Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Kerékpártúra a vad Hortobágyon e-biciklivel – Hortobágy

  • Időpont:2020. október 28. 10:00 - 14:00
  • Helyszín:Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont - Hortobágy
  • Belépődíj:Ingyenes

Kerékpártúra a vad Hortobágyon elektromos biciklivel az őszi szünetben

Az elektromos kerékpárokkal megtett túra a  Hortobágy jellegzetes tájaira viszi el a részt vevőket, ahol szakképzett túravezető kíséretében átfogó képet kaphatnak a környék természeti és kulturális jellegzetességeiről. A kerékpártúra során a részt vevők pedál tekerése nélkül működő, elektromos kerékpárokkal indulnak útnak. Az indításhoz a gázkar elfordítása szükséges. Hasonló egy motorkerékpárhoz, de hazánkban az e-bike teljesítményhatára 250 W, így nem szükséges hozzá jogosítvány. A bringák hatótávolsága kb. 30-60 km, súlyuk pedig meglehetősen nagy, mivel egy akku-pakkba 3 vagy 4 ólom akkumulátor van beépítve, ami 15-20 kg-ot is nyomhat. Szerencsére emelni nem kell, azonban a kerékpárok eldőlésére oda kell figyelni, mert balesetet okozhat.

Program

A kerékpártúra a HNP Látogatóközponttól viszi a vendégeket a Hortobágyi Vadasparkba a Malomházi tanösvényen keresztül a Hortobágy folyó mentén. Az út során az őszi puszta látványa, a folyóparti ligeterdő élővilága tárul a túrázók szeme elé, kis szerencsével láthatják a pusztában legelő szürkemarha gulyát is. Az útvonal érinti a nemzeti park egyik maradvány sziki tölgyesét is, majd a folyó fölötti hídon átkelve, megérkezvén az állatkertbe, egy kötetlen séta keretében megismerkedhetnek a részt vevők a Hortobágy egykori és jelenkori vadvilágának képviselőivel, köztük a vadlovakkal, hortobágyi tulokkal, farkasokkal, keselyűkkel és palikánokkal. Mielőtt visszaindulnak a Látogatóközponthoz, a játszótér és büfé kellemes feltöltődésre ad lehetőséget.

A túra időtartama megközelítőleg 2,5-3 óra (fél napos), a távja kb. 12 km.

Helyszín: Malomházi tanösvény és Hortobágyi Vadaspark, Hortobágy – Hortobágy-Malomháza

A túrán maximum 14 fő vehet részt! 160 cm testmagasság alattiaknak korlátozott számban csak hagyományos terepi kerékpárokat tudnak biztosítani az e-bike helyett!

Túravezető: Szabó Zoltán szakvezető (+36 30 609 5610).

Bejelentkezés, részvételi díj

Előzetes bejelentkezés szükséges a turizmus@hnp.hu e-mail címen, jelentkezési határidő 2020. október 27. 14.00 óra.

A kerékpártúra részvételi díja 5000 Ft/fő, mely a vadasparki belépőt, a szakvezetést és a kerékpár használatot is tartalmazza.

Fizetés a helyszínen lehetséges a Látogatóközpontban, ahol a kerékpárkölcsönzés adminisztrációjához szükséges egy adatlap kitöltése, melyhez a személyi okmányok szükségesek.

További programok a welovetiszato.hu-n: https://welovetiszato.hu/tisza-to-programok