Welovetiszato
Welovetiszato

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep – Hortobágy

  • Időpont:2022. október 22. Egész napos
  • Helyszín:Kilenclyukú híd - Hortobágy
  • Belépődíj:Ingyenes

A természet őszi ünnepe a Hortobágyon

Az ősz beköszöntével újra várják az érdeklődőket a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepen és Darufesztiválon.

A behajtás népszokása elevenedik meg a Hortobágyon a Szent Dömötör napi Behajtási Ünnepen a Kilenclyukú híd lábánál. Az érdeklődőket kézműves vásár is várja.

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek. Az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje volt az Alföldön, a legelő haszonállatok behajtása az ő neve napja tájékán történt. A behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is. Dömötör napjának megünneplése, a „dömötörözés”, a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában, vagy az úgynevezett pásztorházban, s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.
A Hortobágyi Nonprofit Kft. pásztorai – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt. Kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló, még napjainkban is élő pásztorkultúra hagyományainak ápolásában, a népi viselet és kézművesség fenntartásában, a pásztortársadalom nemzedékeken átívelő tudásának megőrzésében.

A Hídivásár után újra benépesül a Vásártér, mivel Hortobágy Község Önkormányzat ismét kézműves vásárt szervez.

A Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep és Darufesztivál – a darus túrák kivételével – ingyenesen látogatható.

További Tisza-tavi programok: Programok – Welovetiszato