Welovetiszato
Welovetiszato

Hortobágyi Lovasnapok 2024

  • Időpont:2024. július 12. - 2024. július 14. Egész napos
  • Helyszín:Kilenclyukú híd - Hortobágy
  • Belépődíj:Ingyenes

Gazdag a kínálat az idei Hortobágyi Lovasnapokon

Az 56. Hortobágyi Lovasnapok július 12. és 14. várja közönségét. A programsorozat az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát, melynek legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és a ma is használt, működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése.

Debrecen és a Hortobágy

Debrecen és Hortobágy kapcsolata régmúlt időkre nyúlik vissza. A szabad királyi város alapította a hortobágyi ménest, mely több mint 300 éves múltjával Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik. A város ménesét először egy XVII. századi levéltári feljegyzés említi. A hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül, egészen 1948-ig, és a debreceni cívisek jólétének alapját biztosították hosszú ideig a Hortobágyon legeltetett állatok ezrei.

Hortobágyi Lovasnapok programok

A Hortobágyi Lovasnapok programjai iránt érdeklődők és a látogatók számára a hagyományok és a tradicionális mesterségek reneszánszában a Hortobágyi Lovasnapok olyan értéket képvisel, mely a 21. századi embernek az időutazás élményét, kapcsolódást, egy korábbi tudás és elfeledett ismeretek újra megismerését jelenti.

A találkozó házigazdája szombaton és vasárnap az előző évhez hasonlóan Gundel Takács Gábor lesz.

Az az 56. Hortobágyi Lovasnapok központi témája a Ménesfesztivál – a magyar lótenyésztés ünnepe lesz, melyet hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendeznek meg a Lovasnapok részeként.

Péntek, szombat és vasárnap 12 órától estébe nyúlóan szemet gyönyörködtető és sokszor meghökkentő lovasprogramok, bemutatók várják a látogatókat. Lesz díjugrató verseny, országos csikós bajnokság, kombinált fogathajtó verseny, 3v3 fogathajtó stafétaverseny, továbbá szimultán fogathajtó verseny.

A Hortobágyi Vágta vasárnap várja a látogatókat: a regionális selejtező futam nyertesei az őszi, nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat.

A találkozón tradicionális pásztorételeket is kóstolhatnak, míg a kézműves vásáron hazai, kézzel készült portékákból válogathatnak a látogatóknak.

Ménesfesztivál

A hortobágyi Mátai Ménes mellet további három állami ménes is jelen lesz a programon. A szilvásváradi Állami Ménesgazdaság, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. és a bábolnai Nemzeti Ménesbirtok félórás műsorral, dísz-, és sportfogatok, illetve tenyészállatok felvonulásával mutatkozik be a központi Arénában. A Ménesfesztivál mindhárom nap várja az érdeklődőket a négyévszakos pálya melletti Ménesudvarban.

A hortobágyi ménes szombaton zenés-táncos bemutatóval készül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház közreműködésével. A produkció után a mára már hagyománnyá vált méneshajtást és a látványos tüzes-lovas kaszkadőrshow-t tekintheti meg a közönség. A látványos attrakciók vasárnap sem maradnak el: napközben pusztaötös, pusztatízes és lovas kaszkadőr-bemutatókra, délután a Készenléti Rendőrség műsorára várják az érdeklődőket.

Gyermek lovasfalu

A Gyerek lovasfalu idén is több ezer négyzetméteren kerül kialakításra. Mindhárom napon népi játékok, hatalmas szalmavár és a Babtársulat fogalkoztatója várja a kisebbeket. Kádár Ferkó Fotószínházának köszönhetően egy kép erejéig időutazókká válhatnak, míg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kézműves foglalkoztatójában apró ajándéktárgyakat készíthetnek a gyerekek.

A Gyerek lovasfalu színpadára a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, Boka Gábor, a Kuckó Művésztanya, a Langaléta Garabonciások, Gulyás László vándormuzsikus és a Csicsogó Színház hozza el nekünk a régi vásári komédiások, vándorszínészek és muzsikusok hangulatát.