Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tiszai Nyaralóhajózás, topligába kerül a Tisza-tó

bcsheinz
·
2019. szeptember 16.
Tiszai Nyaralóhajózás, topligába kerül a Tisza-tó

Egy Porsche is csak addig tűnik felesleges úrizálásnak, amíg nem nyomhatod tövig a pedált, pláne, ha nem is kell hozzá megvenned. Elsőre talán a nyaralóhajó sem a Tiszára való, hiszen évetizedek alatt megszoktuk a ladikokat, aztán a motoros ladikokat, aztán a túlmororizált ladikokat, a kishajókat, nagyhajókat, speedboatokat, stb. Előítélet és “mi megmondtuk” mentesen mentünk el az egynapos hajótúrára, hogy kipróbáljuk a tiszai nyaralóhajókat rendszerszerű használat közben. Nemhogy azt kaptuk, amire számítottunk, hanem sokkkal-sokkal többet. De mielőtt belemennénk a történet meselésébe, gyorsan összeszedjük, hogy fog kinézni a Tiszai Nyaralóhajó Program.

Hol hajózhatunk majd a nyaralóhajókkal a Tiszán?

A Tisza két szakaszán indul el a nyaralóhajózás. Tiszalök felett Vásárosnaményig, illetve Sárospatakig lehet hajózni, a Tisza-tavat is érintő szakasz pedig Kisköre és Tiszalök között indul. Ezen a szakaszon Kisköre lesz a báziskikötő, amit nagyon menővé fejlesztenek. A sok kötelező műszaki fejlesztés (javító és tároló csarnok, mólók, kiszolgáló épületek) mellett az ide érkező vagy innen induló hajósokat egy csúcsszuper, a balatoni kikötőket is kenterbe verő szolgáltatási környezet fogadja. Az útvonalon több kikötőt is fejlesztenek, de persze megállhatunk horgonyt vetve a vízen vagy a parthoz kötve, cölöpöt verve.

Mit kell tudni a nyaralóhajókról?

Háromféle hajótípusból lehet választani, a Quattro 4+2, a Sixto 6+2, az Octo pedig 8+2 személyes. Mindegyik hajón teljes a kényelem, süthetünk-főzhetünk, tévézhetünk bent, a hatalmas hátsó decken vagy a tetőn pedig mehet a lazulás. Persze van wc, zuhany bent és utóbbi kint is, a fürdőlétra pedig nem is kérdés, bármikor csobbanhatunk. Fentről pazar a kilátás, nézni pedig van mit, a Tisza és a Tisza-tó a 2 méteres magasságból még többet mutat, mint csónakban ülve. Nem lenne meglepő, ha gyönyörű természetfotók születnének a jövőben a magas fedélzetnek hála…

Az 5 legfontosabb, amit tudnod kell, ha nyaralóhajózáson töröd a fejed

#1

A hajók mérete és merülése miatt nem lehet bemenni vele mindenhova. A Tisza folyó főmedre, az abádszalóki medence és még néhány nagyobb csatorna, morotva, valamint a tiszafüredi Holt-Tisza járható be vele. De ez is bőven kitesz egy egy hetes programot, nem fogod megunni 🙂

#2

Nem a sebesség megszállottainak találták ki. A hajók utazósebessége 10-12 km/h között van, de ez pont kényelmes krúzolást enged, miközben egyébként alig vet hullámokat (egy 10 LE-s motorral szerelt ladiknak lényegesen nagyobb hullámai vannak). persze ez a sebesség biztonságos is, aki tanult fizikát, azt udja, hogy nem mindegy mekkora sebességgel mozdítunk meg egy 6 tonnás testet…

#3

Irányítani nagyon egyszerű, de bérlés előtt mindenki egy mini tanfolyamon és vizsgán vesz részt, hogy magabiztosan vágjon neki a Tiszának. A hajóismeret, vízi közlekedési ismeret és a Tisza bemutatása biztos a tananyag része lesz.

#4

Cserébe nem kell rendelkeznie kishajóvezetői engedéllyel annak, aki bérel nyaralóhajót. Igen, bárki mindenféle előképzettség nélkül nekivághat. És az a jó hírünk, hogy menni is fog neki, mert tényleg egyszerű.

#5

Időpontokat májustól októberig lehet foglalni és bár lesz még több hajó, nem lenne meglepő, ha a szabad időpontok gyorsan betelnek.

+1 Bringát, kajakot, SUP-ot ér, sőt muszáj vinni! Ezekkel ugyanis elszakadhatunk a fő útvonalaktól és méginkább bejárhatjuk a vizet!

Miért fontos a nyaralóhajózás a Tisza-tónak?

Bárki bármit mond, ez az első olyan fejlesztés a Tisza-tónál, amellyel valóban erős turisztikai szereplővé válhat a régió. Ráadásul a Tisza és a Tisza-tó környezete olyan adottságokkal rendelkezik, amellyel sok nyugat-európai vízi út nem. És itt nem arra gondolunk, hogy nagyságrendekkel olcsóbb itt minden, mint pl. Franciaországban, Hollandiában vagy Németországban. Hanem a gyönyörű, szinte érintetlen környezetre, a madárvilágra, a horgászparadicsomra és a nyugalomra.

Igen, meg kell szokni ezeket a hajókat a vízen, igen, lesznek gondok, mentések és bénázó hajósok, de amit nyer vele a régió, az vitathatatlan. Bekerülünk a Loire, a Canal du Midi és még sok más jelentős víziút mellé a katalógusokba. Nekünk, tiszaiaknak ez fontos.

 

Köszönjük a MAHART Zrt-nek a klassz programot!

Itt tudtok meg még többet a Tiszai Nyaralóhajó Programról.

Címkék:
  • nyaralóhajózás