Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Őszi SUP túra a Tisza-tavon

  • Időpont:2018. szeptember 14. - 2018. szeptember 16. Egész napos
  • Belépődíj:Ingyenes

Pár éve tűntek fel az első SUP-ok a Tisza-tavon, némi feltűnést keltve a klasszikus kajakos-kenus vízisportot kedvelők körében. Az új őrület gyorsan elterjedt, ma már majdnem minden partszakaszon, kikötőben lehet találkozni a szörfdeszkán álló, hosszú evezőkkel lapátoló supposokkal. A SUP (Stand Up Board) a vízisport eszközök közül az “egymagam csinálom, de legjobb csapatban elindulni” műfaj. A deszkán megállni és lapátolni egyszemélyes művelet, nincs segítség, nincs lazsálás, nincs látszat lapátolás: ha haladni akarunk (mit haladni! talpon maradni…) senkire nem számíthatunk. De suppozni csapatban jó, kicsit hasonlít a bringázásra, vagy egy jó gyalogtúrára: kell a társaság, egymás bíztatása, a közös élmény megélése. Persze senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy egyedül induljon neki a víznek, mert az meg felér egy kardio edzésbe oltott meditációba oltott természetjárással. Igen, együtt, így.

De miért válasszuk a SUP-ot pl a tengeri kajak vagy a kenu helyett? Eltekintve attól, hogy az ülő helyzetű vízisport eszközökhöz képest itt minden porcikánk mozog, de minimum egyensúlyoz (ami nagyon egészséges a testünknek, a vázizomzatnak és a porcoknak), ráadásul megváltoztatja a nézőpontot. A vízen nagyon sokat számít, hogy a fejünk jó egy méterrel feljebb kerül. Átlátjuk a zegzugos vízi ösvényeket, hamarabb észrevesszük a látnivalókat, persze a veszélyeket is, például egy hirtelen érkező vihart vagy motorcsónakot és természetesen jobban is tájékozódunk, ami különösen fontos, ha nem nincs helyismeretünk.

SUP-ot bérelni már nagyon sok kölcsönzőnél lehet Abádszalókon, Sarudon, Poroszlón és Tiszafüreden is.

SUP-ozás a tiszaörvényi STÉG biztrónál

Őszi kaland a KITELINE SE SUP túrájával:

Az őszi túra szombat és vasárnap reggel indul a Horgász és családi kempingből. Mindkét nap más-más útvonalat jár be a csapat, este közös bográcsozás, borozás és sörözés várható.

A túrára jelentkezni itt lehet: https://www.facebook.com/events/318295692067723/?active_tab=about