Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

7 programtipp esős napokra a Tisza-tónál Pünkösdkor is

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. május 15.
7 programtipp esős napokra a Tisza-tónál Pünkösdkor is

Esik az eső?Nem gond, megoldjuk!

Az időjárás előjelezések szakértői sajnos a pünkösdi hosszú hétvégére változékony időjárást jósolnak, de pánikra semmi ok! Számos olyan esős programot tudunk ajánlani a Tisza-tónál, melyek megmenthetik a jó előre eltervezett pihenést. Munkácsy kiállítás Karcagon, fedett gyógyfürdők, interaktív kiállítások és számos más lehetőség közül tudnak válogatni a pünkösdi hétvégén a Tisza-tóhoz és a Hortobágyra látogatók.

Esős programtipp #1 – Hortobágy interaktív kiállításai, valósághű VR élmények

Egy új közösségi térrel, kávézóval és Pusztai játszótérrel gazdagodott a HNP Látogatóközpont. Interaktív kiállítások keretén belül 2 szinten is rengeteg új dologgal ismerkedhetünk meg, de ami az egyik legmodernebb újítás, hogy VR eszközök használatával ismerkedhetünk meg a pusztai lovaskocsikázással, valamint virtuálisan egy madárles részesei is lehetünk.

A földszinten főleg a gyerekeknek kedveskedtek, mivel gyermeksarkot, interaktív játékokat és élőhely szigetet alakítottak ki. A második szinten viselettörténeti galéria, valamint a VR szoba található. A Virtuális és kiterjesztett valóság olyan technológiák, amelyek a digitális világot és a valóságot ötvözik. A felhasználó egy VR headset-et visel, amely lehetővé teszi a 360 fokos, 3 dimenziós mozgástérben való navigációt. A VR környezet szimulálja a valóságot vagy hoz létre teljesen új, fiktív világokat, jelen esetben egy szekérutazáson vehetünk részt a régmúltban.

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont új közösségi térrel, kávézóval és játszótérrel bővült.

Esős programtipp #2 – Karcagi Munkácsy Kiállítás

A művészet kedvelői most Karcagon találkozhatnak a 78 darab Munkácsy Mihály képből álló tárlattal a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban, az Erzsébet Ligetben a stranddal szemben. A kiállítás megtekinthető 2024.06.09.-ig tekinthető meg minden nap 10.00-18.00 óra között. A műalkotások között megtalálhatók ifjúkori rajzok, kiforrott alkotások, portrék, tájképek, szalonképek és a kései művek is. Emellett egyedi grafikai lapok, albumok és rajzvázlatok is részei a kiállítási anyagnak, amelyek segítségével követhetjük Munkácsy Mihály különleges művészetét.

További információ: Munkácsy kiállítás – Karcag

Esős programtipp 3# – Fedett fürdőzés

A Tisza-tónál több fedett résszel rendelkező strand is található. Családosoknak a Berekfürdői Strandfürdőt ajánljuk, ahol a benti részen 2 gyógyvizes medence, egy pezsgőfürdő és egy kis pancsoló is van a gyerekeknek. Emellett kint, a 8 hektárnyi csodálatos zöldövezetben található 2 gyógymedence, egy gyógymedence nyak-, hát-, és derékzuhany élményszolgáltatással, egy új 500, m2-es ifjúsági élmény medence sodrófolyosóval és csúszdával, valamint 2 iker termál medence. Ha nem akarunk messze menni a főépülettől, de mégis kinti élményre vágyunk, akkor erre a legalkalmasabb a főépülettől egy kis folyosóval elválasztott gyógymedence. Csak pár lépést kell tenni az ajtótól a medencéig, és itt akár esős, hűvösebb időben is el lehet tölteni az időt, mivel a víz akár 34-36 fokos is lehet.

Pünkösdi akció Berekfürdőn

Május 18-19-20-án minden 12:00 óráig érkező látogatónknak 500 Ft kedvezményt biztosítanak a felnőtt és diák/nyugdíjas napijegyeink árából!  Ráadásul a strandfürdő minden belépőjegy mellé 20%-os kedvezményre jogosító kupont adunk ajándékba, melyet a Kenguru Park Tiszaderzsben lehet felhasználni

Az idősebb korosztálynak a Tiszaörsi fürdőt javasoljuk, ami a Tisza-tó egyik legcsendesebb és legrégebbi termálstrandja. Retro hangulat és 3 termálmedence várja az ide érkező fürdőzőket. A termálvíz első osztályú, a legmagasabb brómtartalmú termálvizek közzé tartozik a Tiszaörs Fürdő vize. Teljesen zárt medencéje nincs, a gyógyvizes medence “csak” egy sárga áttetsző hullámpalával van körbezárva. Viszont kárpótol minket a 34-38 fokos, első osztályú (tényleg) gyógyító vize, mely hidegebb időben nagyon ideális tud lenni. Az egész strand egyszerűsége is szerethető, semmi élményfaktor, csak a meleg gyógyító víz.

