Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Az 5 legjobb októberi program a Tisza-tónál

bcsheinz
·
2019. október 1.
Az 5 legjobb októberi program a Tisza-tónál

Jól áll neki az ősz. Mármint az évszak a Tisza-tónak :). Sokak szerint a 4 évszakból ez az időszak a legszebb és legváltozatosabb a Tisza-tónál. Valóban, egy gyönyörű őszi erdőt csak a vízen tükrőződő őszi erdő tud felülmúlni. Itt pedig abból nincs hiány. A természet csodálatos változását persze össze lehet kötni nagyon klassz programokkal. Megmutatjuk az október 5 legjobb programját a Tisza-tónál.

#1 Nagykörű  – Nagy befőzés (október 4.)

Az ország cseresznyéskertje, a Tisza-tó leghangulatosabb programjainak helyszíne, a tüchtig falu, Nagykörű. Igaz, jól kiesik minden általános útvonalból és még kompolni is kell, de higyjétek el nekünk (vagy ha nem nekünk, a saját szemeteknek itt és itt és itt), hogy bizony ide érdemes ellátogatni. Október első hétvégéjén lesz az év legnagyobb és várhatóan legizgalmasabb programja Nagykörűn, a Nagy Befőzés. A részletes programot itt találjátok: 11 udvaron, portán várják programokkal a jónépet, nyitva lesz a falu príma kis halászlés helye, sütnek-főznek, sajtot készítenek. Nagyon odafigyelnek a gyerekekre és arra, hogy mindenki csodás élményekkel térjen haza.

 

#2 Hortobágy – Szent Dömötör napi behajtási ünnep (október 26.)

Amióta egyre többen élnek városokban és vidéken is egyre kevesebben tartanak állatot, azóta inkább látványosság és családbarát hétvégi program az egyébként évszázados hagyomány, és kemény munkáat adó őszi behajtás. A tavasztól kint legelő nyájakat, gulyákat, méneseket, kondákat Szent Dömötör napja környékén hajtották be a pusztából. Egyúttal ez volt a pársztorok, bojtárok, csikósok “hazatrésének” ideje is, amit rendesen meg is ünnepletek mindig. Hortobágyon tartják a szokást és minden évben oda is teszik magukat, ez idén sem marad el :). Ha megnéznéd milyen a behajtás, előtte nézd meg millyen volt a kihajtás.

 

#3 Darvak mindenütt, de a Tisza-tónál… (minden nap!)

Ai egyszer látta napnyugtakor a többezer daru húzását, hallotta lármájukat, az nem felejti el és évről-évre visszatér. A Hortobágy az egyik legnagyobb daru vonulási útvonalba esik Európában. A nálunk vendégeskedő darvak nappal a réteken, mezőkön kutatnak táplálék után, estére azonban a jól védett lápos, vizes területekre húzódnak vissza. Ez az “ingázás” figyelhető meg a Hortobágy és a Tisza-tó több pontján is. A Hortobágyi Nemzeti Park szervezésében több program közül is választhatunk, pl. kisvasutas, lovaskocsis vagy gyalogos túrákon, napnyugtakor vagy hajnalban.

 

#4 Nagy őszi Tisza-tó kerülés kerékpárral (október 13.)

65 vagy 100 km-es (nagykör, nyolcas) túra a Tisza-tó körül. A nyári szúnyognyelős időszakkal ellentétben itt nem kell rákészülni a kellemetlen rovarokra, sokkal inkább a hűvösre, esetleg esőre és arra, hogy bizony nincsenek már nyitva a jó kis fröccsöző helyek a tó körül. Október közepén szervezett túrán vehetünk részt, de bárki-bármikor nekiindulhat a Tisza-tó körül egy jó kis őszi kerekezésnek, itt egy jó kis összefoglaló arról, hogy merre lehet menni.

 

#5 Kemencés szombat Poroszlón

Nyitott porták program Poroszlón is, ahol hagyományos, tájjellegű, kemencés és bográcsos ételekkel várják a vendégeket. Program majd itt, egyelőre csak időpont van 🙂

Címkék:
  • Hortobágy,
  • kerékpártúra,
  • Nagykörű