Welovetiszato
Welovetiszato
Welovetiszato
  • heti program
  • Podcast

I. Tisza-tavi PET Kupa

bcsheinz
·
2019. április 2.
I. Tisza-tavi PET Kupa

Többen méltatlankodva és undorodva néznek (félre) a vízen úszó szemétfolyamok láttán, pedig van egy csapat, egy kezdeményezés, egy kaland, amely semmi másról nem szól, minthogy mindenki beleveti magát a szemétbe. Nem képletesen, tényleg. A PET Kupa mára már fogalom: a hulladékgyűjtés, a vízitúra-csapatépítés és az ökotudatos gondolkodás legjobbfej nonprofit szerveződése. Évek óta szervezik a felső-Tisza vidékén a hulladékgyűjtési expedíciókat, mára már komoly csapatokkal, jobbnál jobb (tákolt) és eszement nevű hajókkal.

2019. nyár elején a PET Kupa történetében először a Tisza-tavon is elindul a hulladékgyűjtés. Nincs könnyű dolga sem a szervezőknek, sem a résztvevőknek. A Tisza-tó hatalmas árterében a felső szakaszról érkező hulladék szétterül és gyakran nem, vagy nehezen megközelíthető helyeken rakódik le. A nagyobb áradások ugyanis nem csak nagyobb mennyiségű hulladékot szállítanak, hanem a megemelkedett vízszint miatt olyan területekre is kijuttatják a hulladékot, ahova egyébként az nem jutna el. Az ár levonultával a Tisza-tó teljes területe, beleértve akár a Madárrezervátumot vagy az eldugottabb holtágakat, morotvákat is szemets lesz. A KÖTIVIZIG az ártéri zsilipek zárva tartásával megpróbálja megakadályozni a hulladék bejutását, de az gyakran utólag, a vízmozgással jut bentebb.

A Tisza-tó szennyezését nem lehet azonban csak és kizárólag a felső szakaszról érkező szemétre fogni. A tó kedvelt üdülőterület és horgászparadicsom, az itt megforduló horgászok, vendégek egy része az élményeket és a fogást magával viszi, de a szemetet gyakran itt hagyja. Az I. Tisza-tavi PET Kupa talán felhívja az itt élők és az itt horgászók figyelmét az általuk okozott súlyos környezetszennyezésre és a felelőtlen hulladékgazdálkodásra.

A welovetiszato.hu csapata elkötelezett a tiszai szemétszennyezés megszűntetése és a felelős hulladékgazdálkodás mellett. Támogatjuk és segítjük a PET Kupa szervezőit, csapatát és a törekvéseiket az összes hazai vízen. Az I. Tisza-tavi PET Kupán pedig csapatot indítunk, hogy részt vegyünk velük egy komoly munkában, egy jó mulatságban és egy nagyon jó ügyben.

Folyamatosan közzétesszük a PET Kupa tisza-tavi történéseit, kövessétek itt vagy a Facebook oldalunkon!

Címkék:
  • környezetvédelem,
  • petkupa,
  • Tisz(t)a-tó