Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Évindító: Tisza-tó téli túra (bár jó lenne egy jégtúra)

bcsheinz
·
2021. január 15.
Évindító: Tisza-tó téli túra (bár jó lenne egy jégtúra)

Megvolt az első Tisza-tó téli túra, de elmaradt a várt jégtúra 🙁

Hagyomány, hogy minden év első szombatján a Tisza-tó téli túra indul Tárnai Csaba (Top-Túra) vezetésével.  Az évindító gyalogos túra olykor kedvező, olykor kedvezőtlen időjárási feltételek mellett indul. Szerencsés időszakban jégtúrát lehet szervezni, de már második éve be kell érnie a résztvevőknek egy “átlagos” Tisza-parti gyalogtúrával. 2021. januárjában jég nem, de járványhelyzet volt (van), de ez a két probléma sem szegte kedvét sokaknak, hogy – persze szabálykövető módon, a biztosnsági korlátozásokat betartva – részt vegyen az évindító Tisza-tó téli túra programon.

A téli Tisza-tavat jól ismerők tudják, a túrát az teszi lehetővé, hogy a tó vízszintjét télre kb. 1,2 méterrel lecsökkentik. Ahol nyáron is sekélyebb volt a tó ennél a mélységnél, onnan egészen eltűnik a víz, és szárazra kerül a meder alja. Ezek a szárazulatok alkalmassá teszik az árteret a bejárásra, túrázásra, természetesen csak akkor, ha az iszap megfagy, különben jó nagy dagonya lesz a túrázásból. Ha tartós fagy van, akkor a fagyott szárazulatokat fagyott tócsák, folyások, csatornák kötik össze, olyankor egész mélyen be lehet menni az ártérbe.

Idén eddig elmaradt a tél…

Idén nem volt kegyes az időjárás a Tisza-tó téli túra résztvevőihez: nem fagyott még éjszaka sem.  Se a vízen nem alakult ki megfelelő jégpáncél, se az iszap nem fagyott meg, így az ártér megközelítése szinte elképzelhetetlen volt. Az idei, alternatív körtúra egyik része a tóparton, másik részét az Horthy-csatorna mentén, és alföldi jellegű terepen vezetett.

A túra így is látványos volt, a részt vevők találkoztuk a tó körül áttelelő állatvilággal: kormoránokkal, hattyúkkal, récékkel. A csapat felett lihogókra repülő vadliba csapatok húztak el szabályos V alakban. Az alacsony vízszint láthatóvá tette a medret, így nem csak feleé, hanem lefelé is érdemes volt figyelni. A nyári strandolást kellemetlenné tévő tavi kagylók és a mindenki által retteget sulyom ezrével mutatta meg magát.. Időtépte tavalyi madárfészkeket, zuzmó lepte vörös törzsű fák titkait mesélte út közben a túravezető..

A túra kellemes távon, igazi alföldi terepen vezetett, így  túravezetésen több család, illetve szülő-gyerek páros is részt tudott venni, sőt egy régi vendég az unokájával érkezett.

A téli álmot alvó Tisza-tó, amely nem is olyan élettelen ilyenkor mint gondolnánk, minden évszakban mutatja kincseit a figyelmes szemlélőnek.

Február 6-án ismét Tisza-tó téli túra. A megismételt túravezetésen már „tisztességes” téli fagy várható a sokéves tapasztalatok alapján: reméljük összejön a jégtúra, ha nem akkor sem keseredünk el 🙂

(A képek a 2019-es és 2020-as túrákon készültek).

 

Címkék:
  • ártéri túra,
  • jégtúra