Welovetiszato
Welovetiszato

UTT 2024 egy futó és kísérője szemével

Galkó-Fenyves Barbara
·
2024. július 2.
UTT 2024 egy futó és kísérője szemével

Élménybeszámoló az Ultra Tisza-tóról

2024. Június 28-30. között került megrendezésre a Burger King által névadóként szponzorált Ultra Tisza-tó rendezvény. Június 29-én reggel Tiszafüred Morotva kerékpáros pihenőből 6:00-kor elrajtolt az egyéni 130 km-es mezőny, majd 6:15-kor az egyéni 65 km. Mindkét távon a futókat kísérték a saját kerékpárosaik. Majd napközben folyamatosan rajtoltak a váltó csapatok is. A szombati napon rendkívül nagy forróság volt, ennek ellenére nagyon sokan neki vágtak a mezőnynek. 8 óra alatt kellett teljesíteni a Tisza-tó kört, ami rendkívüli kihívásnak tűnt.

Az útvonal a 65 km-es távon: Tiszafüred -> Tiszaörvény -> Tiszaderzs -> Abádszalók -> Kisköre -> Dinnyéshát -> Sarud -> Poroszló -> Tiszafüred. A 130 km-es távon futók Tiszafürednél fordultak és tettek még egy kört a tó körül.

A szombati nap indulása

Krisztián és futója is bevállalt egy 65 km-es távot egy futó és egy bringás kísérő felállásban a szombati napra. A töltésen haladva egy árnyékfoszlány is alig jutott a résztvevőknek egész nap. A szervezők viszont rengeteg frissítő ponttal készültek, ahol a versenyzők kaptak jeget, vizet, izotóniás italt, plusz kis frissítőasztalokat is összedobtak, mindenféle földi jóval.

Tiszaörvény – Tiszaderzs távolság nem tartogatott semmi különös meglepetést a futónak és kísérőjének. Távban a rajttól 25 km-re azért Abádszalók 2. frissítőpontnál már pirította a nap rendesen a részvevőket. Felmerült a kérdés, hogy hogyan érzik magunkat? Hát mint akit a pizzasütőben sütnek, de ennek ellenére haladtak szépen egyenletesen. Kiskörét elhagyva kocogósan megvolt a motiváció irány, Dinnyéshát 37,6 km-re a rajttól a fele már megvan – gondolták.  Ahogy gyűltek mögöttük a kilométerek, olyan szépen fogytak előttük. Krisztián még az elején eltervezte, hogy bringán majd filmezni is fog a verseny közben. Nézelődik, hogy gyermekkorában hol fürdőzött, nyaralt. De hát tervezni lehet, dolog meg végül lett elég. Fontos volt, hogy minden frissítőponton legyen 1 kulacs jég, 1 friss hideg iso. Erre kellett folyamatosan figyelni, úgyhogy a film ahogy 5 percnél le lett állítva, úgy is maradt.

A verseny vége fele

Dinnyéshát kettes frissítő ponton szépen mutatta a tábla, hogy már 42,2 km-re voltak a rajttól. Egy maraton megvan, de ez még nem ultra – gondolták. Krisztián és futója szépen lassan érkeztek Sarudra, ahol szerény, de tápláló ebéd fogadta őket: egy forró leves, egy kis tészta, a folytatáshoz pont elég volt.

Az óra lassan a delet ütötte és a résztvevők már szinte odasültek az aszfaltra. Legalább meleg volt és a szúnyogetetés elmaradt. Még egy korty víz még egy kis jég és irány tovább. Mivel nem nagyon volt idő megállni és egész nap a vízfogyasztás a maximumon volt, a résztvevők úgy érezték, hogy kellene már egy mosdó. Poroszlót még éppen nem érték el, amikor látszott a Madárpart Túraközpontnál az adott pillanat két legszebb szava: FREE TOILETTE 🙂

Poroszló, a cél előtti hajsza

Poroszlónál kezdett megvilágosodni, hogy a nyolc órás szintidő embertelen lesz. Az utolsó frissítőpont után 2 kilométerrel már csippant az óra, ami jelezte a szintidő végét, tehát a befutó szalag már nem lesz meg…

Az utolsó két kilométeren mindenki ki volt merülve, a  sortársak már egymáson és magukon nevettek, vánszorogtak haza. De innen feladni már NEM LEHET, ezt a 2 kilométert  már becsületből is végig kell futni!

A célfotó Tiszafüreden végül sajnos elmaradt… na majd legközelebb. A 2 résztvevő lepacsizott, egymásra néztek és eldöntötték, hogy jó volt ez így:  szórakozni mentek és ezt a célt el is érték.

 

Verseny után

A 2 elcsigázott résztvevő és sok más versenyző is egyből a szabad vízű strand fele vette az irányt, ahol csobbantak egy jó nagyot a hűs vízben. Ezután a futó hazament, Krisztián pedig eldöntötte, hogy marad vasárnap is, mert hát csak nem akart üres kézzel haza menni.  Eldöntötte, hogy 5 km-en “magcsapja” a szintidőt egy befutóéremért. Úgyhogy reggel irány a Morotva Pihenőpark és cipőt fel! A 21 km és 10 km-en menjenek a lelkesek, neki aznap elég lesz az 5 km.

Vasárnap rajtolt a 65 km-es bringatúra is annak, aki tekerni akart, vagy szombaton nem tekert eleget 🙂

Krisztián végül lefutotta vasárnap az 5 km-t és megkapta az érmet is.

UTT összegzés

Kemény három nap volt, ahol sikerült megkapnia Krisztiánnak a Tiszafüredi élménycsomag színe javát: a hajnali szúnyogetetést, a gastrotúrát (szombaton és vasárnap három étteremben ette púposra magát), a gátra sülést, és gyermekkora kedvencét amiből rögtön kettőt is kapott, egy kis sulymot a talpa alá.

Jövőre ugyanígy, ugyanitt. “Futunk, bringázunk, szórakozunk.”

Ma van!

Nincsenek mai programok.

Programnaptár

2024július

h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
5
15
16
17
18
22
23
24
25
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
heti program