Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

Darules, vadlibák – Hortobágy

  • Időpont:2020. szeptember 24. 08:00 - 22:00
  • Helyszín:Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont - Hortobágy
  • Belépődíj:2500 Ft/fő

Kiscsoportos, 1 napos, személyes hangulatú ökotúra vezetés a Top-túra közösségével

Programterv:

Déltől a pusztában keresi a csapat a darvakat, akiket tényleg keresni kell, hiszen állandó mozgásban vannak táplálkozás közben. Délután ebéd Balmazújvároson.
Alkonyat felé újabb helyszínen várja a csapat a madarakat, elhelyezkednek egy pusztai magasles környékén. A részt vevők megfigyelik, ahogy a vezérmadarak az éjszakázó tavakra vezetik csapataikat a környező rétekről, közben számtalan érdekességről beszél a túra vezető, ezekről a kultúránkban is évszázadok óta jelen lévő teremtményekről.

Becslések szerint 280 ezer európai szürke daru él földrészünkön. Ebből akár 160 ezer példány is megáll pihenni ősszel a Hortobágyon, dél felé vonulás közben. Nem tudunk arról, hogy bármely más madárfaj európai népességének ilyen nagy százaléka, Magyarország egyetlen tájegységén, egy időben ilyen tömegben jelen legyen, és nem veréb méretű madárról van szó. Na őket lehet megnézni. Nem tudható, hogy aznap éppen hányan lesznek, de várhatóan, nagyon sokan…

Bónusz: Miután leszállt az éj, a darvak elcsendesedtek, vissza indul a csapat, az éjszakai égbolt megfigyelésére is különleges lehetőség nyílik, hiszen Magyarországon három területet nyilvánított az UNESCO fényszennyezettség mentes égboltnak. Különleges, történelmi látvány, ilyennek látták az emberek a villanyvilágítás előtt, évezredeken át. A három ilyen terület egyike éppen a Hortobágy…Szeptember 24-én éppen növekvő félhold lesz, és fent lesz az égen, éjfélig.

 

Díjak:

  • Helyszíni találkozással 2.500 Ft/fő.
  • A közös kisbusszal, 8.900 Ft/fő. (Törzsutas 8.400 Ft, ezüst törzs 7.900 Ft, arany törzs 7.400 Ft.).
  • Ha a pár/családi kapcsolatból ketten érkeznek, akkor erre a túravezetésre a második ezüst törzsutas díjat fizet. Ha hárman, akkor a második ezüstöt, a harmadik aranyat.

 

Belépők:

Egyéb fix költség nincs.

 

Tuti tipp: Nagy objektív a fényképezőgépre, távcső, spektív jól jöhet! Az estére lehűlő levegőben érdemes rétegesen öltözködni.

 

A várható menetrend:

8.30 – Indulás Szolnokról
10.15 – Indulás a Keleti Pályaudvar Thököly u. felőli parkolójából
12.30 – Érkezés Hortobágyra
16.00 – Múzeum Étterem Balmazújváros
17.00 – Indulás alkonyati darulesre
18.28 – Naplemente, darunézés közben
19.00 – Indulás haza a Hortobágyról
21.00 – Érkezés a Keletihez
22.30 – Érkezés Szolnokra

A résztvevőkből a facebookon egy új chat csoport alakul, a szervező ott osztja meg az indulással, egyebekkel kapcsolatos részleteket.

Jelentkezés:

Aszerint, hogy a közös kisbusszal, vagy egyénileg történik meg az érkezés a túravezetés helyszínére, lehet választani az erre a napra kiírt két azonos tartalmú túravezetés között a túrnaptárban.

Időpont foglaló naptár: https://top-tura.hu/turanaptar/
A jelentkezéssel EGY IDŐBEN a következő számlaszámra szükséges küldeni a túravezetés díját: 10700309-70055557-51100005 – Tárnai Csaba (CIB).

A túra a befizetések sorrendjében telik meg.

 

További információ:

W: https://top-tura.hu/

E: topturahu@gmail.comtarnai.csaba@top-tura.hu

M: +36 70 610 1192

F: https://www.facebook.com/events/816124285796237