Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Tisza-tó télen? Irány a termálstrand!

bcsheinz
·
2019. január 1.
Tisza-tó télen? Irány a termálstrand!

A Tisza-tó termálstrand körkép. Keressük fel őket!

A tél közepén járva ki ne gondolna arra hideg, borongós napokon, hogy átfázott testét felmelegítené.  Nem kell messzire meni, van gyógyfürdő és termálfürdő bőven. A Tisza-tó melletti termálstrand és gyógyfürdőkben, hanem a téli napok átvészelésében is segít, ha laíztunk egyet a meleg vízben. Egyedül, családdal, barátokkal? Most segítünk eligazodni a Tisza-tó környéki gyógyfürdő és termálfürdő választékban.

Aki rutintalan a termálvizes ügyekben, annak egy remek hasonlat: ahogy a csokoládék úgy a gyógyvizek világában is vannak, akik a barna színű, jódos-brómos termálvízért és vannak, akik a világos színű, kénes gyógyvízre esküsznek, vagy az igazán izgalmasan hangzó radonos (radioaktívos) vizekre. No és vannak a „Gombóc Artúrok”, akiknek – ha kifejezett egészségügyi javallat vagy ellenjavallat nincs –  mindegy, csak melegvíz legyen. A Tisza-tó régióban több településen is megtalálhatók a sárgás-barna, jódos-brómos gyógyvizek. Tiszafüred, Tiszaörs, Kunhegyes, Berekfürdő, Karcag termálfürdői és strandjai a 20. század közepi kőolaj és földgáz kutatásoknak köszönhetik létrejöttjüket, a fúrásoknak köszönhetően tört fel az 800-1500 méter mélyről a termálvíz, amelyet aztán egyfajta “népjóléti” intézkedésként a köz javára fordítottak.

Kis gyógyvíz kalauz

A jódnak számos jótékony hatása van az egészségre, így azok is bátran fürdőzhetnek benne, akiknek egyébként nincs panaszuk. A jódos-brómos vizek általában egyidejűleg konyhasósak is, ezért alkalmasak a reuma, női szervek betegségei, és egyes bőrbetegségek kezelésére is. Magas vérnyomás és érbetegségek kezelésére is alkalmasak. Sok esetben a jódhiányra vezethető vissza a pajzsmirigy alulműködése is, mert a jód a serkentőleg hat a petefészek működésére, ezért ilyen problémával küzdők számára kiváló gyógyulási lehetőséget kínál a régió. A jód ezen felül szerepet játszik az anyagcsere megfelelő működésében és a szellemi állapot aktivizálásában is. A jódban gazdag vizek gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért kiválóan alkalmasak olyan gyulladásos mozgásszervi megbetegedések kiegészítő kezelésére, mint az izom és íngyulladás, Bechterew-kór. A Tisza-tó termálstrand kínálatában található gyógyvizek különleges összetételüknek, magas ásványanyag tartalmuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak reumatológiai megbetegedések kezelésére valamint a balesetek utáni rehabilitációra, mivel csökkentik a mozgásszervi fájdalom mértékét, és növelik a mozgástartományt.

De hova menjünk strandolni?

Tiszafüred – Thermal Strandfürdő és Gyógyfürdő 

Tiszafüreden található gyógyvíznek jellegzetes aranysárga színe van. A strand a téli időszakban déltől este nyolcig tart nyitva, és bár csak egy fedett medencével üzemel, a korán érkezőknek abban a szerencsés élményben lehet részük, hogy majdhogynem a saját privát medencéjüknek érezhetik. Tavasztól őszig üzemel a szabadban található, vízforgatós termálmedence, amely kör alakjával és nem túl nagy méretével emlékzetet egy jacuzzira (jacuzzi nélkül). A szintén tavasztól feltöltésre kerülő úszó- és tanmedenceként működő általában 20 fokos „jégveremhez” kell egy kis kalandvágy (vagy egy nagyobb hőhullám), hogy a funkciójának megfelelően használjuk, de a hosszokat róni ideális. Az élménymedence már viszont a 25 fokos hőmérsékletével, a sekély vizével és az élményelemekkel tökéletes a kisgyerekes, családos pancsoláshoz. A strand erénye, hogy a medencék környezete szinte semmit nem változott az elmúlt 50 évben, a ligetes jelleg, a sok árnyékot adó fa, a füves placcok ma már elképzelhetetlenek a legújabb wellness fejlesztéseknél.

Tiszaörsi fürdő

A Tiszaörsi Strand mint fürdőtelep a falutól pár kilométerre található. Ha Tiszafüred felől szeretnénk megközelíteni a fürdőtelepet, akkor Karcag irányában a 34-es úton haladva, Tiszaörsöt elhagyva balra kell lefordulni, ahol egy fasorral szegélyezett hepehupás, keskeny bekötőúton juthatunk el. A fürdőbe érkezve egy időutazásnak lehetünk része, teljes a retro feeling, ugyanakkor a felújítások hiánya ellenére vagy pont amiatt a hangulat nagyon baráti, gyerekkorunk iskolai kempinges élményeit hozza vissza. A Tisza-tó termálstrand lehetőségei közül ez a fürdő van a legtávolabb lakott településtől.

