Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Daruvonulás ősszel a Tisza-tónál – kisvasúttal (is)

Galkó-Fenyves Barbara
·
2020. szeptember 26.
Daruvonulás ősszel a Tisza-tónál – kisvasúttal (is)

Itt a daruvonulás! A darvak érkezése jelzi azt, hogy végérvényesen elmúlt a nyár és megérkezett az ősz.

Merre járnak a darvak?

A fenséges madarakat a Nagy- Alföld kék egén szinte mindenhol lehet csapatokban szállni látni, de ha tutira akarunk menni, nappal keressük őket a földeken, elsősorban a betakarítás alatt lévő vagy felszántott területeken, ahol nagy csapatokban szemezgetik az elhullott kukoricát. Helyismeret és terepjáró hiányában inkább válassza mindenki a Hortobágyi Halastavakat. Ez a terület a Hortobágyi Halgazdasághoz tartozik, amely 1916 óta gazdálkodik a Hortobágyon. A Társaság közel 5000 hektár halastavat működtet a Hortobágyi Nemzeti Park területén, mely 6 tóegységre tagozódik. A gazdaság teljes területe természetvédelmi oltalom alatt áll, része a Világörökségnek és több mint 300 madárfajt tudunk itt meglesni.

Egy nyugdíjas mozdonyvezető mesélte, hogy régebben annyi hal volt ezekben a tavakban, hogy teherszállító vonatokkal vitték el azokat, valamint akkoriban a kisvasút nem csak egy vonalon járt, mint most, hanem körbe tudták kerülni az egész területet.

 

 

Hortobágyi Halastavak egy igazi családi program daruvonulás idején is!

Mára a területen tanösvényt alakítottak ki, mely gyalogosan, kerékpáron, de akár kisvasúttal is felfedezhető, mely az egykori iparvágányokon, a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot. A tanösvény a Hortobágyi halastavak vasúti megállótól indul, melyet autóval a 33-as főút 67 km-nél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó felé kanyarodva, vasúton pedig a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó megállóhelytől kb. 150 m-re lehet megközelíteni.

Hortobágyi Halastavak tanösvény

A tanösvény 14 állomásból áll, melyek közül 11 megfigyelő torony. Az állomások közül 10 található a vasút útvonalán, 4 torony kissé messzebb, csak gyalogosan érhető el. Érdemes a vonatos lehetőséget választani, főleg aki szereti a múltidézést, mert tuti, hogy a Sziktipró nevű mozdony láttán egyből nosztalgikus hangulatba kerül. Mikor a masiniszta beindítja ezt a matuzsálemet, általában az emberek hirtelen megijedtek erőteljes hangjától, de miután szépen, lassan komótosan elindul, visszarepíti az idősebb utazókat a múltba, a gyerekek pedig meglepetten figyelik a mozdony zakatolását.

A végállomásnál leszállva egy 460 méter hosszú pallóúton gyalogosan végighaladva betekintőkből, magaslesről ismerhető meg a növény- és állatvilág, valamint egy kilátó is segít a terület feltérképezésében. Ajánlatos távcsövet vinni, mivel a madarak inkább a tavak közepén pihennek és táplálkoznak, bár a darvak sokszor elég közel repültek el felettünk. Egyébként a kilátón van egy rögzített távcső, melyet ingyen lehet használni.

Menetrend

Indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális menetrendről, mivel szeptember és október hónapokban csak hét végén jár a vonat és naponta csak 3x. Aktuális menetrend itt.

Ha csendben és alaposan szeretnénk a madarakat megfigyelni, akkor a vonatos megoldást nem javasoljuk. Aszfaltozott utat ne keressünk, de a föld eléggé le van már döngölve és viszonylag egyenletes is a talaj, tehát biciklivel és gyalog is jól bejárható, így akár egy teljes napot is eltölthetünk a táj és a madarak megismerésével.

Szakvezetés

Minden hét végén reggel és este is tart a Hortobágyi Nemzeti Park szakvezetéssel egybekötött túrákat, melyekre előzetesen be kell jelentkezni. Ezeket folyamatosan feltöltjük a weboldalra.

Gyerekekkel jó kis program, de ne tervezzünk egész napra, főleg ha vonattal járjuk be a területet. Érdemes ezután meglátogatni esetleg a Hortobágyi Madárkórházat, vagy a másik irányba elindulni a Tisza-tó felé.

 

A bankkártyás és mobilos fizetést a MasterCard támogatja

 

Címkék:
  • Hortobágy,
  • Madárkórház,
  • természet,
  • természetfotózás