Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Fedett strandok, termálfürdők a Tisza-tónál

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. július 16.
Fedett strandok, termálfürdők a Tisza-tónál

Hűvös, esős időjárás esetén a legjobb választás: fedett strandok, termálfürdők a Tisza-tónál

Ha esetleg olyan időben töltenétek a nyaralásotokat a Tisza-tónál, mely nem túl kedvező a Tisza-tó vizében való pancsoláshoz, akkor sincs gond! Ugyanis van a környéken 5 olyan strand, melynek a vize termálvíz, tehát hűvösebb vagy esősebb időben is jó választás lehet. A  termálvízű medencék általában 32-36 fokosak, jó melegben pancsolhattok, a gyógyhatása miatt pedig az egészségre is kedvező hatással van. Ezeken a helyeken általában az úszómedencék is kedvező hőfokúak, mivel termálvízzel vegyítik a hideg vizet is.

Berekfürdő – fedett strand, termálfürdő

A Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő  8 hektárnyi zöld övezetben található 12 medencével, melyből 7 gyógyvizes medence. Ezen kívül gyermekmedence, úszómedence is üzemel a strandfürdőben, illetve egy új, 500 négyzetméteres ifjúsági élménymedence sodrófolyosóval és csúszdával. Az úszómedence korlátozottan alkalmas a nyugodt úszáshoz, mivel inkább pancsolásra, hűsölésre használják a fürdőzők.

A Berekfürdői strand fedett résszel is rendelkezik, ahol 2 gyógyvizes medence, egy pezsgőfürdős élménymedence és egy kis pancsoló is van a gyerekeknek, A fekvőpados élménymedence bár nem nagy, kisgyermekes családoknak tökéletes, hőmérséklete 34 fok és csak 1 méter mély. Az egyik kinti gyógymedence közvetlen a fedett rész mellett található, melyet a főépületből egy kis folyosón lehet megközelíteni és csak pár lépést kell megtenni az ajtótól a medencéig. Esős, hűvös időjárás esetén bent és kint is egyaránt el lehet tölteni az időt.

Ezt nézd még meg, ha Berekfürdőn jársz

Van egy nagyon jó kis Néprajzi Magángyűjtemény a Gerle utca végén, ahol 6 helyiségben és az udvaron egy rendkívül gazdag kollekció akár 100 évre visszamenően mutatja be a hajdanán élt emberek használati tárgyait, mezőgazdasági eszközeit, szerszámait, a mindennapi életük során használt tárgyakat, ruhákat, stb. Van itt még egy régi konyha is, ahol akár főzőcskézni is lehet. Ami viszont még értékesebbé és különlegessé teszi a helyet, hogy engedélyük van kisebb csoportokat bevinni a Kunmadarasi Reptérre! Ezt rendkívül autentikusan, egy kis traktorral és a hozzá tartozó fedett vonatóval teszik meg.

Karcag – fedett strand, termálfürdő

A Nagykunság fővárosának is nevezett Karcag kb. 50 kilométerre található Tiszafüredtől. Az Akácliget Gyógy- és Strandfürdő területén 5 nyitott és 3 fedett medence található. A nyitott medencék közül 3 gyógyvizes, 1 gyerekmedence és 1 pedig élménymedence. 2013-ban készült el a strandfürdő fedett uszodája és tanuszodája, valamint szintén a fedett részen a kétterű termál medence. Ezen felül található egy wellness részleg is az épületen belül, ahol finn szauna, infra szauna, jakuzzi várja a vendégeket.

A Karcagi Lombkorona Sétány

Ha az időjárás engedi, akkor családoknak érdemes felkeresni a lombkorona sétányt is, mely Karcag határában található és egy kis tölgyerdőben lett kialakítva. A lombkorona sétány és tanösvény egész évben ingyenesen látogatható, az év minden napján. A 6 méter magas, 234 méter hosszú sétány 40 interaktív állomáson keresztül mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. A sétány közvetlen közelében pihenő padokat valamint a gyermekek szórakozását segítő, játszótéri játékokat is elhelyeztek. A Liget út végén találjátok meg a helyet, ahol ingyenesen lehet parkolni.

Tiszacsege – fedett strand, termálfürdő

A Tiszacsegei Termálstrand és Gyógyfürdő a település szélén található a Tiszacsegei Komp irányában. A fürdőben két nyitott, egy úszó- és egy gyermekmedence, valamint két fedett termálmedence található. A fürdő területén pihenő masszázs, jakuzzi, szauna, büfé és reumatológiai szakrendelés is elérhető.

Tiszaörs Fürdő termálstrand

A környék legkisebb, legretróbb, legeldugottabb, de számunkra mégis legszerethetőbb strandja. 3 termálmedence található a területen. A fedett medence retró stílusú, sárgás-barnás hullámpala szerkezete alatt a fürdő legmelegebb vizű medencéje található, ahova a gyógyulni vágyók közvetlen az öltözőépületből és a strand parkolójából is beléphetnek. A víz 36-39 fok közötti (évszaktól, külső hőmérséklettől függően). Ez a legkisebb medence a Tiszaörs fürdő területén és egyben a legegyszerűbb is.

A feszített víztükrű 33 méter hosszú gyógyúszómedence vize is kb. 30-32 fokos, szóval zimankós időben is simán el lehet benne lenni.  A harmadik medence az élménymedence szökőkúttal és dögönyözővel. A víz hőmérséklete 37 C és mélysége lehetővé teszi, hogy az egész család számára kellemes élményt nyújtson.

Tiszafüred – termálstrand

Idén sajnos a Thermál Strand – és Gyógyfürdő területén az úszómedence és a a fedett termálmedence nem üzemel. Marad a kinti langyosvizes, napozós élménymedence és a “kör” vagy inkább sokszög termálmedence, ami a strand régi gyerekmedencéje helyén épült gyógymedence.

Címkék:
  • gyerekbarát,
  • strandolás,
  • termál,
  • Tiszafüred,
  • Tiszaörs