 

Esős programtipp 4# – Bowling és billiárd Poroszlón

Kevesen tudják, hogy a poroszlói Fűzfa Hotelnak van egy nagyon jó kis játék terme, melyben egy 4 pályás bowling pálya lett kialakítva, valamint rex és biliárd asztalok is vannak beállítva.
A teremben kialakított 4 pálya mellett egy drinkbár gondoskodik róla, hogy a frissítők is kézközelben legyenek.
A bowling használati díja: hétköznap 3 500 Ft óra/pálya, hétvégén 4 000 Ft/óra/pálya. A játékteremben elhelyezett rexet és biliárdot díjmentesen lehet használni.

A Fűzfa Hotelnak többféle szállása, wellness részlege és egész évben nyitva tartó étterme is van, az aktuális szolgáltatásokról érdemes a hotel elérhetőségein érdeklődni: Fűzfa Hotel és Pihenőpark, étterem – Poroszló – Welovetiszato

Esős programtipp #5 – Balneum Hotel wellness részlege

A Tisza-tó egyetlen wellness szállodájának a SPA részlege nyitva áll a külsős vendégek számára is, de kiemelt időszakban, a nyári főszezonban és hétvégéken a külsős vendégek az aktuális létszám függvényében vehetik igénybe. Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében a tervezett érkezés előtt a +36 59 886 206-as számon érdemes érdeklődni. A medencék 30 fok feletti, kellemes hőmérsékletűek, a kinti medence is általában 27-28 fokos.

A wellness részleg kínálata:

  • Termálvizes medence pezsgőfürdővel, meleg vizes medence víz alatti sugárral
  • Úszómedence
  • Hideg merülőmedence (vízhőmérséklet: 12-16 °C)
  • Kneipp taposómedence
  • Finn szauna (90-95°C)
  • Gőzkabin (43-46°C)
  • Fitneszterem

Esős programtipp #6 – Néprajzi Magángyűjtemény Berekfürdőn

A kultúrára éhezők számára a néprajz bizonyára egy elengedhetetlen programelem. A Néprajzi Magángyűjteményben a gyűjtő házaspár szíve-lelke benne van: több mint 30 éve gyűjtik a szebbnél szebb használati tárgyakat egy letűnt, de nem divatjamúlt korból. A használati tárgyak mellett megtalálhatóak itt régi gyerekjátékok, egy százéves cséplőgép, mezőgazdasági eszközök, cselédkönyvek, ládák, régi konyha. Sőt mi több, traktorok is. Nagyon lelkiismeretesek, kedvesek, mindig a maximumot próbálják a foglalkozásokból kihozni.

Esős programtipp #7 – Tisza-tavi Ökocentrum

Az Ökocentrum minden időben jó választás, ugyanis sok érdekesség található a benti, zárt részeken, de a külső rész is tartogat érdekességeket. A főépületben Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát lehet megnézni. Itt őshonos halfajokat lehet megfigyelni testközelből a 730 000 liter össztérfogatú akváriumrendszerben. Lenyűgöző, ahogy a hatalmas tokhalak és vizák átsiklanak a fejünk felett, miközben az üvegalagútban sétálunk – semmiképp se hagyjátok ki ezt az élményt!

A földszinten kétéltű és hüllő kiállítást láthatunk, ahol megismerkedhetünk a hazai fajok összes tagjával. A hüllő- és kétéltű kiállítás mellett szemügyre vehetjük a Tisza- tó interaktív térképét, miközben lábunk alatt ott úszkálnak a hatalmas tiszai halak.

Igazi látványosságot azonban kétségkívül az akvárium rendszer nyújt. Az akváriumokat úgy rendezték be, hogy az jól szemléltesse a folyó szakaszait. Az első részletben a gyors folyású patak élővilágát látjuk, ahol számos védett és fokozottan védett halat láthatunk. A hátterek a folyószakaszokra jellemzően változnak. Többek között bemutatja a Közép- Tisza folyó szakaszát is, a hátteret farönkök, fatuskók díszítik. Feltűnnek a hatalmas pontyok, compók, vörös szárnyú keszegek, kárászok, és persze a farönkök alatt megbúvó ragadozóhalak, a süllő, csuka, és a harcsa is.

Ha felmentek a torony legfelső szintjére, akkor pedig csodás panorámában lehet részetek.