Kerékpáros szezON! Gyere velünk bringázni, mutatjuk az utat!

Márciusban már annyian bringáztak a Tisza-tó körül, mint a korábbi években egy-egy nyári hónapban. A kedvező terepviszonyok, a jól bringázható utak, a természet közelsége egyre többeket vonz. Folyamatosan frissített cikkünkben segítünk nektek eligazodni a tó körül birbgázás ügyben.

Így néz ki a Tisza-tó (ez egy vízügyes térkép, bocs mindenkitől – a zárt kapu a gépkocsikra vonatkozik!), látjátok a 33-as főutat a jobb harmadnál keresztben? Nos az a választóvonal, attól balra a nagykör, jobbra a kiskör található.

 

#1 Tisza-tó Nagykör

A Tisza-tó megkerülése a gáton kb 65 km, ez a Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Abádszalók-Kisköre-Dinnyéshát-Sarud-Poroszló-Tiszafüred települések érintésével a leginkább bejáratott kör. Az egymáshoz viszonylag közel lévő települések miatt kisebb etapokban, nagyobb pihenőkkel is teljesíthető, sőt az év nagy részében találunk nyitva tartó büféket, halsütödéket, éttermeket, illetve a legtöbb látnivaló, kikötő is ezen a szakaszon van. Van viszont ebből következően kerékpáros is több van, sokan nem kört mennek, csak egy-két települést járnak be oda-vissza. A kikötők, horgászhelyek miatt itt a legnagyobb az autós és motoros forgalom is (persze ez is nagyon kevés, de van).

 

#2 Tisza-tó Kiskör (avagy a “suhanós”)

A Tiszafüred-Tiszacsege-Ároktő-Tiszadorogma-Tiszavalk-Poroszló-Tiszafüred szakasz jóval rövidebb, kb 35 km. Ezen a körön azonban sokkal kisebb a forgalom, se autók, se motorosok, se bringások nincsenek. Település is alig, így szolgáltatásokat is kevésbé találunk. A Tiszacsege-Ároktő visszafordítónál van a csegei halászcsárda, amit azonban érdemes kipróbálni és az ároktői kompozás is jó program. Ha itt suhanunk, akkor nagyon természetközeli és csendes élményben lesz részünk. Míg a nagykör esetén kis eséllyel futunk bele őzekbe, vadnyulakba, itt szinte biztos, hogy rengeteget látunk a gát oldalában. Készüljünk fel jól, mert a Tiszafüred-Tiszacsege közötti szakasz hosszú és út közben sem víz, sem más ellátás nincs.

 

#3 A Nyolcas

Egy bő 100-as, ha a két kört egyben csináljuk meg. Lehet persze nagy hurkot is kanyarítani, de sokkal jobb egy nyolcast írni a térképre, azaz az egyik kör után Poroszló-Tiszafüred közt átvágni és a másik parton folytatni az utat.

 

#4 A Spagetti

Hallottuk már PacMan és Tanyakör néven is. A lényege az (lesz majd térkép!), hogy a nagykörről vagy a kiskörről a bringás leteker egy településre, ott a közúton megy tovább, majd a másik településen felhajt megint a gátra. Ez egészen extrém is lehet, tavaly ősszel egy “na itt menjünk le szőlősnél, majd visszajövünk derzsnél” PacMan-ozásból egy Tiszaszőlős-Tiszaigar (réti út, amúgy tök jó!) -Tiszaörs-Nagyiván-Hortobágy-Tiszafüred-Poroszló-Sarud (és onnan defekt miatt kocsival haza) kör lett. Országúti kerékpárosoknak a változó útviszonyok miatt nem ajánlott, de trekking, monti és városi bringások simán bevállalhatják. Lehet, elsőre soknak tűnik a távolság, de az Alföldön nincsenek szintek, itt lazán el lehet tekerni soktíz km-t még a kevésbé edzetteknek is.

 

#5 Családos

A legjobb szakaszok kisgyerekes bringázásra:

  • Tiszafüred-Tiszaörvény (kb. 3 km)
  • Poroszló-Sarud (kb. 10 km)
  • Abádszalók-Kisköre (kb. 7 km)

Kis távolságok, jó minőségű aszfalt és szolgáltatások a kiindulási és érkezési ponton.