Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Puszták Ünnepe a Hortobágyon

  • Időpont:2021. augusztus 20. - 2021. augusztus 22. Egész napos
  • Helyszín:Kilenclyukú híd - Hortobágy
  • Belépődíj:Ingyenes

Puszták Ünnepe: Hortobágyi Hídivásár, 25. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, lovasversenyek

A pandémia miatt az idén elmaradt Hortobágyi Lovasnapok helyett egy különleges eseménysorozatnak köszönhetően mégis alkalom nyílik arra, hogy a szervezők őrizzék és ápolják a magyar lovas hagyományokat, hogy minél több emberrel ismertessék meg az ezekhez kapcsolódó viseletet, népzenét és tárgyhasználatot is. A Puszták Ünnepe egy 3 napos, több helyszínes rendezvénysorozat a Hortobágyon.

A hortobágyi hagyományok, a pásztorok földjéhez kapcsolódó nemzeti értékek megélésére várják az érdeklődőket 2021. augusztus 20-22. között a Kilenclyukú hídhoz, ahol első alkalommal rendezik meg a Pusztán Ünnep! elnevezésű találkozót. A Hortobágyi Hídivásár a Vásártéren, a 25. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó a Pusztai Állatparkban, a lovasversenyek pedig Hortobágy-Mátán kerülnek megrendezésre.

Az országos jelentőségű Hídivásáron köszöntik Hortobágy örökös pásztorait, megismerkedhetnek a Hortobágyhoz kötődő kézművesség remekeivel és megkóstolhatják a nemzeti értéknek számító slambucot is. Augusztus 21-én a 25. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozón az ország számos pontjáról érkező gulyások mérik össze mesterségbeli tudásukat, a nap végén pedig a versenyzők és a közönség közös csergetésével köszöntik a közelmúltban Hungarikummá vált karikás ostort. A három nap során a Mátai Ménesben pedig Országos Díjugrató Verseny és C kategóriás fogathajtó verseny is várja a lovassportok szerelmeseit. A Pusztán Ünnep látogatóit három színvonalas koncert is szórakoztatja majd a Csárdakertben.

Hortobágy

Pásztorok földje, Hortobágy – A település kivételes és egyedülálló élményt nyújtó látnivalói mellett számos program, rendezvény és fesztivál várja az ide látogató turistákat egész évben.

A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája töretlen látóhatárával, egyedülálló növény- és állatvilágával, növekvő jószágállományával, erősödő pásztorságával és gazdag kulturális hagyományával Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi helyszíne.

Puszták Ünnepe program:

25. Gulyásverseny és Pásztortalálkozó

Augusztus 20. Selejtező
Augusztus 21. Döntő
Helyszín: Pusztai Állatpark

Az ország számos pontjáról érkező gulyások a pénteki nap selejtezői után szombaton a legjobbak a nagyközönség előtt is számot adjanak mesterségbeli tudásukról. A főbb versenyszámok: marhakifogás, vízhúzás, pányvadobás, a gulyásbot és a karikás ostor használata.

Hortobágyi Hídivásár, országos Kézműves és Kirakodóvásár

Augusztus 20-21-22.
Helyszín: Hortobágy Vásártér

Országos Díjugrató verseny

Augusztus 20-21-22.
Helyszín: Mátai Ménes

C kategóriás fogathajtó verseny

Augusztus 21.
Helyszín: Mátai Ménes

Koncertek:

Chrome Rt

Augusztus 21. 16:00-17:00
Helyszín: Hortobágy Csárdakert

Zenevonat

Augusztus 21. 20:00-21:30
Helyszín: Hortobágy Csárdakert

Kerekes Band

Augusztus 22. 18:00-19:30
Helyszín: Hortobágy Csárdakert