Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tiszavirágzás… erről idén lemaradunk :(

bcsheinz
·
2020. június 17.
Tiszavirágzás… erről idén lemaradunk :(

Láttatok már kérészrajzást a Tiszán?

A természet egyik csodája, a Tisza és a Tisza-tó egyik legszebb pillanata a kérészrajzás, amely minden év júniusának közepén kezdődik és tart egy-két hétig, akár a hó végéig eltérő intenzitással. Persze ha kedvezőek a feltételek.

Idén jól indult minden, meleg volt, lassú volt a folyó áramlása, a víz tiszta volt és a kérészek elkezdtek előbújni a magasabb partfalú folyószakaszokon. Egy hete ilyenkor már beindult az előrajzás, repültek a rovarok, mi pedig ugyanúgy lelkesek voltunk, mint az elmúlt pár évtizedben, amikor láttuk a lenyűgöző jelenséget. Napnyugtakor neki is indult rengeteg kenus, csónakos az élő Tiszának és próbáltuk elkapni a legjobb pillanatokat, ami persze nem a kérészek legjobb pillanata: csérek és halak vetik rá magukat a víz felett repülő rovarokra és tömik degeszre hasukat a mérhetetlen mennyiségű táplálékkal.

Az öröm nem tartott sokáig, már június 12-én , pénteken megjelentek az úszó hulladékszigetek, előre jelezve, hogy valami történt fentebb. Jött az áradás, először csak a szemetet hozva, majd emelkedett a vízszint, sárgult a folyó. Közben betört a hidegfront, megérkezett a hideg és a sok eső. Ez rendesen betett a kérészeknek, hét eleje óta csak elvétve láttunk egy-két példányt repülni.

Nagyon nagy szerencse és hirtelen időjárás és vízállás változás kellene, hogy a rajzás végét még elcsípjük. Némi remény van, jövő héttől jobb idő lesz…

Ha nem, akkor várhatunk jövő évig, hogy a most két éves lárvák jövőre előbújjanak az iszapból, majd imágóként pár órás vagy pár perces életükben párosodjanak.

 

Címkék:
  • ártéri túra,
  • természetfotózás