Welovetiszato
Welovetiszato

“Nyitott istállók” a Hortobágyon

  • Időpont:2022. február 26. - 2022. február 27. 09:00 - 17:00
  • Belépődíj:1500 Ft/fő

Csárdanyitó és családi hétvége csikókkal, bárányokkal és más állatkölykökkel

A Mátai Ménes istállói, a szatmáritelki juhhodályok és a Pusztai Állatpark állattartó hodályai kitárják kapuikat a látogatók előtt. Ezen a február végi hétvégén az állataikat gondozó pásztorok és állatgondozók vezetésével ismerkedhetnek meg a látogatók a téli Hortobágy legifjabb jövevényeivel, az idei csikókkal, racka bárányokkal, mangalica malacokkal és szürke borjakkal, valamint napos csibékkel, kis kacsákkal és libákkal, kecskegidákkal és szamár csacsikkal.

Az esemény központi helyszíne, a túrák kiindulási és érkezési pontja a Hortobágyi Csárda, ami ekkor nyitja meg kapuit ismét vendégei előtt a 2022. évben, s csendül föl falai között a cigányzene.

„Nyitott istállók” helyszínek:

Pusztai Állatpark kisállat simogatója

Mi a különbség a kiskacsa, a liba és a csibe között? A baromfi simogatóban szakvezető segítségével megismerhetik a látogatók a különböző baromfik pelyhes fiókái közötti különbségeket és akár kézbe is vehetik a frissen kikelt kis állatokat. Az állatsimogatóban testközelből találkozhatnak nyuszikkal, kecskével, báránnyal, de közelről megszemlélhetők a mangalica malacok, vagy a kisborjú és a fiatal csacsi is. Az óránként szakvezetés keretében kézbe is vehetőek a tollas kis jövevények, valamint a látogatókat büfé is várja ezen a hétvégén.

A belépőjegyeket ezen a hétvégén a rendezvényre a Hortobágyi Csárdában lehet megvásárolni, ám onnan egyénileg – saját autóval, vagy közel 1,5 km-es sétával –  van lehetőség eljutni az Állatparkba.

Ismerkedés bárányokkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállományában

A juhász számadó kalauzolásával fény derül arra, mi a különbség egy apa és egy anyajuh között, vagyis milyen jegyek alapján lehet megkülönböztetni a kosokat a jerkéktől. Mindeközben megszámolják az idei szaporulatot a fekete és a fehér rackaállományban, s a bárányokat kézbe is vehetik a bátrabbak, akár közös selfit is készíthetnek velük. Eközben megmutatják a látogatóknak, hogy hogyan is tartják a hodályban a jószágot. A vendégek még azt is megtudhatják, mit takar az “elkülönített állomány” kifejezés, megleshetik munka közben a juhászt, aki arról is mesél, hogy telnek a téli napok a juhászatban!

A bárányokhoz egy, a csárdától menetrend szerint induló buszjárat szállítja a látogatókat.

Csikónézőben a Mátai Ménes istállóban

Az érdeklődők a Hortobágyi Csárdától menetrendszerűen közlekedő lovas kocsikon érkeznek a Mátai Ménesbe, ahol egy forró teától felmelegedve csikós számadó mutatja meg az idén született kiscsikókat és mesél a ménes mindennapjairól. A központi és az anyakanca istállóban akár testközelből megismerkedhetnek, és meg is simogathatják a kis jövevényeinket, vagy sétálhatnak a ménes épületei között. A Mátai látogatás után Hortobágy központjába lovas kocsival érkezhetnek vissza.

Program naponta 9.00-16.00 között:

  • 9.00-16.00: helyi termék vásár
  • 9.00-15.00: pénztár, központi információ
  • 9.00-17.00: Téli álmából ébred a több, mint 300 éves Hortobágyi Csárda és idén először ezen a hétvégén tárja ki kapuit, s várja vendégeit cigánymuzsikával.

Járat indulások:

Csikónéző fogat a mátai ménesistállóhoz: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30
Báránynéző busz a szatmáritelki racka hodályhoz: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30
Apró állatok bemutatója a Pusztai Állatparkban (egyénileg): 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

Egy program időtartama oda és vissza utazással kb. 1-1 óra 20 perc.

“Nyitott istálló” jegyvásárlás:

Ezen a hétvégén kizárólag a Hortobágyi Csárdánál működő jegypénztárban vásárolt jegyekkel látogathatóak az akcióban részvevő helyszínek!
A rendezvény idején a Hortobágyi Vadaspark és a Madárkórház egységesen kedvezményes (diák) belépővel látogatható a „Nyitott istálló” program karszalagos vendégei részére, ahol testközelből találkozhatnak különféle vad állatokkal.

Jegyárak:

Csikónéző fogat Mátára: 1 500 Ft/fő

Báránynéző busz Szatmáritelekre: 1 500 Ft/fő

Apró állatok bemutatója a Pusztai Állatparkban: 700 Ft/fő

3 év alatt ingyenes

Regisztráció, információ:

Információ: 52/589-000, 52/369-140, 30/894-5259

Előzetes regisztráció ajánlott a lap alján található regisztrációs űrlapon!
“Nyitott istállók” a Hortobágyon | Hortobágy Info (hortobagyinfo.hu)

Az ily módon lefoglalt jegyeket a programkezdés előtt legkésőbb 30 perccel korábban kell átvenni a Hortobágyi csárdában működő Tourinform jegypénztárban.