuk a kormorán kolóniákat, Közép-Európa legnagyobb tündérrózsa mezőjének érintésével. Ősmorotvák, kanyargós csatornák teszik emlékezetessé a vízitúra minden pillanatát. Egyedi igényekhez igazítva, előzetes megbeszélés alapján osztálykirándulások, nyugdíjas találkozók, csapatépítő tréningek, baráti társaságok csoportos csónaktúráinak lebonyolítása is lehetséges.