Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

E-bike túra csillagászattal – Hortobágy

  • Időpont:2022. április 30. 16:45 - 22:00
  • Helyszín:Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont - Hortobágy
  • Belépődíj:6500 Ft/fő

Ismerd meg a halastavak élővilágát és nyerj betekintést a csillagos égbolt rejtelmeibe!

A túra meghirdetett időpontokban  vezetővel, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjától indul (általában alkonyat előtt kb. két órával), majd a faluban aszfaltozott, a vasúton túl pedig zúzott kővel borított útszakaszon jutnak el a résztvevők a kungyörgyi szarvasmarha telep mellett elhaladva a Hortobágyi-halastóig a bivalyokkal kezelt élőhelyrekonstrukciós területig (Bivalyos-tó).

A madárvilág megtekintése (kb. 1 óra) után ugyanazon az útvonalon kerékpározik vissza a csapat a látogatóközponthoz, ahol leadják a kerékpárokat. Ezt követően a vendégek saját gépjárműveikkel a Fecskeház Erdei Iskola Csillagdájába mennek át, ahol kb. két órás csillagászati programon vesznek részt: a csillagos égbolt, az azon való tájékozódás, csillagképek, a hozzájuk fűződő pásztorhagyományok megismerése, majd távcsöves megfigyelés (bolygók, Hold, kettőscsillagok, mély-ég objektumok).

Útvonal

Hortobágy Látogatóközpont – Hortobágyi-halastó (Bivalyos tó)  – Kondás tó – Hortobágy Látogatóközpont – Mátai csillagda

Túra hossza: kb. 15 km

A túra nehézsége és időtartama

Az útvonal nem megerőltető, megfelelő útviszonyok mellett átlagos túrakerékpárral a kerékpáros rész 1-1,5 óra alatt teljesíthető. A program rész: kb. 1 óra madarászat, kb. 2 óra csillagászat, összesen kb. 4-4,5 óra.

A túra nyomvonalán többnyire földutak találhatók, amelyek csak időjárás függően járhatóak! A csillagászati program miatt csak derült idő esetén kerül lebonyolításra!

A túra ára

6.500 Ft/fő, amely tartalmazza a kerékpár használatot, a szakvezetést és a csillagászati előadást

Indulás: HNP Látogatóközpont,  (Hortobágy, Petőfi tér 9.) 16.45

A túrákon minimum 4 fő, maximum 10 fő vehet részt.

Jelentkezés

A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges, mely az alábbi google űrlap segítségével tehető meg, a túra előtt legkésőbb 2 munkanappal: Hortobágyi Nemzeti Park (hnp.hu)