Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

A Tisza-tó tele lenne szeméttel? Nem!

bcsheinz
·
2019. július 17.
A Tisza-tó tele lenne szeméttel? Nem!

Amikor a hírekben, megosztott fotókon azt látjuk, hogy vízen úszó PET palackok és szemét lepi el a Tisza-tavat, akkor valószínűleg a Kiskörei Vízlépcső erre kialakított medencéjében (a duzzasztó mögötti felvízen) úszó hordaléktömeget látjuk. Ez a hulladék részben a folyón úszott le a Felső-Tisza vidékéről, részben persze itt került bele, főleg a horgászok, kisebb mértékben a turisták által.

Idén eddig soha nem látott mennyiségű szemét, hulladék érkezett a vízlépcsőhöz Kiskörére. Annak ellenére, hogy az I. Tisza-tavi PET Kupa során alig több, mint egy hónapja a csapatok 3 tonnányi hulladékot és szemetet szedtek össze a Tisza-tóból, azaz a Tisza medréből, a folyóból. Hogy ez a “sok” mennyire kevés, azt a következő szám mutatja meg legjobban:

idén kb. 8000 tonna

a becsült mennyiség, a KÖTIVIZIG szakaszmérnöke, Fejes Lőrinc szerint. Tegnap bejártuk a vízlépcső területét, találkoztunk a szakmebrekkel és a természetfilmes stábból alakult, mára mozgalommá fejlődött  PET Kupa szervezőivel. Most tényleg összefogott mindenki, a vízügy, az önkormányzatok és a civil szervezetek (utóbbi csoportba tartozik a welovetiszato.hu is, mint nonprofit szervezet), hogy végre rend legyen!

A felhalmozódott mennyiség nagy része uszadék fa, nagyon sok a PET palack, de mindenféle kommunális hulladék, vízparti műtárgy (stég, móló) darab, csónak, bója és még ki tudja mi minden van benne. A kitermelése és szelektálása még jópár hónapig el fog tartani. A fa tüzelőnek megy, a PET, a fém és az üveg újrahasznosításra, a többi pedig kommunális hulladék lerakókba.

Hogy ennek ellenére mégis miért tiszta a Tisza-tó? Mert tiszta azt látjuk nap, mint nap, kiváló a vízmnősége, ahogy a korábbi években is…. Szóval azért, mert az árhullámok és az ártéri zsilipek miatt a hulladék nem tud a partok közelébe jutni, így a nagy része levonul a Tisza főmedrében.

A Kiskörei vízlépcső területe úgy működik, mint egy nagy kuka. Az már más kérdés, hogy a hulladék hogyan és miért kerül a vízbe vagy a partra, ahonnan bekerül a Tiszába. Ezt nem most fogjuk megfejteni, de itt jövünk mi és ti és mindenki!

Mert Ti is tudtok segíteni!

#1 tegyetek azért, hogy ne kerüljön szemét és hulladék a vízbe és a partokra. Nyugodtan szóljatok rá bárkire, ne nézzetek félre. Nem fognak megverni, sem feljelenteni, mert nektek van igazatok. Szóljatok a vendáglátó helyeken, ha nem szelektíven gyűjtik a hulladékot, tegyétek szóvá, ha papír tálca helyett egyszer használatos eldobható műanyag tányért adnak, kérjétek az italt üveg pohárba vagy repohárba és ne igyatok ott, ahol egyszer használatos műanyag poharakban szolgálnak ki. Ne kérjetek és ne fogadjatok el műanyag szívószálat, vegyetek egy csomag bambusz szívószálat, kb 2 éveig simán kibírja. Tudjuk, hogy menni fog, csak csinálni kell.

#2 és tehettek úgy is, hogy segítetek eltakarítani azt, amiért mások nem tettek. A következő programokhoz lehet csatlakozni a következő időszakban:

  • 2019. július 26. a Coca-Cola Company kollégái nekiállnak összeszedni a Coca-Cola által gyárott PET palackokat (elég nagy a részesedésük), további a Pepsi és más márkák PET palackjait is, illetve minden szemetet. Lehet nekik segíteni 🙂
  • 2019. augusztus-szeptember: Kiskörén hulladék szelektálásra és gyűjtésre várnak mindenkit a KÖTIVIZIG szakemberei és a PET Kupa szervezői. Erről még külön fogunk írni 🙂
  • 2019. szeptember 21, World Clean-up Week – takarítsuk ki a bolygót!

Miért csináljuk? Hogy EZ NE ismétlődhessen meg:

 

 

 

Címkék:
  • Kisköre,
  • petkupa,
  • természetfotózás,
  • Tisz(t)a-tó