Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Bringatúrák a Tisza-tó körül: jövőre jó lesz nekünk!

bcsheinz
·
2019. augusztus 31.
Bringatúrák a Tisza-tó körül: jövőre jó lesz nekünk!

Két keréken a Tisza-tó körül

 

Ezt az utat mindenki ismeri, aki a Tisza-tónál bringázik és mindenki el akarja kerülni, ha lehet. Aki mégis végigmegy rajta, az próbálja egy kevésbé forgalmas napszakban letekerni kb. 8 km-t. Ennek ellenére évente tízezren teszik meg a 33-as főúton a Poroszló-Tiszafüred közötti távot, amely elkerülhetetlen, ha körbe akarjuk tekerni a tavat. De itt a megoldás, hogy bárki nekivághasson!

65 km körbe a Tisza-tó, alig több, mint 10%-a az útnak fut gépjárművek által járt úton, a nyári időszakban nagyon forgalmas 33-as főúton. Ez a 8 km azonban rémálom azoknak, akik nincsenek hozzászokva a forgalmas főúton való bringázáshoz és állandó aggodalom azon szülőknek, akik gyerekekkel tekernek át. Ezt szerencsére felismerték és pár éve elindult a Tisza-tó kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, amelynek legfontosabb eleme hamarosan elkészül: a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő védett kerékpárút.

Bár rendszeresen tekerünk ezen a szakaszon, most augusztus végén csináltunk egy Tiszafüred-Poroszló-Tiszafüred oda-vissza kört, csak hogy emlékeztessük magunkat, mekkora szívás a mostani út és milyen jó lesz nekünk jövőre.

Mit nyerünk vele? Vegyük sorba…

#1 Aki eddig ezen a távon tekert, le sem tért az útról, így rengeteg klassz természeti látnivaló mellett hajtott el abban reménykedve, hogy gyorsan átér a szakaszon. Most azonban megállhat az Eger-patak, a Szomolya-patak és a Tisza felett átfutó kerékpáros hidakon (persze ha nem jön senki épp mögötte) és készíthet gyönyörű képeket az ártérről. Vagy letérhet a földutakra és benézhet az igazi vadregényes ártérre.

#2 Megállhatunk piknikezni a Tisza-folyót a Poroszlói-medencével összekötő csatorna partján az árnyas fák alatt, ami kivételes lehetőség, mert a Tisza-tó körüli kerákpárúton alig van árnyas pihenőhely, pláne piknikezésre alkalmas hely.

#3 Tiszafüredről és Poroszlóról is könnyen elérhető lesz bringával a Tisza-tó egyik legjobb halászcsárdája, a Fehér Amúr halászcsárda. Szerintünk már ezért megéri :), a parkoló amúgy is dugug van mindig autókkal.

#4 Gyorsabban fogunk átérni egyik települséről a másikra, ráadásul nem kell kereszteznünk a 33-as főútat, ha megérkezünk. Tiszafüreden ugyanis közvetlenül a gáton futó kerékpárútra, illetve a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumhoz érkezünk, ahonnan már védett úton juthatunk tovább, Poroszlón pedig a gáton futó útba csatlakozik be az új szakasz és szintén nem kell forgalomtól tartanunk.

#5 Sokkal, de sokkal biztonságosabb lesz az út. Aki pedig országúti nagymenő, az mehet továbbra is a főúton.

Aki nyáron járt erre, látta a munkálatokat és az előkészületeket. A legfontosabb és legnagyobb épített elem a Tisza felett átfutó kerékpáros híd lesz, amelynek beemelése a napokban zajlik és várhatóan novemberre készül el. A teljes feljesztés jövő nyár elejére valósul meg, így aki idén az tartott vissza a tókerüléstől, hogy autók között kell tekernie, jövőre már nyugodtan bevállalhatja.

A túrát a CsepelBike támogatta. Kösz nekik! ?

 

Címkék:
  • kerékpártúra