A tiszafüredi strandhoz hasonlóan itt sem találkozhatunk nagy tömeggel a téli időszakban, vannak napszakok, amikor szinte az ember csak egymagában ül a vízben, és ez tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy eltávolodjunk a mindennapos gondok terheitől, és tökéletesen el tudjunk lazulni. Két tipikus gyógyvizes medence található itt, az egyik tetővel van lefedve, az öltözőkből közvetlenül ide lehet bejutni, ami téli időszakban nagyon előnyös, ugyanakkor az egyik falrésze nyitott, így a friss levegőt is lehet élvezni.

A másik ücsörgős medence már teljesen nyitott, a vize nagyon meleg, így a téli hidegben sem érzi kellemetlennek az ember.  A legnagyobb attrakciója a strandnak a nyitott, feszített víztükrű termálvizes úszómedencéje, aminek a téli hideg időszakban sem csökken a hőmérséklete 28 fok alá, és ideálissá teszi a hűvösebb, téli hidegben az úszásra. Kiválóan alkalmas azok számára, akik nem szeretik a csapvizes, fedett, párás úszómedencéket, és a természet lágy ölén, a kellemesen hűvös, simogatóan lágy gyógyvízben szeretnének átmozgatni izmaikat, és így nem csak testedzésként, hanem a gyógyvizes kúraként is tud funkcionálni. A környék vizei közül a hidro-karbonát itt mutatható ki legmagasabb koncentrátumban, ezért kiváló gyulladáscsökkentő, értágító és az anyagcserét fokozó termálvíz, amely elsősorban az ízületi gyulladásban szenvedőknek hozhatnak gyógyírt. Ezenfelül az alkáli hidrogénes jódtartalmú forró víz ivókúraként gyomor és emésztési bántalmakra is használható.

Kunhegyes – Szent István Gyógyvizű fürdő

Télen nem itt fogunk megmártózni, a  kunhegyesi Szent István Gyógyvizű Fürdő ugyanis csak a nyári időszakban, május 1-től szeptember 30-ig van nyitva. Vonzereje, hogy a hétvégéket leszámítva viszonylag kevesen látogatják. A két gyógyvizes medencén felül, a strand ékköve, a feszített víztükrű, jó hideg úszómedence. Mivel a strand a város külterületén található, hatalmas a  zöldfelület: a város zajból és tömegből kiszabadulni és fürdőzni vágyóknak egy újabb Mekkája ez a hely.

Berekfürdői Gyógyfürdő és Strandfürdő

A régió vitathatatlanul legjobb (termál)strandoló helye! Berekfürdő Magyarország egyik legrégebben működő gyógyvizű fürdője. A fürdőbe a kietlen pusztából belépve olyan érzést kelt bennünk, mintha egy ligetbe érkeznénk, ezért egy kellemes nyári melegben egy könyvvel a kezünkben akár ruhában is leülhetünk olvasni egy terebélyes fa alá. A 8 hektárnyi területen 2 gyógymedence, 2 termálmedence, egy gyerekmedence és egy úszómedence található. A fedett részlegen 4 medence üzemel. A pavilonsor közelében a strand saját színpada található, ahol májustól szeptemberig nagykoncertek, operettek, magyar nótaestek, néptáncbemutatók, bűvészprodukciók és humorestek várják a fürdővendégeket.

A berekfürdői gyógyvíz jódos, brómos, alkáli hidrogén – karbonátos, konyhasós összetételével a lúgos kémhatású vizek közé tartozik. A konyhasós vize – több mint 20 százalékban található benne nátrium és klór – elsősorban az urológiai, nőgyógyászati (elsődleges és másodlagos meddőség, nőgyógyászati műtétek utáni összenövések) és bőrgyógyászati megbetegedések (idült ekcéma, pikkelysömör) kezelésére alkalmasak. Magas hidrogén-karbonát tartalma miatt, a tiszaörsi gyógyvízhez hasonlóan kiváló gyulladáscsökkentő, értágító és az anyagcserét fokozó ásványvíz. A strand bejáratánál található kútból érdemes feltölteni a flakonjainkat gyógyvízzel, mert jótékonyan hat a fogyasztása az emésztésre. A strand egyébként egész évben nyitva van, és egyértelműen a legjobb hely a Tisza-tó termálstrand kínálatában!

Karcag – Akácliget Gyógyfürdő és Strandfürdő

A városba érkezve a körforgalom első kijáratát elhagyva találhatjuk meg a város strandját. A Karcagi Akácliget Fürdőben 2013-ban befejeződött felújítási munkálatoknak köszönhetően a beltéri részleg egy fedett úszómedencével, egy tanmedencével, és egy kétterű gyógyfürdő medencével bővült. A fedett részlegben kialakításra került egy szauna részleg is, egy finn és infraszaunával és egy jakuzzi medencével. Nem csak a fürdő nagyon barátságos, hanem a belépőjegy árak is versenyképesek ár-érték tekintetében. A fürdő rendelkezik még egy szabadtéri strandmedencével, amelybe vegyesen engednek hideg vizet és meleg termál gyógyvizet, kiválóan lehet itt élvezni a nyári nap melegét egy matracon feküdve. Az egészen kicsi gyermekek részére is található a fürdőben medence. A környező gyógyfürdők vízösszetételével összehasonlítva itt a legmagasabb a nátrium és klór aránya a vízben, elsősorban az urológiai, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére alkalmasak, hasonlóan a berekfürdői gyógyvízhez. Ahogy Berekfürdő, a karcagi strand is egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

Címkék:
  • Berekfürdő,
  • strandolás,
  • termál,
  • Tiszafüred,
  • Tiszaörs