Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény tavasszal

Galkó-Fenyves Barbara
·
2021. május 8.
Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény tavasszal

Az egyik legszebb tanösvény a Tisza-tónál: Tiszavirág ártéri sétaút és pákász tanösvény

Tavasszal az egyik legjobb program a Tisza-tónál a tanösvények és a sétautak felkeresése. A héten az egyik legszebb tanösvényt kerestük fel azért, hogy friss infókkal szolgáljunk Nektek a bejárhatóságról, a jelenlegi viszonyokról. A Tiszavirág ártéri sétaút Tiszaörvénynél található. Egy igazi Tisza-tavi dzsungel, ártéri erdő, ahol a természet most csodálatosan ébredezik. Az útvonal mentén 2 madármegfigyelő torony is található, ahonnan elénk tárul a Tisza-tó változatos élővilága. Viszont a terület egy részén nagyon fent van a víz, tehát gumicsizma viselése erősen ajánlott! 

A tanösvény a Szabics Kikötőből közelíthető meg csónakkal, belépőjegy váltásával. Felnőtteknek 1500 Ft a belépő, a diák/nyugdíjas jegy 1000 Ft/fő.

Tiszavirág ártéri sétaút – első kilátó

A 2 kilométer hosszú Tiszavirág ártéri sétaút egy gyönyörű, hamisítatlan ártéri erdőben vezet végig, ahol különböző állomások vannak táblákkal, melyek ismertetik a terület növény és állatvilágát – kiemelve a névadó kérészek rövid életét-, valamint hajdanán a Tisza mentén élt halászok életét. A tanösvény egyik végén van egy madárles kilátó, ahonnan a Borzonat nevezetű belső tónál tanyázó madarakat leshetjük meg, míg a másik vége a Göbe-tónál végződik. Az első kilátót úgy találjátok meg, hogy csatorna felett átívelő fahíd mellett kell elhaladni egyenesen. Egy kis földnyelv vezet be a Borzonat melletti kilátóhoz, de gumicsizma nélkül ne is próbáljatok meg ide bejutni!!!

Tiszavirág ártéri sétaút – második kilátó

A Tiszavirág Ártéri Sétaút másik ága a Göbe partjára visz minket. Át kell menni a kis fahídon és máris beérünk a csodás, dzsungelszerű erdőbe. Az út elején van egy kis játszótér is. Utunkat főleg fekete és fehér nyárfából álló erdőség követi két oldalon. Az erdő most madárcsicsergéstől hangos és a levegőt a virágzó fák illata enyhén édeskéssé varázsolja. Amúgy a tanösvény végén van egy épített, korcolt nádtetejű halászkunyhó, ami bemutatja a halászmesterséget, valamint ami a legnagyobb élmény (többek szerint is), hogy önállóan halászladikba szállhatunk és ringatózhatunk a vízen addig, ameddig csak akarunk. Olyan, mintha megállna az idő…társunk csak a csend és a madarak. Kis padok és asztalok is vannak kialakítva a területen, ahol csodálatos környezetben fogyaszthatjuk el a harapni valónkat. Az egész sétaút mentén amúgy csodálatos tavaszi tőzikéket találhatunk.

Érdemes felmenni a csónak kikötő melletti kilátóba is, ahonnan beláthatjuk az egész területet, valamint csodás tavaszi képeket is készíthetünk.

Pákász Tanösvény

A Pákász Tanösvény egy újonnan kialakított igazi lápos labirintus, ami a Tiszavirág ártéri sétaút egy kis külön “ága”. Itt érdemes a cipőnket gumicsizmára váltani – ha nem ebben indultunk volna el. Ezek amúgy már ki vannak készítve az út mellett. Köteles ladikba szállva át kell húzni magunkat a túlpartra, ahonnan egy ösvény visz be az erdő sűrűjébe. Ez egy igazi lápos-mocsaras rész, ami most elég nehezen járható be, mert akár 40 cm mély is lehet 1-1 kis pocsolya. Viszont csodálatos az élővilág itt is, rengeteg például a réti kakukktorma. Ha végig megyünk, akkor az út végén szintén egy köteles ladikkal juthatunk vissza a Tiszavirág ártéri sétaútra.

Szerintünk túravezetőt nem szükséges fogadni, a sétautat és az ösvényeket önállóan is fel lehet fedezni.

Jó kirándulást 🙂

További Tisza-tavi tanösvények: Helyek | Welovetiszato

Címkék:
  • természet