Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Daruvonulás túra a Hortobágyon – Tiszafüred

  • Időpont:2020. október 17. - 2020. október 18. 00:00 - 00:00
  • Helyszín:Tiszafüredi szabadstrand - Tiszafüred
  • Belépődíj:26 000 Ft/fő

Daruvonulás a naplementében, kisvasutazás, filmvetítéses előadás a darvak életéről a Hortobágyon

Egy különleges hétvége, melybe bele fér egy kenutúra az őszi Tisza-tavon, filmvetítéses előadás a darvak életéről, kisvasutazás a Hortobágyi Nemzeti Parkban, daruvonulás figyelése a naplementében, valamint kenuzás a 9 lyukú hídtól indulva a Nemzeti Park túravezetőjével.

A daruvonulás

A Hortobágyi Nemzeti Park címermadara, a daru a magyar néphagyományban kiemelt jelentőséggel bír, krúgatása az ősz egyik elmaradhatatlan hangulati eleme. A darutollas kalap pedig egyfajta státuszszimbólum volt a magyar nép körében. Egykor Magyarországon is nagy számban költött, de az 1910-es évek óta erre nem volt példa. Több mint 100 év után 2015-ben először figyelték meg egy daru pár költését Magyarországon. Ősszel nagy tömegben vonul át hazánkon. A Hortobágy az európai daruállomány kiemelt fontosságú gyülekezőhelye. A madarak nagy része novemberben elhagyja hazánkat, de egyre gyakrabban telelnek át csapatai.  A nálunk megpihenő darvak szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. A darvak szempontjából jelentős területeken folyó gazdálkodást úgy kell kialakítani, hogy figyelembe vegyék ennek a zavarásra érzékeny fajnak az érdekeit is. A telet Európa déli részén és Észak-Afrikában tölti.

Program

2020.10.18. Szombat

Találkozó 9.00 órakor Tiszafüreden, gyors átöltözés és eligazítás után irány a csodálatos Tisza-tó, ahol könnyű őszi kenutúrát tesz a csapat  Tiszafüredről indulva, kímélő üzemmódban. A túra után részt vevők  elfoglalják a szállásunkat és elfogyasztják a grill vacsorát.

2020.10.19. Vasárnap

Délelőtt 8.30-kor indul a csapat,  a 9 lyukú hídnál vízre száll és a a Hortobágy folyón evez.

Kb. 12-14 óráig szabad program, majd délután 14 órakor a Nemzeti Parkban  filmvetítéses előadást néznek meg a darvak életéről, utána kisvasútra szállnak és behatolnak Hortobágy tóvilágába. A Kondás tónál leszállnak e részt vevők és kb. 15.30 – 16.30.ig a lemenő nap fényében gyönyörködnek a darvak behúzásában. Ez az egész túra fénypontja, egészen egyedi élmény.

Részvételi díj

26.000 Ft, mely tartalmazza a hajószállításokat, egy napos evezést a Tisza-tavon, délelőtti evezést a Hortobágy folyón, túravezetést, szállást egy éjszakára, szombaton grill vacsorát, a Hortobágy folyón való evezés engedélyét és túravezetését, a Nemzeti Parki belépőt kisvasúttal, vetítéssel, szakvezetéssel.

A programra jelentkezni kizárólag e-mailen lehet a teljes részvételi díj befizetésével.

További információ itt.