Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kerékpártúra elektromos biciklivel – Hortobágy

  • Időpont:2020. október 27. 09:00 - 15:00
  • Helyszín:Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont - Hortobágy
  • Belépődíj:Ingyenes

Kerékpártúra a Hortobágy keleti pusztáin elektromos biciklivel

A kerékpártúra során a Hortobágy jellegzetes tájaira juthatnak el a részt vevők, ahol szakképzett túravezető kíséretében átfogó képet kaphatnak a környék természeti és kulturális jellegzetességeiről.

Program

A túrán Hortobágy keleti pusztáit látogatják meg a részt vevők. A Debrecen felől érkező utazók itt találkozhatnak elsőként a puszta tágas levegőjű világával, ahol az évszaknak megfelelő madár- és növényvilág mellett lehetőség van megtekinteni egy hagyományos pusztai juhhodályt és az ősi háziállat fajtánkat, a csavart szarvú rackajuhot is. A túrázók megtekinthetnek egy több, mint százéves gémeskutat, továbbá megkóstolhatják egy mélyfúrású ártézi kút vizét is. Megpihennek a százéves eperfa tövében, miközben Magyarország legnépesebb vetési varjú kolóniáját is megnézik.

A túrákhoz e-bike-ot biztosítanak, melyet a Látogatóközpontban lehet átvenni és ott is kell leadni. Az e-bike túra során a részt vevők pedál tekerése nélkül működő, elektromos kerékpárokkal indulnak útnak. Az indításhoz a gázkar elfordítása szükséges. Hasonló egy motorkerékpárhoz, de hazánkban az e-bike teljesítményhatára 250 W, így nem szükséges hozzá jogosítvány. A bringák hatótávolsága kb. 30-60 km, súlyuk pedig meglehetősen nagy, mivel egy akku-pakkba 3 vagy 4 ólom akkumulátor van beépítve, ami 15-20 kg-ot is nyomhat. Szerencsére emelni nem kell, azonban a kerékpárok eldőlésére oda kell figyelni, mert balesetet okozhat. A túrák során a csoport együtt mozog, nincs mód a csoporttól való különválásra!

Ajánlott felszerelés: távcső, fényképezőgép, esőköpeny és sapka időjárástól függően. A kerékpártúrák nagyrészt földutakon haladnak, ezért komolyabb felázás esetén elmaradhatnak.

A túra időtartama 4-5 óra (fél napos), a távja kb. 25-30 km.

Helyszín: Nyári-járás, Nyírő-lapos (Hortobágyi Nemzeti Park).

A túrán maximum 14 fő vehet részt! 160 cm testmagasság alattiaknak korlátozott számban csak hagyományos terepi kerékpárokat tudunk biztosítani az e-bike helyett!

Túravezető:Szilágyi Attila természetvédelmi őr (+36 30 383 8637).

 

Bejelentkezés, részvételi díj

Előzetes bejelentkezés szükséges a turizmus@hnp.hu e-mail címen,  jelentkezési határidő 2020. október 26. 14.00 óra.

A túrán való részvétel díja 4000 Ft/fő, mely tartalmazza a szakvezetést és a kerékpár használatot.

Fizetés a helyszínen lehetséges a Látogatóközpontban, ahol a kerékpárkölcsönzés adminisztrációjához szükséges egy adatlap kitöltése, melyhez a személyi okmányok szükségesek.

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok