Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Vigyázat, őzek!

bcsheinz
·
2019. augusztus 9.
Vigyázat, őzek!

Párzási időszak van az őzeknél, a bakok hajtják a sutákat, nincs az az ember, jármű vagy bármi más, amire tekintettel lennének az ebben az időszakban egyetlen fontos cél, a párosodás helyett. A Tisza-tó környéke remek lehetőséget rejt, hogy bepillanthassunk az egyik legnagyobb hazai patásunk életébe.

Az Alföldön, de különösen a Tisza-tónál nagyon gazdag őz állomány található, köszönhetően az ártéri erdőknek, a művelt és műveletlen területek váltakozásának és a fás, ligetes réteknek, amely az őzek számára egyszere jelentenek remek élelemszerző és búvóhelyet. Természetes ellenségük is kevés van, a nádifarkas (aranysakál) pusztítja őket csak, belőlük viszont nincs túl sok. Veszélyt csak az elkóborolt kutyák és a gépjáművek jelentenek nekik.

Bár az év minden időszakában sok őzet pillanthatunk meg, többnyire kerülik az emberek közelségét. Már a legkisebb zajra vagy a szél felől érkezve, elillannak kecses ugrásokkal. Nyár közepén azonban más a helyzet. Akár pártíz méterre is megközelíthetjük őket (vagy ők minket), mert a bakok (jellemzően 3 évesnél idősebb hímek) ivaréretté válva megőrülnek a sutákért és nincsenek tekintettel szinte semmire és senkire. Ezért van az, hogy fiatalabb egyedeket, gidákat szinte alig látni, de egymást kergető őz párokat gyakran.

Hol nézhetünk őzeket a Tisza-tónál?

  • Célszerű elhagyni a forgalmas utakat, mert ezeken csak átszaladnak, kicsi az esélyünk, hogy pont keresztezzük egymás útját. Ha letérünk a mezőgazdasági utakra, akkor keressünk olyan területet, ahol füves rét vagy már betakarított szántó van ligetes erődősáv szomszédságában. Nem kell messzire menni, ilyet találunk párszáz méterre a főutaktól is. A helyi gazdálkodóktól, erőjáróktól is kérhetünk segítséget.

Mikor keressünk őzet?

  • A nap szinte minden időszakában, de a nagy meleget ők sem szeretik, ilyenkor elbújnak a sűrű növényzetben. Kora reggel vagy késő délután nagyobb szerencsével járhatunk.

Mire figyeljünk ha őzet megyünk nézni?

  • Ne ijesszük meg őket, ne okozzunk nekik felesleges stresszt. Hajtásuk, üldözésük szigorúan tilos. Kutyát soha ne vigyünk magunkkal őz nézésére!

 

Óvatosan az utakon! Egy őz elgázolása az állatot biztosan elpusztítja, de az autónkban és akár a benne ülőkben is komoly kárt tud okozni!

 

 

 

 

Címkék:
  • gyerekbarát,
  • természetfotózás