Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

5 poroszlói látnivaló az Ökocentrum mellett/helyett

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. május 6.
5 poroszlói látnivaló az Ökocentrum mellett/helyett

Bővelkedik látnivalókban Poroszló is

Sokan Poroszlóval szinte csak a Tisza-tavi Ökocentrumot azonosítják, pedig számos egyéb látnivalóban bővelkedik a Tisza-tavi település. A 2020-ban átadott kerékpáros hídtól egészen a Madárpart kölcsönzőig számos olyan helyet lehet felfedezni a gát mentén is, ahol rá lehet csodálkozni a természet szépségeire.

Poroszlói kerékpáros híd

A Poroszló és Tiszafüred között megépült kerékpárút leglátványosabb műtárgya az a kerékpáros híd, amely a Tiszán ível át. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger- és a Szomorka-patakot, melyeken egy 308 méter, illetve egy 86 méter hosszú új, látványos, íves főtartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidak épültek. Számos megálló pontot is kialakítottak, ahol bármikor meg lehet állni gyönyörködni a Poroszlói-medence csodás látványában.

A legszebb képeket napnyugta környékén lehet készíteni, vagy amikor a Bükk felől megérkezik a Tisza-tóhoz egy nyári zápor vagy zivatar.

Állatsimogató

Ha családdal, kisgyerekekkel érkezünk Poroszlóra, akkor nem szabad kihagyni a Fűzfa hotel kis állatsimogatóját, amely a hotelhez vezető út mellett található. Az ide látogatók testközelből figyelhetik meg, hogyan zajlik a kecskék, libák és kacsák mindennapjai. Az állatsimogató ingyenesen látogatható.

Pallóutak a gát mentén

Bővült a felfedezhető helyek száma a Tisza-tónál, mivel a Tisza-tavi Sporthorgász Poroszló térségében 2 teljesen új, cölöpökön álló pallóutat és stéget épített. a pallóutak az Ökocentrum vízi megállójától balra és jobbra találhatóak.  A stégekről rengeteg madarat lehet látni , jellemzően szürke gémek, nagy kócsagok és persze rengeteg liba, kacsa és hattyú van.
Ha autóval érkeztek, akkor vagy a Fűzfa kikötő parkolójában érdemes hagyni a gépjárművet, vagy a szabadstrand parkolójában lehet megállni. A horgászhelyek is szépen ki lettek alakítva a gát mentén, ahol most gyermekrajzok hívják fel a figyelmet a szemetelés problémájára.

Tisza-tavi Vízi Sétány

Az egyik legvadregényesebb hely a Tisza-tónál a vízi sétány. A tanösvényen a vendégek egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, hínármezők mentén, a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs és interaktív táblák segítik.

További információ: https://welovetiszato.hu/a-vadregenyes-tisza-tavi-vizi-setany-poroszlon

Fattyúszerkő kilátó

A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt-Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen errefelé gyakori a merész repüléséről híres, fokozottan védett fattyúszerkő madár. Nem hiába, a korábban itt álló torony a madarászok számára korábban is közkedvelt hely volt. Aki ide szeretne eljutni, az kikötni stégen tud, majd nádason keresztül vezető hangulatos pallóúton juthat el a kilátóhoz. A 2 szintes kilátó legfelső emeletéről csodálatos panoráma nyílik a Poroszlói-medencére, illetve a Csapói Holt-Tiszára.

Motorcsónakot lehet bérelni a Fűzfa vagy a Csicsman Kikötőben, vagy szakvezetéssel egybekötött csónaktúra keretén belül is el lehet jutni a kilátóhoz.