Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Téli termál teszt: Tiszaörs Fürdő termálstrand

bcsheinz
·
2019. január 31.
Téli termál teszt: Tiszaörs Fürdő termálstrand

Tiszaörs Fürdő a Tisza-tó legcsendesebb termálstrandja

Nos igen, ketten voltunk a Tiszaörs fürdő egész területén. Nem számolva a kedves hölgyet a pénztárban, aki gyorsan, előzékenyen és mindenek előtt anyai gondossággal igazított útba, mint a helyi viszonyok között teljesen tájékozatlant. Szokták mondani, az első öt perc benyomása meghatározó. Itt minden rendben: kedvesség, tisztaság, rendezettség. Az öltözőszekrénnyel együtt 1300 Ft-os belépődíjnál azért felmerül, kell-e adjunk diákot, de ez a felnőtt jegy. Olcsó a termálstrand, minden más szolgáltatáshoz és áruhoz képest, már-már értelmezhetetlen módon.

Még köntöst is lehet kérni (ez otthon maradt, ami elég nagy hülyeség télen), de ezt kihagytuk. Az öltöző nem túl tágas, de tiszta, rendezett és meleg. Átöltözés után rögtön a fedett, legmelegebb gyógymedencében lehet elmerülni. Azt hozzá kell tenni, hogy elég retro élmény a sárga áttetsző hullámpalával körbezárt és fedett medence látványa, de a téli hidegben párolgó barna termálvíz, a sárga fények, kint a fehérség azért elég klasszul nézett ki. A medence túlsó végében, a sok kis forróvizes csobogó hangja egy buddhista kolostorban is elmenne. A víz 37-38 fokos, sűrű, jódos-sós illatú és volt az a termálvizes selymes-lágy tapintása amitől az balneológiában járatlan ember is úgy érzi éppen gyógyítják. Ez a legkisebb medence a Tiszaörs fürdő területén és egyben a legegyszerűbb is, semmi fakszni, semmi élményfaktor, csak a meleg gyógyító víz.

Tiszaörs fürdő a retró tisza-tavi strand

 

A futólépésben megtett 50 méter még felhevült testtel sem volt kellemes (kellett volna az a köntös…) a következő medencéig. Ez a tiszaörsi strand élménymedencéje, ami a hőfokot illeti, 32-34 fok körül lehet, nincs fedve, nem védi semmi az elemektől, viszont a közepén ott van minden falusi strandok Szent Grálja a vizes gomba. Nyáron, amikor kettőnél többen vannak a strandon, csak kihalásos alapon lehet alá bekerülni. Ugye mindenkinek megvan a kb. egy méter átmérőjű vízfüggöny alatt gubbasztó bácsik és közéjük beszoruló kiskölykök generációkon átívelő összetartása: nehogymá’ valaki még odaférjen!? Télen viszont didergős, a 32 fok már kevés a tartós heverészéshez, pláne, ha kint feltámad a szél.

alföldi strand Szent gomba

A gyógyúszó medence szerencsére csak pár lépés (és egy tripla leszúrt rittberger a hó alatt meglepetésszerűen előkerülő jégfolton), ebben tartózkodik a strand másik vendége, aki kedélyesen komentálja a lépcső előtt megtett műkorcsolya mozdulatsort. Szerinte 9,2-t kapna rá bárki egy olimpián is. Bár télen ez a leghidegebb medence, a hirtelen jött cimboraság feledteti a hűvös, 30 fok alatti hőmérsékletet. Úszni viszont pont kellemes, rójuk a hosszokat némán, tényleg csend van, csak a karcsapások csobbanását lehet hallani. A medence folyamatosan mélyül, gyerekeket csak biztos úszni tudással engedjünk bele egyedül.

Tiszaörs strand télen: amikor senki nincs rajtunk kívül

Levezetésként visszacsobbantam a gyógymedencébe, hogy újra felmelegedjek, mielőtt elindulok átöltözni. Repült az idő, nem is tűnt fel, hogy majd két óra eltelt.

Miért olyan különleges ez a termálstrand?

A Tiszaörs Fürdő a környékbeli strandokhoz hasonlóan kőolaj kútnak indult, de a múlt század eleji próbafúrások során alkáli hidrogénes, jódos víz tört fel, ez táplálja most a termálstrand medencéit. Az 51 fokos vízre aztán népjóléti intézkedésként strandot telepítettek, amely több bővítés, felújítás után nyerte el mai formáját. A Tiszaörs falutól távolabb lévő strand körül időközben kiépült egy üdülőfalu. 2006-ban gyógyvízzé nyilvánították, vize gyógyítólag hat mozgásszervi, reumatológiai betegségekre, valamint nőgyógyászati és idegrendszeri problémákra. A Tiszaörs Fürdő egész évben nyitva áll a látogatók előtt mindhárom medencével. A nyári időszakban is szellős, kellemes hangulatú, nem túl zajos a strand, de ősszel és télen igazi relaxációs élményben lehet része annak, aki a Tisza-tónál járva ellátogat ide, kiváltképp hét közben. Büfé nyáron minden nap, télen azonban csak hétvégénként üzemel, de a pénztáros néni készségesen főz egy bögre teát, ha megkérjük.

Tiszaörs fürdő termálstrand

Itt találod!

Címkék:
  • termál,
  • Tiszaörs