Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

E-bike túra a Hortobágy dél-nyugati pusztáin – Nagyiván

  • Időpont:2021. augusztus 14. Egész napos
  • Belépődíj:11 000 Ft/fő

Nyerj betekintést a Hortobágy dél-nyugati pusztáinak rejtelmeibe szakvezetéses e-bike túránk során!

A nyári szezonban, július 1.-augusztus 31. között minden héten garantált e-bike túrákat indít a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezteti Nevelési Osztálya, melyekhez csak előzetes regisztrációt követően lehet csatlakozni.

Az e-bike túrák

A Hortobágyra a közelmúltban kerültek e-bike kerékpárok az Aktív- és Ökoturisztikai Központ Nkft. támogatásával. A 15 kerékpárral váltakozva kerülnek meghirdetésre a fél és egynapos túrák.

A szakmailag felkészült túravezetők nemcsak a Tisza-tó és Hortobágy természeti értékeit mutatják be, s ismertetik meg velük a világörökségi terület élővilágát, de több kulturális vonatkozású ismerettel is gazdagítják az érdeklődőket. A nagy melegre tekintettel a túrák között vannak korán reggel, és késő délután indulók egyaránt. Ezek a félnapos túrák. Az igazi kihívásokat keresők számára pedig egész napos túrákat szerveznek.

A jelenlegi túraútvonal legnagyobbrészt nyílt, szikes gyepek területén fog végighaladni, amely során az árnyékos megállók száma erősen limitált. Még a jó kondíciójú embereket is megviselhetik az előbb említett környezeti hatások, ezért arra kérik a szervezők a jelentkezőket, hogy a túra kiválasztásánál ezt vegyék figyelembe! A kijelölt kerékpárút főleg földutakon halad végig, szilárd burkolatú út csak kismértékben van jelen.

Az e-bike túra leírása

A kerékpártúra a Nagyiváni Tájház épületétől fog indulni, illetve ide is fog visszaérkezni. Az út során a résztvevők betekintést nyerhetnek a Hortobágy dél-nyugati pusztáinak életébe, illetve azok páratlan élővilágába. A Kunmadarasi-puszta a nemzeti park egyik gyöngyszeme, ahol a Hortobágyra jellemző tájképi sajátságok, a pusztai formakincs és az élővilág karakterisztikus képviselőinek jelenléte rendkívüli értékkel járul hozzá a terület kuriózum jellegéhez. A töretlen látóhatárt csak néhány pásztorkunyhó, gémeskút és szarvasmarha gulya töri meg a több ezer hektáros gyepterületen.

Ebben a régióban a megfelelő időjárási körülmények esetén látványos délibábok alakulnak ki, amely során az előbb említett építmények „úsznak” a pusztában, illetve méretük többszörösére nő. A túra alatt a Kunkápolnási-mocsár vizes élőhelyeinek egy részét is megtekinthetik az ideérkezők, illetve érintik a már felszámolt egykori bombázólőtér területét is.

A Nádudvar határában fekvő Borzas-puszta az egyik legstabilabb élőhelye hazánk egyik karizmatikus madarának, a túzoknak. A túra véghajrájában pedig megtekintik a résztvevők a Nagyiváni-pusztát is, amelyet a Sarkad-Sároséri-főcsatorna partján közelítenek meg. Utóbbi mesterséges csatorna kanyarulatos medre jól megmutatja a több ezer éves természetes vízfolyások útját, ami ugyan már gátak közé lett szorítva, azonban gazdag növény- és állatvilága jól szemügyre vehető.

A túra megközelítőleg felénél, a HNP munkatársai hűtött vízkészlettel várják a túrázókat, hogy fogytán lévő készleteiket fel tudják frissíteni.

Útvonal:

Nagyiván- Kunmadaras- Mihályhalma- Sáros-ér-Nagyiván
Indulás: 5.30, Nagyiváni Tájház
Túra hossza: 48 km

E-bike túra ára, jelentkezés

Az e-bike túra ára egységesen 10 000 Ft/fő, amely tartalmazza a kerékpárok használatát, a túravezetést, kétszeri frissítőt, 1 slambuc ebédet.

A túrára való jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé. Előzetes utalással vagy SZÉP kártyás előlegfizetéssel tudják a túra díját kiegyenlíteni.

Jelentkezés az alábbi linken elérhető űrlap kitöltésével lehet: Hortobágyi Nemzeti Park (hnp.hu)
További Tisza-tavi programok: Programok | Welovetiszato